Redactieblog

2524 x bekeken 7 reacties

'Ben ik te min'

Hanna blijft ook na zijn overlijden een groot fan van de zanger Armand. Ze genoot weer van de liedjes die in de week van zijn afscheid werden gespeeld. Vooral van 'Ben ik te min'.

"Gouden zinnen zitten er in dat lied", mijmert Hanna melancholiek. "Het is helemaal van toepassing op de boerenstand. Vroeger was de keuterboer voor de grote boer te min om mee om te gaan. De boeren op de Groninger klei keken neer op de boertjes op de zandgrond. De dochter van de arbeider was te min voor de boerenzoon. Wel maakten die soms kindjes bij de verliefde meid op de boerderij, maar vaak werd die met geld afgekocht. Lees oude boerenromans er maar op na."

Kleine boeren te min

In besturen van coöperaties en landbouworganisaties was het niet anders. Daar gaven vooral de grote boeren de toon aan. De kleine boer werd daarvoor te min geacht. Zo ging het ook in de dorpsverenigingen en de toen nog belangrijke kerk. De kerkvoogden, ouderlingen en diakenen gaven minzaam het geld van de kerk aan de minderbedeelden. Die standenmaatschappij heeft lang stand gehouden. Dat bewijst dit liedje van Armand uit de zeventiger jaren van de vorige eeuw.

Nieuwe generatie bestuurders

"Binnen de boerenkring is dat gelukkig wel veranderd", zegt Hanna."Daar zijn de herenboeren van voorheen van het toneel verdwenen en is een nieuwe generatie bestuurders opgestaan. Ook boeren met kleinere bedrijven. Het gaat er steeds minder om wat je bezit, maar om wat je zegt en kunt."

Boerenadel bleef stilstaan

Een prima ontwikkeling. Ik denk dat de oude boerengeslachten de slag verloren hebben en aan de zijlijn staan wat besturen betreft. Ze zijn verdrongen door bestuurders uit boerenfamilies die vroeger te min werden bevonden. Deze groeiden echter, terwijl de oude boerenadel stil bleef staan.

Nog steeds geen goed imago boer

"Buiten de boerenkring is het minder", sombert Hanna. "Daar heeft de boer nog steeds te weinig aanzien. Armand zong in zijn bekende lied over de rijke dochter, die hem te min vond: 'Wat ben je een boer'. Dat was negatief bedoeld. Het imago van de boer was niet goed en is dat nog niet. Jammer. Daar moeten we meer aan doen. Want ik voel me helemaal niet te min."

Laatste reacties

 • veldzicht

  Zo lang er overal nog meer dan genoeg van is zal de boer nog wel "te min" blijven,en het is zo makkelijk de boer
  overal de schuld van te geven zelf niet beperkt door enige vorm van kennis.

 • oorspronkelijk

  door omgevingsvriendelijk te ondernemen noemden ze mij in mijn geboortedorp Hereboer.
  ook maatschappelijk actief dan kun je je verhaal vertellen.
  niet in groepen van gelijkgestemden.
  want bestuuders van banken woningbouwcoöperaties zoginstellingen hebben een minder imago.
  denk mee met de milieu /natuurstroming er word naar je geluisterd is mijn ervaring en je krijg respect

 • cornelis 22

  Laat me raden,eigenlijk vond vergaderboer dat ze bij Hanna thuis toch wat te weinig stalraampjes hadden en Hanna loopt haar leven lang al met een complex rond en zit bij een kerel die de hele dag loopt te snoeven dat hij altijd alles goed gedaan heeft.

 • xw

  cornelis 22 dat is de conclusie die u er aan verbindt, deze conclusie hoeft niet juist te zijn.
  Wat vergaderboer deze keer schrijft zal voor velen zeer herkenbaar zijn. Voor mij in ieder geval wel. Mijn voordeel in dit verband is wel, dat ik al wat langer meeloop.

 • Bennie Stevelink

  Uit de reactie van @cornelis22 blijkt duidelijk dat hij zich te min voelt.

 • Herbert

  Op verjaardagen kun je rustig zeggen dat je een veehouder bent en een bedrijf runt.
  Meeste mensen tonen interesse en praten er respectvol over. Dit is op dit moment bij bank of verzekeringsmanagers wel anders.
  Die praten liever niet over hun werk, laat staan dat ze vertellen aan mensen waar ze werken of wat ze doen.. Op verjaardagen mopperen er velen, niet respectvol, of doener lacherig over..
  Boeren te min?? Zeker niet....

 • Jaap39

  Niks boeren te min. Ze worden alleen veel te min betaald.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.