Redactieblog

2 reacties

Oeso: denk aan overmorgen

Aan de vooravond van de klimaattop in Parijs kwam de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) met twee rapporten die betrekking hadden op het Nederlandse beleid.

Woensdag ging staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) naar Parijs om daar een rapport over de Nederlandse milieu-aanpak in ontvangst te nemen, donderdag kreeg staatssecretaris Martijn Van Dam (Economische Zaken) op zijn eigen departement een rapport aangeboden over agrarische productie, innovatie en duurzaamheid.

Pronken met Nederlandse innovaties

Ken Ash, directeur Handel en Landbouw van de Oeso, gaf Van Dam een stevige boodschap mee: Nederland moet (meer) investeren in een duurzame agri-foodsysteem op de lange termijn. De staatssecretaris nam het rapport enthousiast in ontvangst en pronkte met Nederlandse innovaties (de vegetarische biefstuk, innovatieve stalsystemen, samenwerking tussen de energie-sector en de landbouw).

Dure plicht om oplossingen te helpen vinden

De voorbeelden van Van Dam zijn goed, vindt de Oeso, maar niet genoeg. Ash doelt juist op innovaties die een oplossing bieden voor problemen waar we de komende 30 tot 50 jaar mee geconfronteerd worden:  het onvermijdelijke klimaatprobleem en de toenemende vraag naar voedsel. Nederland hoeft dat voedsel niet zelf te produceren, maar Nederland heeft als belangrijke speler op de agri- en foodmarkt wel de dure plicht om oplossingen te helpen vinden, waarvan we nu nog niet weten waar ze toe leiden.

"Wees voorbereid op het onvoorspelbare", zei Ken Ash. Dat is een uitdaging waar zelfs filosofen de tanden stuk op bijten. En tegelijk een dure plicht voor wie voor het eten zorgt.

Laatste reacties

  • Zuperboer

    Duurzaam .... nog 5 jaar doorzetten en dan zullen we dat woord nooit meer horen. Dan is de hype er vanaf en zal er een andere nieuwe term zijn die we bij voortduring uit de monden van pluchezitters en beleidsmakers zullen horen. En wat er verder gebeurde? Ze dronken een glas en deden een plas en alles bleef zoals t was. En de boer........hij ploegde voort#the musical. (Dat dan weer wel dankzij Joop van der Ende).

  • Schoenmakers

    om aan overmorgen te kunnen denken hebben we alleen maar nodig, nu al, minder bemoeienis van de overheid

Of registreer je om te kunnen reageren.