Expertblog

15 reacties

Nederlandse landbouw doet zichzelf tekort

Van collega's of buitenlandse bedrijven heb ik het al zo vaak gehoord: wil je weten hoe de land- en tuinbouw er over vijf jaar uitziet, ga dan naar Nederland.

Meer monden voeden met kwalitatief hoogwaardig voedsel en tegelijkertijd de milieu-impact en het dierenwelzijn verbeteren? Wij hebben de afgelopen decennia laten zien hoe het moet. De Nederlandse sector biedt oplossingen voor wereldwijde uitdagingen.

Te bescheiden

Helaas wordt dit niet altijd gezien. In plaats daarvan wordt onze agrarische sector te gemakkelijk zwart gemaakt. Dat is zonde, want juist andere landen kunnen veel van de Nederlandse agrarische sector leren. Tegelijkertijd vind ik ook dat de sector zelf te bescheiden is. Daarmee doet die zich tekort en dat geeft mij een enorme motivatie om de potentie van de Nederlandse land- en tuinbouw sector beter voor het voetlicht te brengen.

Ruimte nodig voor ontwikkelingen

Er is ook ruimte nodig voor de nieuwste ontwikkelingen. Betere regelgeving vanuit Brussel is daarbij cruciaal. Afgelopen november heb ik de Europese landbouwcommissaris Phil Hogan uitgenodigd om kennis te maken met onze boeren, tuinders en landbouwvertegenwoordigers. Hij noemde de Nederlandse land- en tuinbouw daarbij 'world-class'.

Huitema-rapport in het Europees Parlement

Tijdens het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie, het aankomende half jaar, zit onze staatssecretaris Martijn van Dam de Raad van Landbouwministers voor. Een uitgelezen moment om knelpunten te adresseren en ruim baan te maken voor Nederlandse ontwikkelingen. Maandag 11 januari presenteer ik in het Europees Parlement een officiële resolutie over innovatie in de landbouw. Die resolutie benadrukt de enorme potentie van de agrarische sector en benoemt enkele concrete zaken waarop nu actie op moet worden genomen!

Niet meer regels, maar betere

Mineralenconcentraat als kunstmestvervanger moet nu eindelijk toegelaten worden door Brussel. Daarnaast moeten we inzetten op precisielandbouw en het gebruik van nieuwe veredelingstechnieken. Ook benoem ik nadrukkelijk dat andere landen om ons heen de moeite moeten nemen om het gebruik van antibiotica in de veehouderij te verminderen en dat de agrarische positie in de gehele voedselketen moet worden versterkt. Méér regels helpen hier niet bij, we hebben betere regels nodig die het initiatief teruggeven aan de boer of ondernemer.

Landbouwcommissie naar Nederland

Het zou goed zijn als 'Brussel' met eigen ogen ziet waartoe Nederland in staat is en waar het tegenaan loopt. We pakken die handschoen op. Het is goed nieuws dat de landbouwcommissie op mijn uitnodiging in maart 2016 voor een officiële missie naar Nederland komt. Dan kunnen ze zelf zien zien dat wat er in de resolutie staat geen dagdromerij is, maar al volop in de praktijk wordt toegepast.

Scoren met land- en tuinbouw

De nieuwe staatssecretaris heeft een grote verantwoordelijkheid om de Nederlandse uitdagingen in Brussel aan te kaarten. Ik heb alvast een drietrapsraket gelanceerd: de landbouwcommissaris is gemobiliseerd, in het Europees Parlement is er een officiële resolutie en 'Brussel' komt naar Nederland. Laten we gaan scoren met onze land- en tuinbouw. Onze agrarische sector verdient het!

Laatste reacties

 • veldzicht

  De Nederlandse politiek heeft niets meer met landbouw en
  heel Nederland is van de landbouw vervreemd.
  Als je dat stelletje in de 2e kamer ziet reizen je toch de
  haren te bergen als ze over landbouw beginnen,
  Zo,n Jesse Klaver die weet te vertellen dat om 1 kg vlees te produceren is 15.000 l water nodig( hoe krijg je dat in een vleeskuiken ?) En M. Thieme ,de veehouderij vervuild meer als
  luchtvaart,scheepvaart ,wegtransport en autoverkeer te samen en alles wordt maar aangenomen als zoete koek.
  daar weten ze ook wel dat je met milieu en dierenwelzijn meer stemmers trekt dan die paar boeren in de landbouw
  zeker als in zo,n zieltogend partijtje als de PvdA. zie Sjoera Dikkens.

 • Barneveldsei

  De longen van al deze dieren zuiveren de gassen van de industrie en wegverkeer. Anders stierven er nog meer mensen aan luchtvervuiling.

 • Mfb

  De politiek vergeet idd wel eens dat we landbouw nodig hebben om voedsel te produceren. Niet alleen voor ons Nederlanders maar ook voor elders op de wereld.
  Net als wij hier in NL niet alleen voedsel uit NL eten maar ook elders vandaan. Waar vaak met minder aandacht voor het milieu en de voedselveiligheid wordt geproduceerd.
  Goed gezegd dus Jan Huitema!

 • gertke

  Wat zullen nederlandse boeren die het niet hebben gered mede door jullie regels en milieueisen hiervan vinden meneer Huitema?

 • W Geverink

  Beste Mfb. Hoe weet Nederland dat de rest van de wereld achter loopt terwijl jullie niet eens weten dat de meeste landen die exporteren ongeveer aan de zelfde eisen moeten voldoen. Op basis van voedselveiligheid en dergelijke proberen de importeurs de exporteurs tegen elkaar uit te spelen.

 • Can

  Gevering, je hebt groot gelijk .
  De meeste Nederlanders denken alleen goed over hun zelf
  Misschien pijnlijk maar de meeste horen bij deze groep
  In mijn ogen zijn de meeste boeren in nl niet rendabel , hoe kun je anders een bijbaantje zien als aanvulling van je bedrijf.
  Alle landen die exporteren moeten aan de phyto sanitaire eisen van het kopende land voldoen , heel simpel.
  Gewoon een onkundig verhaal , te weinig internationale ervaring van de schrijver.

 • Can

  Gevering, je hebt groot gelijk .
  De meeste Nederlanders denken alleen goed over hun zelf
  Misschien pijnlijk maar de meeste horen bij deze groep
  In mijn ogen zijn de meeste boeren in nl niet rendabel , hoe kun je anders een bijbaantje zien als aanvulling van je bedrijf, kleine bedrijven en onnodige kosten voor allerlei dingen en titels , wat moet je ermee .
  Veel onwaarheden worden vertelt en gelooft en nl blijft investeren zodat ze de wereld kunnen voeden
  Wat een onzin , de wereld heeft nl niet nodig .
  Zonder is er nog eten genoeg.
  Probeer een inkomen te verdienen , en geloof al die onzin niet , globel economy, nl moet concurreren tegen de hele wereld wat kost prijs.
  Ik denk dat nl allang die slag verloren heeft , rest alleen lokaal en specialiteiten markt .
  Alleen het besef is er nog niet in nl
  Alle landen die exporteren moeten aan de phyto sanitaire eisen van het kopende land voldoen , heel simpel.
  Gewoon een onkundig verhaal , te weinig internationale ervaring van de schrijver.

 • Koen123

  Hier boven wordt gesteld dat de wereld nl.niet nodig heeft als voedsel producent,zo zwart wit kun je dit zeker niet stellen,qua productie stelt ons land in cijfers misschien niet zo veel voor , maar nl. Loopt zeker in de wereld voorop met kennis,vakmanschap,veiligheid,kwaliteit ,onze kennis wordt wereldwijd gebruikt, en soms zelfs misbruikt,verder hebben de landen met grote productie vele andere problemen

 • Can

  Nl verkoopt kennis, of dit slim is weet ik niet
  Grootste nl voorsprong is de mentaliteit in de persoon die het werk doet
  Doorzettings vermogen etc.
  Al het andere is achterhaalt zoniet duurt het niet lang .
  Grootste voordeel van nl zijn de havens voor export
  Nl ers in het buitenland nemen hun kennis mee, dus hebben die landen de inhaal slag allang gemaakt
  En zijn de concurrent van
  Nederland nu .

 • haj146

  de VVD doet ons tekort. De PVDA zetten hun wil door op landbouw en de VVD laat het maar gebeuren!
  Can, jij hebt de wijsheid in pacht onnie. Volgens mij moet jij meer in het buitenland gaan kijken. Heeft de wereld een kringloopwijzer of een NB vergunning nodig? En zo kan ik nog wel ff doorgaan

 • Can

  Haj146
  Ik woon 30 jaar in het buitenland
  En ben daarvan 25 jaar zelfstandig boer
  En kom zo'n twee keer per in nl .
  En tussen door reizen we ook de wereld rond
  Ik ken geen ander land waar zoveel regels en namen bedacht worden om onderscheidt te vinden , hopeloos in mijn ogen
  Maar als nl boeren daar mee blij zijn of denken daarmee een markt te vinden , ik denk van niet
  Landbouw gewassen van alle wereld delen gaan op transport naar vaak dezelfde koper , waar die ook is in de wereld.
  Kosten voor de koper is transport.
  Dat is het voordeel van nl , de havens!
  oceaan transport is per ton goedkoop , en dat is nl voordeel

 • Mfb

  Gelukkig kan hier in NL nog genoeg rendement gemaakt worden om niet te hoeven emigreren CAN
  Mensen die emigreren hebben in de meeste gevallen (niet altijd dus) hier de boot gemist of hebben geen familiekapitaal en dan start je in het buitenland makkelijker op/door. Dwz met minder geld want zonder hard werken kom je er nooit.

 • Can

  Dat was mijn reden van vertrek

 • Schaap1975

  Huitema, Eindelijk eens iemand die niet aan het verdedigen is. Je moet aanvallen om te winnen. In de Nederlandse politiek wordt er alleen maar verdedigd en met de vinger naar iemand gewezen. Ook moeten in zowel belangenbehartiging als politiek andere mensen komen in NL.

 • WGeverink

  Voordat ik buiten NL ging verkennen dacht ik ook dat Nederland voor liep in de landbouw. Ik vind dat het maar net is hoe je het bekijkt en of het "voorlopen" een gevolg is van het gebrek aan grond en de prijs ervan, hoge lasten, overheidsbemoeienis, fiscale regels, gezondheidsstatus/ziektepreventie etc en het daar boven overheen nog graag mooi en/of sierlijk willen doen. In Nederland zijn afdelingen in een moderne vleesvarkensstal bijvoorbeeld vanzelfsprekend. In Denemarken en hier in Canada hebben we niet perse afdelingen nodig omdat de gezondheidsstatus van de varkens over het algemeen veeel hoger is. En zo kan er nog flink bespaard worden op de bouwkosten ook om over de besparing aan stookkosten en arbeid nog maar niet te spreken. Liggen we dan voor of achter op Nederland? Nederland kan trots zijn op hun landbouw sector en wat er in de loop van de jaren uitgevonden is. De enige Nederlandse uitvinding die ik gebruikt heb mijn eigen stallen zijn de Multifan ventilatoren. De reden daarvan is dat ze goed zijn en omdat ik ze indien nodig in mijn eigen werkplaats voor twintig dollar per stuk kan reviseren. In Nederland worden veel dingen uitgevonden voor Nederlandse omstandigheden en problemen etc. Wij in het buitenland gebruiken buitenlandse systemen omdat die gemaakt zijn voor onze omstandigheden en als we iets tegen komen uit Nederland wat ons leven gemakkelijker productiever en winstgevender zou kunnen maken zullen we dat proberen in te passen in ons systeem.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.