Commentaar

2370 x bekeken 11 reacties

Symboolpolitiek rond uitbetaling toeslagen

Elk jaar vragen komt eind augustus op de redactie van Boerderij de vraag op of er weer een oproep vanuit LTO komt voor uitstel van het mestuitrijdverbod. We zijn nog niet vaak teleurgesteld. Een tweede item dat bijna elk jaar terugkomt is de uitbetaling van de toeslagen. Elke keer is er wel wat mee en stromen de LTO-persberichten weer binnen.

Dit jaar is er gesteggel over de uitbetalingsdatum. Een vervroegde uitbetaling, vanaf 15 oktober, was door de EU mogelijk gemaakt. De toenmalige staatssecretaris Sharon Dijksma zegde dat ook toe te gaan doen. Die belofte is niet waargemaakt omdat, jawel, er weer een nieuw uitbetalingssysteem is. Jammer dan, dan maar een paar weken langer op het geld wachten. Geen probleem, de standaard uitbetaling was immers toch al rond 1 december.

Sneller geld verdienen met efficiëntieverbetering

Jazeker, een bedrag tussen €20.000 en €40.000 aan toeslagen is substantieel geld. Maar wat is het probleem van betaling op 1 december, op 15 januari of op 15 oktober? Zet het eens tegen 3 procent rente. Velen pochen noch goedkoper te lenen. €30.000, 6 weken eerder of 6 weken later op je rekening? Dat is rond de €100 aan rentevoordeel of -nadeel. En dat op een jaaromzet van €0,5 miljoen of meer? Er is sneller wat te verdienen door producten gerichter in te kopen of beter te verkopen, of door efficiëntieverbetering in het bedrijf. €100? Het sop is de kool niet waard. Symboolpolitiek.

Slechte liquiditeitsplanning

Onderliggende probleem is natuurlijk een slechte liquiditeitsplanning door een groot aantal ondernemers. Roodstand op de bank voorkom je door buffers aan te leggen. Het is immers niet de eerste keer dat er iets slechter uitvalt dan geraamd.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Helemaal mee eens je weet zeker dat het komt maakt toch weinig of het nu dec of jan of feb is. Als ik hier soms lees laten ze andere ook wachten op hun geld loonwerker bijvoorbeeld. En geloof me volgend jaar is het weer zelfde verhaal. Vind alleen dat het net als in sommige andere landen allemaal tegelijk zelfde dag nu zit er zowat half jaar tussen dat wekt irritatie op.

 • pieterfranken1

  Wel mee eens, anderzijds belachelijk dat het niet op tijd betaalt wordt. Als wij als ondernemers dingen niet op tijd regelen worden we daar onmiddellijk voor gestraft. Waarom mag de overheid er wel een puinhoop van maken.

 • Jaap39

  En die half miljoen omzet komen de meesten ook niet aan....

 • gvleemingh1

  Symbooljournalistiek.

 • Foxxy

  Pak eens het totale bedrag collectief aan toeslag rechten.
  Doe de rekensom nog eens.
  Moeten we dan meer dan paar miljoen bij van Dam in de portemonnee steken?

  Betaal vakantie toeslagen aan personeel eens 3 mnd later uit!

  Man een man, woord een woord. Om mij gooien ze de toeslag rechten er af. Feitelijk is het gewoon een overheidsinstrument om een (grote)vinger in de pap te houden!

 • Schoenmakers

  als je nog dit jaar rekening betaald moet hebben gaat misschien de redenatie niet op van slim verkopen, je moet dan nu verkopen omdat de overheid alweer zijn afspraken niet nakomt, vorig jaar heb ik mijn aardappels moeten verkopen omdat de overheid een bepaald onderzoek nog niet gedaan had, anders had ik ze in de zomer kunnen verkopen voor een prijs van misschien wel 10 keer zoveel, een beetje agrarisch journalist zou dit ook kunnen bedenken, of zijn jullie alleen doorgeefluik van de overheid

 • farmerbn

  Als dhr Bodde een paar weken moet wachten op zijn salaris gaat ook hij geluid maken. Ook hij moet maar een buffer (salarisverlaging 30.000 euro) aanleggen maar of hij die heeft?

 • A1967

  Overbodige conclusie van schrijver, het heeft er helemaal niets mee te maken of het geld nodig is of niet. RVO moet aan de zelfgemaakte regels houden, daar hebben ze zelf ieder jaar weer moeite mee

 • hansvanbergen

  Een gemiddeld melkveebedrijf heeft 100.000 euro minder inkomsten door lagere melkprijs, lagere veeprijzen (vaarskalf 5-25 euro) superheffing hoge quotumkosten. Volgens Alfa accountants is HET kern woord op de boerenbedrijven liqiditeit. Daaruitvolgend kun je er genoeglijk vanuitgaan dat de meeste bedrijven rood staan op de rc en dus 4/5/6 of nog veel meer rente betalen. We hebben ook wel eens begin oktober toeslagrechtengebeurd.

 • henk doff

  men moet niet zo zeuren in de vollegrond tuinbouw moeten we ook met lage prijzen omgaan dus nu de veehouderij net zo en de toeslagrechten komen echt wel

 • Foxxy

  Is ook zo

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.