AlgemeenOpinie

Verzeker de zaken op je bedrijf

Nadat we ons zelf weer een beetje bij elkaar geraapt hadden, wilden we vooral snel nieuwbouwen. Als je ooit een brand hebt meegemaakt, weet je dat zoiets je niet in de koude kleren gaat zitten en het aanzicht van een afgebrande werktuigenloods was geen prettige.

Maar dan komen alle instanties om de hoek die er, of je er nu zin in hebt of niet, iets mee te maken hebben. Om te beginnen moet de gemeente een nieuwe bouwvergunning verlenen. Beetje flauw, want er stond al een loods. Vervolgens komt de milieudienst om de sloten te controleren. Misschien is er bluswater in terecht gekomen en dat kan schadelijk zijn.

Het belang van een goede verzekering

Maar de belangrijkste is toch echt de verzekering. De eerste boer die van verzekeren houdt, moet nog geboren worden, maar eerlijk is eerlijk, nu blijkt het belang van een goede verzekering. Al onze machines stonden in de loods die in brand vloog. Ook de nieuwe giertank van een maand oud. Die stond nog niet op de polis. Maar ook alle andere niet zelfrijdende landbouwwerktuigen vallen onder inventaris. We hoefden niet lang te rekenen om te weten dat we een flinke aderlating zouden ondergaan.

Onbewuste risico’s

Alles wat op je bedrijf staat en niet apart verzekerd is of nagelvast zit, valt onder inventaris. Zo hadden we er nog nooit naar gekeken. Als ondernemer kun je nooit alles verzekeren en neem je altijd een bepaald risico, maar de onbewuste risico’s kwamen daar nu nog bij. Ons grote geluk was dat er geen dieren en mensen waren omgekomen en het bedrijf gewoon doordraaide, maar wie staat er bewust bij stil wat er gebeurt als dat niet kan? Dat kan je je kop kosten.

Niet verzekeren is niet uitkeren

Ook in onze omgeving hebben we verschillende boeren gesproken die naar aanleiding van onze pech hun verzekeringspapieren goed zijn gaan doorspitten. Daar kwam bij iedereen wel iets uit. De verzekering is heel eerlijk, maar als je iets niet verzekert, kunnen ze er ook niet op uitkeren.

Wat betekenen veranderingen voor verzekeringspolis

Onze tussenpersoon neemt voor onze toekomstige polis alle risico’s zorgvuldig door en samen bepalen we welke risico’s we wel, en vooral ook welke we niet zelf willen dragen. En ik kan zeggen, het werkt verhelderend. En de wijze les die wij hieruit leerden is dat we ons er bewust van moeten blijven wat de veranderingen op ons bedrijf betekenen voor onze verzekeringspolissen. Kijk ernaar!

Beheer
WP Admin