Redactieblog

4 reacties

'Nederlandse landbouwsector importeert paardenleed'

We doen het goed op het gebied van landbouw, hoor ik vaak. Nederland is innovatief en er is oog voor dierenwelzijn. Op zich ben ik het daar wel mee eens. Maar kortgeleden hoorde ik over systematische dierenmishandeling, waar ons beschaafde landbouwland aan bijdraagt.

Heeft u wel eens gehoord van het vruchtbaarheidshormoon PMSG? Het wordt gebruikt om landbouwdieren vruchtbaarder te maken, de productie te verhogen en geboortes beter te kunnen plannen. Varkenshouders zullen het kennen als Fertipig, PG600 en Gestavet en schapen- en rundveehouders als Syncrostim 500 en Folligonan. Enig idee waar dit vruchtbaarheidshormoon vandaan komt?

Mishandeling paarden Zuid-Amerika

Het hormoon PMSG is afkomstig uit het bloed van drachtige merries en wordt veelal geïmporteerd vanuit Argentinië en Uruguay. Hier zijn bloedboerderijen een lucratieve business. Van drachtige merries wordt in de vroege zwangerschap (40-130 dagen) wekelijks bloed afgetapt; zo'n tien liter per tien minuten. De dieren zijn hierna volledig verzwakt.

Op beelden is vastgelegd hoe merries - bij het opdrijven naar de box, waar het bloed wordt afgetapt - stelselmatig worden geschopt, met stukken hout in het gezicht worden geslagen en met elektrische prikkers worden gepijnigd. Zelfs als ze geen kant op kunnen. Als een merrie in de 'bloedtap-periode' teveel verzwakt, wat regelmatig gebeurt, wordt het veulen handmatig geaborteerd. Of de merrie krijgt een miskraam, omdat ze teveel bloed heeft verloren.

Foto: Eyes on Animals/TSB/AWF
Foto: Eyes on Animals/TSB/AWF

 

Geen controle en regulering

Soms wordt een veulen wel geboren. Als dit een merrie is, gaat ook zij de bloedproductie in. Als het een hengst is, wordt deze verkocht voor de slacht. Tienduizenden paarden worden op deze manier mishandeld, zonder dat de overheid ook maar iets reguleert of controleert. In Nederland zijn zulke praktijken verboden. Maar maakt het iets uit of we het hier doen, of dat we het in andere landen laten gebeuren?

Leveranciers PMSG

Belangrijke leveranciers waarvan wij weten dat zij PMSG uit Uruguay of Argentinië importeren, zijn Ceva - bekend onder het merknaam Fertipig - en MSD Animal Health – bekend onder de merknamen PG600 en Folligonan. Op hun websites prijzen ze PMSG aan als '100% natuurlijk en betrouwbaar'. Het bedrijf MSD Animal Health/Intervet stelde in een interview met de Volkskrant in 2013 zelfs dat 'het overschakelen van PMSG uit Nederland naar PMSG uit Uruguay ten goede komt aan paardenwelzijn'. Ik vraag me af wat daarmee wordt bedoeld, als ik de beelden zie die zijn gemaakt bij het bedrijf Syntex in Uruguay en Argentinië.

Stop gebruik van PMSG

Wat kunnen we doen om dit te stoppen? Dat is vrij eenvoudig: we gaan dit middel niet meer importeren. Zwitserland geeft al het goede voorbeeld. De vereniging voor varkenshouders heeft daar opgeroepen tot een importstop van PMSG. Totdat we het voor elkaar krijgen om de import te stoppen, wil ik iedereen die trots is op Nederland als landbouwland met klem vragen dit middel niet meer te gebruiken. Als we oog hebben voor dierenwelzijn moeten we onze ogen niet sluiten voor wat er buiten onze landsgrenzen gebeurt.

Laatste reacties

 • appie19979

  Het lijkt me verstandiger dat je naar Zuid-America gaat, om het daar te vertellen.
  Hier in Nederland hebben jullie ons al geld genoeg gekost (en nog is het niet goed).

 • farmerbn

  Hoe wordt haar hormonenpil gefabriceerd? Hopelijk niet door dieren. Er zijn meer vrouwen die hormonen slikken dan zeugen.

 • agriholland

  Waarschijnlijk worden in de reguliere melkveehouderij nagenoeg geen hormonen gebruikt om de vruchtbaarheid te stimuleren. Aan dit soort middelen hangt een prijskaartje en dan hebben we het nog niet over de rekening van de dierenarts gehad.

  @appie19979 het is inderdaad beter dat eyes het genoemde probleem bij de wortel pakt.

 • alco1

  Omdat er dieren mishandelingen in de ogen van Lesley plaats vindt moet het product dan maar verboden worden?
  Als er ergens een leraar is die zijn leerlingen slaat, moet dan het onderwijs maar stoppen?
  Als er een chirurg fouten maakt, moeten we de ziekenhuizen dan maar allemaal sluiten?
  Te goedkoop je streven uitdragen Lesley.

Of registreer je om te kunnen reageren.