Redactieblog

2900 x bekeken 12 reacties

Kolencentrales en nertenshouderijen dicht

GroenLinks en de Partij van de Arbeid hebben bedacht dat de Nederlandse kolencentrales in 2025 dicht moeten. Volgens maar liefst 64 professoren is sluiting van de kolencentrales noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen te halen. Zij willen die sluiting al in 2020.

Ik wil mij niet uitlaten over de zin van de sluiting van de onze kolencentrales. Maar het is natuurlijk wel heel vreemd dat de nieuwe kolencentrale in de Eemshaven binnen vijf of tien jaar dicht zou moeten.

Talloze juridische procedures

Begin deze eeuw ontdekte de overheid dat wij minder afhankelijk moesten zijn van gas uit politiek instabiele regio's en van de import van dure elektriciteit. Dus moesten er nieuwe centrales komen. De bouw van deze Eemshavencentrale, die enkele miljarden aan investeringen vergde, is in 2008 begonnen en in 2015 is de centrale officieel in gebruik genomen. Al die tijd zijn er ook talloze juridische procedures gevoerd, onder meer tegen de verleende Natuurbeschermingswetvergunning.

Bouwers wisten al lang van omstreden kolencentrales

Uiteindelijk is dat allemaal achter de rug. Maar als de politici en de hoogleraren hun zin krijgen, kan Essent nu alvast beginnen met de zaak af te schrijven. Hoezo, onbetrouwbare overheid? Gelukkig hoeft de Staat bij een verbod van kolencentrales geen schadevergoeding te betalen, als er maar een overgangstermijn is. Immers: de bouwers van de kolencentrale wisten al heel lang dat dit omstreden was. Zij konden er dus rekening mee houden dat de centrale al snel weer zou worden gesloten.

Ook voor de nerstenhouderij is het afgelopen

De nertsenhouders weten dit intussen ook, na de uitspraak van het Hof te Den Haag in een procedure tegen de wet die het houden van nertsen gaat verbieden. Ze hebben nog ruim tien jaar om nertsen te houden. Dan is het afgelopen. Dat is geen onterechte aantasting van eigendom, vindt de rechter. Dus het minimale flankerende beleid (herinvesteringsvrijstelling, sloopsubsidie, pensioenondersteuning) moet voldoende zijn. En de nertsenhouders kunnen ook nog de hele periode andere bezigheden zoeken. Er is dus geen schade, aldus de rechter.

Steun van RWE/Essent voor nertsenhouders?

De Vereniging van Fokkers van Edelpelsdieren heeft al aangekondigd naar de Hoge Raad en het Europese Hof te stappen. Dat lijkt mij terecht. Misschien kunnen ze steun krijgen van RWE/Essent. Of zouden die denken: kom maar op met je sluiting, dan zullen we nog wel eens zien?

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Voor beide partijen geldt, productie in het buitenland is nog steeds teogestaan en onder minder strenge wetgeving. De vraag naar zowel pelsen als electra blijven bestaan ook na stopzetten van de productie in Nederland.

 • alco1

  Feit blijft wel dat we alle moeite moeten doen om fossiele brandstoffen uit te sparen.
  Wat in triljoenen jaren is omgevormd in deze delfstoffen en de aarde leefbaar maakte wordt in een paar eeuwen te niet gedaan.
  Nertsenfokkerij kan totaal niet vergeleken worden met elektra.
  Juist met warme bont kunnen delfstoffen uitgespaard worden.

 • John*

  bont gemaakt van restjes kip en vis... We willen toch circulaire economie? Daar is nertsenhouderij nu een mooi voorbeeld van

 • farmerbn

  Vraag de klant wat hij wil: Dure stroom van duurzame afkomst of goedkope stroom uit kolen. Het is van de zotte dat enkele zogenaamde ecolo's hun wil kunnen opdwingen aan de meerderheid.

 • brutus71

  Hier moderne kolencentrales sluiten, en in Polen worden de bruinkool centrales extra opstoken, wat een slecht voorstlel.

 • geen boer

  al die CO2 maatregelen zijn lachwekkend. Ieder land heeft mooie beloftes, maar doet onderwijl zo weinig mogelijk. En dat is heel logisch, want wat heeft het voor nut om als eenling je concurrentiepositie te verslechteren? Dit soort maatregelen is geld weggooien, en dat heeft alleen nut wanneer iedereen het doet, en dan vooral China. Tot die tijd gewoon rustig doorgaan, en niet de kop gek laten maken door allerlei belanghebbenden, ook al zijn ze 'professor'.

 • ed12345

  Het is en blijft moeilijk ;we willen luxe maar we willen niet vervuilen En we willen schoon thuis maar laten onze vuile werken in bv Azie doen
  Kij bv maar eens naar de zeescheepssloperijen
  de staalproductie de zware industrie in het algemeen Wordt wel voor ons gedaan maar niet thuis

 • fietskip

  Het zonder noemenswaardige vergoeding van sluiten of verbieden betekent dus ook dat bv een stad die op die plaats niet meer gewenst is kan sluiten. Dat men dan de mensen uit hun huis kan zetten zonder noemenswaardige vergoeding als de termijn maar lang genoeg is!!! Dit besluit van de rechter heeft in mijn ogen wel heel verstrekkende gevolgen. Ik zou zeggen rechter denk er nog eens over na!

 • agratax(1)

  @farmerbn. Veel klanten willen goedkope stroom en goedkope gebruiksvoorwerpen. Hoe die gemaakt worden doet niet meer ter zake als ze bij de kassa staan. Bij de borrel heeft iedereen de mond vol over Schoon produceren, geen kinderarbeid eenmaal het pinapparaat Weg idealen. Voor bont geldt hetzelfde. De rijken der aarde willen echte bontjassn en geen nep en waar en hoe dat bont gemaakt wordt is voor hen niet van belang. Nederlanders denken dat de rijkdom als regen uit de lucht valt, dat je er voor moet werken en investeren is voor hen geen thema. Alles wat je niet bevalt gooi je overboord, ongeacht de kosten, die dat met zich mee brengt. Dit is bepaald niet "De VOC mentaliteit" van onze vorige premier.

 • chila

  Varkenshouders zijn al bestolen van 10 % varkensrechten .
  Ik hoop dat de rechters in hoger beroep de nertsenhouders gelijk geeft . Maar helaas zijn de rechters in NL niet altijd politiek onafhankelijk.

 • Koen123

  Als wij geen kolen meer stoken,worden deze in het Oostblok opgestookt, als wij geen nertsen meer fokken ,worden deze in Rusland gefokt, die nertsen hebben hier echt geen beter leven, die kolen worden echt niet schoner verstookt in het Oostblok,wij gaan lekker groen houtpellets verstoken van de plat gezaagde bossen uit canada en lekkere groene palm olie uit Indonesië die komt uit de platgebrande oerwouden, politiek word eens wakker

 • farmerbn

  Precies. Je moet kijken wat de consumenten doen en niet naar wat burgers zeggen. En dat geldt zeker voor politici. Als bijna iedereen liever electriciteit heeft uit kolen moet je dat respecteren. Dat is toch democratie?

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.