De Nederlandse agrarische sector biedt oplossingen voor wereldwijde uitdagingen. Foto: Henk Riswick AlgemeenOpinie

Nederlandse landbouw doet zichzelf tekort

Van collega’s of buitenlandse bedrijven heb ik het al zo vaak gehoord: wil je weten hoe de land- en tuinbouw er over vijf jaar uitziet, ga dan naar Nederland.

Meer monden voeden met kwalitatief hoogwaardig voedsel en tegelijkertijd de milieu-impact en het dierenwelzijn verbeteren? Wij hebben de afgelopen decennia laten zien hoe het moet. De Nederlandse sector biedt oplossingen voor wereldwijde uitdagingen.

Te bescheiden

Helaas wordt dit niet altijd gezien. In plaats daarvan wordt onze agrarische sector te gemakkelijk zwart gemaakt. Dat is zonde, want juist andere landen kunnen veel van de Nederlandse agrarische sector leren. Tegelijkertijd vind ik ook dat de sector zelf te bescheiden is. Daarmee doet die zich tekort en dat geeft mij een enorme motivatie om de potentie van de Nederlandse land- en tuinbouw sector beter voor het voetlicht te brengen.

Ruimte nodig voor ontwikkelingen

Er is ook ruimte nodig voor de nieuwste ontwikkelingen. Betere regelgeving vanuit Brussel is daarbij cruciaal. Afgelopen november heb ik de Europese landbouwcommissaris Phil Hogan uitgenodigd om kennis te maken met onze boeren, tuinders en landbouwvertegenwoordigers. Hij noemde de Nederlandse land- en tuinbouw daarbij ‘world-class’.

Huitema-rapport in het Europees Parlement

Tijdens het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie, het aankomende half jaar, zit onze staatssecretaris Martijn van Dam de Raad van Landbouwministers voor. Een uitgelezen moment om knelpunten te adresseren en ruim baan te maken voor Nederlandse ontwikkelingen. Maandag 11 januari presenteer ik in het Europees Parlement een officiële resolutie over innovatie in de landbouw. Die resolutie benadrukt de enorme potentie van de agrarische sector en benoemt enkele concrete zaken waarop nu actie op moet worden genomen!

Niet meer regels, maar betere

Mineralenconcentraat als kunstmestvervanger moet nu eindelijk toegelaten worden door Brussel. Daarnaast moeten we inzetten op precisielandbouw en het gebruik van nieuwe veredelingstechnieken. Ook benoem ik nadrukkelijk dat andere landen om ons heen de moeite moeten nemen om het gebruik van antibiotica in de veehouderij te verminderen en dat de agrarische positie in de gehele voedselketen moet worden versterkt. Méér regels helpen hier niet bij, we hebben betere regels nodig die het initiatief teruggeven aan de boer of ondernemer.

Landbouwcommissie naar Nederland

Het zou goed zijn als ‘Brussel’ met eigen ogen ziet waartoe Nederland in staat is en waar het tegenaan loopt. We pakken die handschoen op. Het is goed nieuws dat de landbouwcommissie op mijn uitnodiging in maart 2016 voor een officiële missie naar Nederland komt. Dan kunnen ze zelf zien zien dat wat er in de resolutie staat geen dagdromerij is, maar al volop in de praktijk wordt toegepast.

Scoren met land- en tuinbouw

De nieuwe staatssecretaris heeft een grote verantwoordelijkheid om de Nederlandse uitdagingen in Brussel aan te kaarten. Ik heb alvast een drietrapsraket gelanceerd: de landbouwcommissaris is gemobiliseerd, in het Europees Parlement is er een officiële resolutie en ‘Brussel’ komt naar Nederland. Laten we gaan scoren met onze land- en tuinbouw. Onze agrarische sector verdient het!

Beheer
WP Admin