Commentaar

2 reacties

Terechte waakzaamheid op resistentie

De gezondheidsautoriteiten zijn extra alert op bacteriën die resistent zijn tegen colistine. Dat is een antibioticum dat geldt als het enige werkende medicijn tegen sommige resistente ziekmakende bacteriën bij mensen. Verspreiding van deze resistentie is een regelrechte nachtmerrie voor ziekenhuizen, die ten allen tijde voorkomen moet worden.

Op vlees, met name pluimveevlees, wordt de resistentie waargenomen bij bacteriën. Niet veel: 1,5 procent van het kippenvlees en 4,5 procent van het kalkoenvlees heeft het op zich. Andere resistenties komen veel meer voor. Maar het probleem mag niet groeien, vindt de diergeneesmiddelenautoriteit SDA. Vandaar extra waakzaamheid. Die is terecht.

Probleem niet bij Nederlandse veehouderijen

Er zit voor de Nederlandse veehouderij een positieve kant aan dit nieuws. Het probleem ligt in Nederland deze keer niet bij veehouderijen. Het extra onderzoek zich daar dan ook niet op. Gevallen van deze resistentie bij mensen in Nederland zijn toegeschreven aan antibioticagebruik in de humane geneeskunde, niet in de veehouderij.

Overdracht op mensen vanuit Chinese veehouderij

Het gebruik van antibiotica die juist met deze resistentie te maken hebben, is hier in de veehouderij drastisch teruggedrongen. Elders niet altijd. Zo is in China juist wel overdracht op mensen vanuit de veehouderij aangetoond.

Laatste reacties

  • Zuperboer

    Krijgen we zeker binnenkort complimenten met grote zwartgedrukte koppen op de landelijke dagbladen. NL. Landbouw doet uitstekend werk inzake Antibioticaresistentie. Mogen we bij DWDD en RTL latenight komen om geeerd te worden. Misschien komt la Thieme wel om ons te bedanken live op de nationale TV. Primetime. Ach wat leg ik nou te dromen...DeHaag(lees: NL) is door de jaren zoooh verandert.....

  • b.brink1

    De grootste fout die wordt gemaakt is het te lang !!! toedienen van antibiotica. Ja dit staat haaks op wat ons wordt voorgeschoteld, maar de farmacie heeft nu eenmaal een machtige positie. Des te langer je toedient, des te meer tijd een bacterie krijgt om zich aan te passen aan het gebruikte a.b. Dit geldt zowel humaan als veterinair.

Of registreer je om te kunnen reageren.