Expertblog

3 reacties

Zelfstandig wonen gaat niet meer

Menigeen maakt het mee: een familielid of naaste gaat dementeren. Dat is niet alleen een emotionele klap, maar het werpt ook financiële vragen op. Hoe moet je zaken regelen.

Je kent het vast, misschien heb je haar zelf ook wel: een lieve, trotse en vooral eigenwijze tante Corry. Het klokje tikt bij haar thuis het best, vindt ze. Maar met het vallen van de bladeren zie je tante Corry fysiek en mentaal achteruitgaan. Als je haar op het sinterklaasfeest vol trots aan de goedheiligman hoort vertellen dat ze net terug is van een week wintersport met haar 88 jarige broer... is het je volkomen duidelijk: tante Corry dementeert. Wat nu?

Woonvorm

Ouderen kunnen tegenwoordig minder vaak terecht in zorginstellingen. Gelukkig zijn er andere opties. Wellicht is een particuliere zorggroep iets voor tante Corry. Of kan ze samen met haar zus een appartement huren waardoor ze steun en gezelschap aan elkaar hebben. Overweeg je haar in huis te nemen, iets dat in de landbouw nog geregeld gebeurt, of haar in een naastgelegen mantelzorgwoning op het boerenerf te plaatsen? Er zijn verschillende mogelijkheden, maar dat is nog niet alles.

Emotionele en praktische aspecten

Voor de keuze die je maakt, moet je verschillende aspecten in ogenschouw nemen. Zo zijn er emotionele overwegingen: waar voelt tante Corry zich thuis en niet eenzaam? In hoeverre is er een klik met elkaar? Maar ook praktisch moet je het een en ander bekijken en afspreken. Bijvoorbeeld over aanpassingen van de woonvoorziening, over wie haar dagelijkse boodschappen doet, wie haar hondje verzorgt en natuurlijk over haar eigen zorg.

Financiële aspecten

Daarnaast zijn er financiële aspecten die meespelen. Stel je een bewindvoerder voor het vermogen aan of machtig je een familielid? Leg je dit vast in een levenstestament of ga je er te goedertrouw vanuit dat familie dit oppakt?

Als je ervoor kiest dat tante Corry bij jouw in huis komt wonen, kunnen uitkeringsinstanties diverse uitkeringen verlagen onder de zogenoemde kostendelersnorm. Vanaf 2018 geldt deze norm waarschijnlijk ook voor de AOW die tante Corry ontvangt. Het mantelzorgcompliment is vervallen, maar je kunt wellicht een (deel van de) woningaanpassing gefinancierd krijgen. Informatie hierover kun je opvragen bij de gemeente.

Gevolgen van woonvorm 'in huis nemen'

Het 'in huis nemen' van tante Corry kan ook nog gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de toeslagrechten, hypotheekrenteaftrek, onroerendezaakbelasting en de eigen bijdrage voor de zorg. In hoeverre dit gevolgen voor zowel jou als tante Corry heeft, hangt van diverse omstandigheden af. Woont Corry bij jou in of heeft ze een aparte woonruimte en eigen voordeur met apart huisnummer? Hoe is het woonrecht geregeld?

Voordat u een definitieve keuze maakt over de woonsituatie van Corry, dient u dus alle aspecten af te wegen.

Laatste reacties

 • Foxxy

  Tsjah, druk debatteren over fosfaat rechten, en verplicht stellen van weidegang etcetera!

  Terwijl dementerende mensen slechts 1 keer per week gedouched worden in zorginstellingen.

  Wie dan nog respect opbrengt voor onze huidige politiek, heeft duidelijk oogkleppen op!

 • agratax(1)

  @Foxxy. Je voorbeeld "fosfaatrechten" is vanmorgen in de pers overtrokken door nieuwe Brusselse regels m.b.t. Eigenschappen en modellen voor onze Kerstkaars. Ik ben het roerend met je eens er zijn zaken die meer aandacht vragen dan waar de bureuacratie zich nu druk over maakt.

 • tewe

  goed gezien foxxy

Of registreer je om te kunnen reageren.