AlgemeenOpinie

Prima ondersteuning biogas

De overheid wil boeren stimuleren op hun bedrijven meer mest te vergisten Het ministerie van Economische Zaken wil de aanschaf van een mono-vergister van circa €650.000 aantrekkelijker maken met een regeling. Ook wil EZ met subsidies innovaties in mestvergisters versnellen.

Nederland loopt in Europa ver achter als het gaat om opwekking van duurzame energie; van de 14% die dat in 2020 moet zijn zitten we nog op 4,5%. Tegelijk wordt door meer biovergisting het broeikaseffect aan gepakt, doordat de methaanuitstoot vanuit mest dan substantieel minder wordt. Methaan is als broeikasgas 23 keer schadelijker dan CO2. Meer biogas uit mest past bovendien in het streven naar een energieneutrale zuivelketen.

Dichtdraaien gaskraan Groningen

Tot slot zou meer groen gas uit de melkveehouderij moeten bijdragen aan compensatie voor het gedeeltelijk dichtdraaien van de aardgaskraan in Groningen. Dit laatste moeten we niet overschatten. Zelfs als de mest van álle Nederlandse melkkoeien zou worden vergist, dan levert dat niet veel meer dan ruwweg 1 of 1,5% van de Nederlandse gasconsumptie van pakweg 40 miljard kuub per jaar. Zover is het voorlopig nog lang niet.

Goede impuls

EZ-minister Henk Kamps initiatief voor financiële ondersteuning van de mono-vergisting op de boerderij moet niettemin gezien worden als een goede impuls. Voor de nationale en internationale milieu- en duurzaamheidsdoelen. Maar ook zal de ondersteuningsmaatregel ook een gunstig effect zal hebben op het imago van de zuivelsector in zijn geheel.

Beheer
WP Admin