Commentaar

8 reacties

Prima ondersteuning biogas

De overheid wil boeren stimuleren op hun bedrijven meer mest te vergisten Het ministerie van Economische Zaken wil de aanschaf van een mono-vergister van circa €650.000 aantrekkelijker maken met een regeling. Ook wil EZ met subsidies innovaties in mestvergisters versnellen.

Nederland loopt in Europa ver achter als het gaat om opwekking van duurzame energie; van de 14% die dat in 2020 moet zijn zitten we nog op 4,5%. Tegelijk wordt door meer biovergisting het broeikaseffect aan gepakt, doordat de methaanuitstoot vanuit mest dan substantieel minder wordt. Methaan is als broeikasgas 23 keer schadelijker dan CO2. Meer biogas uit mest past bovendien in het streven naar een energieneutrale zuivelketen.

Dichtdraaien gaskraan Groningen

Tot slot zou meer groen gas uit de melkveehouderij moeten bijdragen aan compensatie voor het gedeeltelijk dichtdraaien van de aardgaskraan in Groningen. Dit laatste moeten we niet overschatten. Zelfs als de mest van álle Nederlandse melkkoeien zou worden vergist, dan levert dat niet veel meer dan ruwweg 1 of 1,5% van de Nederlandse gasconsumptie van pakweg 40 miljard kuub per jaar. Zover is het voorlopig nog lang niet.

Goede impuls

EZ-minister Henk Kamps initiatief voor financiële ondersteuning van de mono-vergisting op de boerderij moet niettemin gezien worden als een goede impuls. Voor de nationale en internationale milieu- en duurzaamheidsdoelen. Maar ook zal de ondersteuningsmaatregel ook een gunstig effect zal hebben op het imago van de zuivelsector in zijn geheel.

Laatste reacties

 • Pieter5775

  Leuk voor overschotmest, zit niet op digestaat te wachten!

 • a van Gerwen

  Zolang er subsidie op zit , niet aan beginnen. De overheid is zo onbetrouwbaar was wat en voor je het weet zit je met een dure mestvergistingsinstallatie die in het gunstigste geval 0% rendement draait als de oveheid weer eens aan de subsidieknop draait.

 • Schoenmakers

  zo is het toon, ze doen net of ze alles kunnen maken

 • alco1

  Als je zo leest dat wanneer alle melkveemest vergist zou worden, dit maar 1 tot 1.5 % zal zijn van het totale gasverbruik, denk je je toch: "Laat maar wezen!"
  Ook nog de opmerking dat methaangas 23 maal zoveel schadelijker is dan CO2 is maar zeer substantieel.
  Het volume is n.m.duizenden malen kleiner.

 • slutter

  Zo de toon is gezet......

 • wmeulemanjr1

  Ben benieuwd hoeveel melkveehouders (en banken)hiervoor warm lopen nu de prijzen slecht zijn en de markt grillig is.

 • veldzicht

  Bij mij in de buurt staan 10 jaar 2 windmolens ,nu zijn ze bezig die dingen af te breken ,de subsidie loopt af dus niet meer rendabel,grote kans dat het met die mestvergisters ook zo gaat..zonder subsidie kost het alleen maar geld.

 • .gast

  Voor het subsidiegeld kunnen ze beter wat boeren uitkopen die dan koeien gaan houden waar ook voldoende land is en vraag naar melk.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.