AlgemeenOpinie

Vaarwel coöperatieve Rabo

Heeft u nog het gevoel dat de Rabobank een coöperatieve bank is? Ik al lang niet meer. Het is gewoon een bank als alle andere. Met goede en kwade kanten. Met schandalen en een aftakelend aanzien. De fiere onkreukbare steun en toeverlaat van de boer bestaat niet meer.

“Daarom is het goed dat ze de coöperatieve structuur aanpassen”, vindt Hanna. “De bankvergunning van alle plaatselijke Rabo’s vervalt en daar komt één voor in de plaats: de centrale in Utrecht. Die heeft dus straks ook officieel de touwtjes in handen. Geen gesteggel meer met de regionale Rabo’s. Ze moeten doen wat Utrecht voorschrijft.”

Geringe belangstelling informatieavonden

In feite verandert er niets. En het interesseert de leden niet meer. Op de informatieavond van onze Rabobank waren maar een paar leden. Directeur Dirk Duijzer van ‘Utrecht’ constateerde dat overal in het land de belangstelling gering was. Helemaal niemand of een klein groepje. Hij denkt dat men het er wel mee eens is of dat het niet erg leeft.

Eigen schuld

“Dat laatste”, zegt Hanna. “De tijd dat de Rabo voelde als een coöperatie ligt ver achter ons. Eigen schuld. Fraude met de Libor, de financiële ranking van AAA verloren en tegelijk met de nieuwe structuur meedelen dat het verdienmodel beter moet. Dat betekent kantoren sluiten, rente op leningen omhoog en de spaarrente verlagen. Dat alles om betere resultaten te boeken om het eigen vermogen versterken. Terwijl ze nooit een cent dividend hebben uitgekeerd aan de eigenaren, de leden.”

Rabo zou steenrijk moeten zijn

Zo is’t maar net. De Rabo zou steenrijk moeten zijn. Als je ziet wat andere banken aan dividend aan de aandeelhouders uitkeren, dan begrijp je niet hoe de Rabo zijn AAA kwijt is geraakt. Moet nu via AA verder als A+. Dat wijst op slecht beleid van goedbetaalde directies. En niet vergeten de toezichthouders, die dit hebben laten gebeuren.

Bank verder uitkleden

Op 2 december nemen de Raboleden de beslissing zichzelf verder uit te kleden. Dat gaan ze zeker doen. Ze gaan door als coöperatieve schaamlap van een bank die het niet goed heeft gedaan. In eigen regio mogen ze de schijn nog even ophouden. Arme bestuurders.

Beheer
WP Admin