Boerenblog

5706 x bekeken 18 reacties

'Condooms en kiloknallers voor beter klimaat'

'De zonde heet nu CO2'. Dat schrijft blogger Bert Vogel, volgens wie het geloof in klimaatverandering is doorgeschoten. Zijn tip voor een beter klimaat: koop kiloknallervlees en gebruik voorbehoedsmiddelen.

De mens zoekt wat houvast in zijn bestaan en vooral voor na zijn leven. We kennen de rooms-katholieken met hun vagevuur, de gereformeerden met hun hel en nu hebben we de klimaatgelovigen met de opwarming der aarde. De zonde heet nu CO2.

In een lange stoet trokken de klimaatgelovigen van Urgenda, een sektarisch clubje van klimaatwaanzinnigen, naar Parijs, te voet en opwekkingsliederen zingend als op een bedevaart. Onderweg werden de stellingen op bordjes genageld, zoals Maarten Luther deed met zijn stellingen op de kapel van Wittenberg.

'Klimaatbekeerling Wijffels financierde zelf de kolencentrales'

Als klimaatongelovige valt mij natuurlijk de toorn der professoren ten deel. 64 hoogleraren vinden namelijk dat alle kolencentrales dicht moeten om het klimaat te redden. Dat de meeste van die hooggeleerden net zoveel verstand van kolen en klimaat hebben als mijn hond van appelmoes, laat maar zijn. Ik zag ook Herman Wijffels onder de bekeerden. Natuurlijk, juist Wijffels, tot inkeer gekomen na een leven als klimaatzondaar, nu moeten wij  ook gaan geloven. Ik denk dat de Rabobank en ook Wijffels zelf wel actief aan de financiering van die kolencentrales heeft meegewerkt.

'Sterilisatie is duurzaamste geschenk, niet elektrische auto'

We weten dat de mens de grootste vervuiler is. Het begint al bij zijn bevlekte ontvangenis en eindigt pas jaren na zijn dood. Elke mens is van nature een zondaar, CO2 zondaar wel te verstaan. Per Nederlander wordt per jaar zo'n 10.000 kilo CO2 'gezondigd'. Voor 7 miljard wereldbewoners is dat niet meer uit te rekenen. 12 miljard mensen aan het eind van deze eeuw ... Goeie genade.

Voor al die mensen na ons moeten we het nu dus doen, duurzaam leven. Een drogredenering; we moeten nu duurzaam leven om de generaties na ons een goede aarde te gunnen, tegelijkertijd zijn al die mensen na ons het grootste probleem. De conclusie ligt wel erg voor de hand dat het duurzaamste geschenk dat je als mens de aarde kunt geven niet die elektrische auto is of die windmolen op Urk, maar sterilisatie.

Duurzame oplossing: rem op bevolkingsgroei en intensieve landbouw

De weg der waarheid is hobbelig en heeft vele afslagen. De enige juiste weg naar een duurzamer aarde voor ons nageslacht is een rem op de bevolkingsgroei in combinatie met een intensieve landbouw om zo min mogelijk beslag te leggen op dat beetje mooie natuur dat we nog hebben.

'De enige juiste weg naar een duurzamer aarde voor ons nageslacht is een rem op de bevolkingsgroei in combinatie met een intensieve landbouw.'

Liever wat warmer dan een ijstijd

Warme perioden en ijstijden horen bij onze wereld. Als ik zou mogen kiezen, kies ik voor de warmte. Warmte en CO2  betekenen groen en planten en een uitbundige natuur. IJstijden staan voor levenloos, ijzige kou en ellende. Misschien dat de mens wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde, maar waarschijnlijk zijn toekomstige generaties ons er wel dankbaar voor. Krokodillen en palmbomen op de Noordpool, de natuur was nog nooit zo rijk als toen, miljoenen jaren geleden. Ons huidige bestaan hebben wij er aan te danken.

Koop kiloknallervlees, schrijft blogger Bert Vogel. Volgens hem is dat beter voor het klimaat. Foto: Bart Nijs
Koop kiloknallervlees, schrijft blogger Bert Vogel. Volgens hem is dat beter voor het klimaat. Foto: Bart Nijs

'Koop geen bio en gebruik voorbehoedsmiddelen'

Ik zal het maar verklappen, ik geloof niet in klimaatverandering. Duizend professoren, wereldleiders en ook Herman Wijffels niet, kunnen mij overtuigen. Hun waarheid is zo goed als de mijne.

Mocht je ondanks mijn opbeurende woorden toch niet kunnen slapen 's nachts en maalt het klimaat maar door je hoofd, weet dan dat het vlees uit de gangbare landbouw de kleinste CO2-footprint heeft; koop dus geen bio maar kiloknallers en nog beter: gebruik voorbehoedsmiddelen.

'Ik zal het maar verklappen: ik geloof niet in klimaatverandering.'

Laatste reacties

 • oorspronkelijk

  ijstijden-tropen op de noord/zuidpool maar niet geloven in klimaatverandering
  de balans vinden tussen opgeslagen CO2 fossiele brandstof
  CO2voor zuurstof
  energie van elementen zon/wind/water gebruiken om geen roofbouw te plegen.
  daar kan toch geen weldenkend mens tegen zijn

 • ed12345

  Bert Vogel ik denk dat onze welvaart aan de ene kant de grootste reden is van aarde vervuiling en aan de andere kant ook de reden is dat de westerse gezinnen eigenlijk een bevolkings afname te zien geven Zonder immigratie neemt de bevolking in de meeste weterse landen af.
  Klimaatsveranderingen zijn er altijd geweest
  ten tijde van de Vikings schijnt de gemiddelde temperatuur ook een of 2 graden hoger te zijn geweest zodat zij op groenland voedsel konden telen voor hun tussenstop naar noord America
  Toch geloof ik wel dat we nu wel heel erg aan het helpen zijn we verbruiken ongekende hoeveelheden grondstoffen ,Bv onze auto wordt steeds een beetje groter en binnen het gezin komen er steeds meer gezinnen met 3 of meer auto's is al lang geen uitzondering.Op het veld hebben we steeds meer machines tot onze beschikking ook groter en we verbruiken meer branstof voor dezelfde ha's als pakweg 35 jaar terug Ergens moet dat toch een impackt hebben
  op ons klimaat

 • agratax(1)

  @Bert je ziet een evenwichtige aarde door minder bevolkingsgroei door meer latex gebruik, dus meer rubberplantages. Geeft boeren elders werk. Waarom wel voortplanting stoppen en dood gaan blijven uitstellen. We weten dat na 16 jaar babies aan het arbeidsproces kunnen deel nemen (dus eigen leven finacieren) maar voor de meesten geldt dat na 75 jaar de productie wel zodanig is afgenomen, dat ze moeten teren op de zakken van de jongere generatie. Laten we stoppen nodeloze levensverlengende activiteiten. Wat is de zin van verlenging met ca. 6 mnd van het leven tegen een kostenpost van Euro 60.000 - 100.000? Zogauw de mens dit bedrag met zijn familie moet ophoesten, zal het gross bedanken voor de eer en kiezen voor een menswaardig sterven. Jouw voorstel zal evenals het huidige gedrag leiden tot een demografische scheef groei van de bevolking. China begint de demografische gevolgen van het condoom gebruik nu te voelen.

 • groot boerdam

  Ben het met Bert eens,zure regen praten ze ook niet meer over.
  Allemaal stemming makerij en de burger weer op kosten jagen en zo de economie aan het draaien houden!

 • mtsheeling

  Haha, Geweldige Blog! Leuk om te lezen tussen alle betuttelende en negatieve informatie die we normaal gesproken over het klimaat krijgen en onze rol als boeren daarin.
  Dank Bert Vogel en een fijn weekend. ;)

 • maatje 1904

  Het is alleen een verschuiving van vaste naar gasvormige co2 en op den duur lost zich dat vanzelf weer op alles bij elkaar wordt er een hoop onzin verkocht.

 • pinkeltje

  Alle economische modellen zijn gebaseerd op groei waardoor er niemand durft te pleiten voor een afname van de bevolking. We willen allemaal horen hoe we gewoon door kunnen gaan met groeien en verhogen van onze levensstandaard. Het hele CO2 verhaal heeft nogal wat losse einden maar dat neemt niet weg dat je als mensheid niet zo handig bezig bent om de hele voorraad fossiele brandstoffen er maar in no-time doorheen te jagen met als excuus dat "ze" tegen die tijd wel een oplossing hebben.

 • Zuperboer

  Ik denk dat er al heel wat rubber verspild is de afgelopen 2 weken in Parijs. Dit soort 'top'-bijeenkomsten zijn toch gewoon veredelde landdagen van de nieuwe elite (De Dijksma's, Dijsselbloems en van Dams van deze wereld) die in de jaren '60 hoofd van de boekhouding op de plaatselijke houtzagerij of cooperatie werden. Diezelfde toplaag verrijkt zich mateloos met comissariaatjes in de zorg terwijl de wijkverpleegkundigen in de WW of bijstand worden gestuurd. Sodom en gomorra zou je t kunnen noemen. Het CO2-verhaal is inderdaad een nieuw geloof en de mens wil ten allen tijde iets kunnen aanhangen, dus met de teloorgang van de kerken is de Al Gore-kathedraal snel gevuld. Conclusie van 2 weken nijvere arbeid zal wel worden dat de landbouw t gevreten heeft. Paar nieuwe milieuwetjes en de aflaten van de moderne mens zijn weer gekocht.

 • geen boer

  klimaatveranderingen door de millennia heen zijn natuurlijk een feit. De discussie is in hoeverre de mens daar invloed op heeft, en of die invloed wenselijk of onwenselijk is.
  Een ander feit is dat er inmiddels een enorme CO2-belanghebbendenindustrie ontstaan is, met uitstekende lobby's bij vrijwel alle westerse overheden. Zij weten de maatschappij op grootschalige wijze te belasten voor een keur aan projecten met uiterst bedenkelijk maatschappelijk rendement.
  Slechts de VS weet hiertegenover, met hun rendementsdenken dat tot in hun vezels zit, de rug recht te houden.
  Helaas voor ons.

 • bankivahoen

  Doemscenario's komen en gaan maar blijven wel altijd bestaan. De wereldelite zal hier voor zorgen.
  Men zoekt altijd iets waar iedereen bang voor is , zure regen, de kernbom, Rusland ,vluchtelingen, een niet geheel ongevaarlijk soort geloof, zeespiegelstijging , opwarming, ozongat , smelten der ijskappen, doorwerken tot je 68 , aanpraten dat vlees eten de wereld vernietigd , co2 sprookje , methaan sprookje , fijnstof , etc etc. Wat volgt ? Maar als je hier boven kunt staan denk maar aan 1 ding : live your dream !

 • alco1

  Er zijn veel veranderingen gaande in de wereld. Dit moet consequenties hebben.
  Waar wij voor moeten waken is dat wij niet onterecht alles in de schoenen geschoven krijgen.
  Dieren wil men CO2 belasting opleggen!!!
  Te gek voor woorden.
  Dan moeten boeren ook Zuurstof toeslagen krijgen voor het verbouw van hun producten voor het vastleggen van CO2.
  Wij moeten iedereen ervan doordringen dat vlees en dierlijke producten pure kringloop is.

 • Can

  Ik heb nog niet zolang geleden een film gezien .
  En die was gebaseerd op het zelfde idee .(Netflix)
  Er zijn er meer die er dus zo over denken
  Grappig

 • farmerbn

  Wie kent het verhaal nog van de 'club van Rome'?

 • hopman

  Rond 1985 werd er verkondigt dat alle bossen kapot gingen door teveel amonniak uitstoot. We horen er niets meer van.

 • veldzicht

  Vroeger werden de mensen door de Pastoor en Dominee
  bang gemaakt met hel en verdoemenis als je niet volgens de bijbel en wetten van de kerk leefde,daarvoor in de plaats zijn de "milieudeskundigen" gekomen wiens woord waarheid is en tegenspraak wordt niet geduld ook al is het de grootste onzin,(lang niet alles zoals die smog in China)
  wat overigens begrijpelijk is daar het ze aanzien geeft en er een goede boterham aan overhouden.wat dat aangaat is er in 50 jaar niet veel veranderd

 • evanderpasch1

  Kolencentrale lopt het schoonst als hij volgas loopt en niet als hij in moet houden en dan weer op moet schakelen dus weg met de zonnepanelen

 • fosfaatboer

  Bij Delfzijl zijn net 2 splinternieuwe kolencentrales gebouwd van 1 miljard euro per stuk,als het aan de linkse partijen ligt worden ze morgen al weer gesloten en afgebroken. Deze partijleden moeten maar eens een week zonder stroom zitten,dan piepen ze wel anders. Hoezo CO2 ?

 • trompetterke

  Bert,

  Ik ben het (bijna) volledig met je eens. Behalve dan dat je het CO2 probleem wel erg klein maakt, zo niet ontkent.
  Dat probleem is er wel degelijk. Juist de inzet op CO2-vriendelijk vlees is daarom inderdaad mede een oplossing. Als we met meer mensen van de aarde moeten leven moeten we efficiënt produceren.
  Als we de klimaat veranderingen ontkennen komen de vluchtelingen niet vanwege oorlogen naar het noorden, maar vanwege de temperatuur. 5 graden erbij in 100 jaar? Dan zitten de afrikanen in Europa en worden onze achterkleinkinderen ook vluchteling en trekken ze naar Groenland.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.