Commentaar

2605 x bekeken 6 reacties

Haagse stoelendans pijnlijk voor landbouw

Sharon Dijksma naar Infrastructuur en Milieu, nieuwkomer Martijn van Dam op landbouw. We mogen uit deze Haagse stoelendans niet de conclusie trekken dat landbouw geen prioriteit heeft, zo wil men de sector doen geloven. De sfeer blijft wel hangen.

Sharon Dijkstra deed het goed op landbouw. Een flink aantal dossiers zit in een beslissende fase, waaronder fosfaatrechten. Bovendien is Nederland in de eerste helft van 2016 EU-voorzitter.

Is de post op infrastructuur zoveel belangrijker, is een gerechtvaardigde vraag, dat Dijksma landbouw verruilt? Ja. Een andere conclusie is er niet, anders zou zij wel blijven. Het is een pijnlijke vaststelling.

Landbouw brengt offer

Politiek zwaargewicht Dijksma moet puin ruimen na het Fyra-debacle. Meespeelt dat zij het dossier kent. Landbouw brengt het offer. Op het Binnenhof speelt even niet dat de sector een van de paradepaardjes van de Nederlandse economie is. Een sector waar koning Willem-Alexander vorige week in China nog mee pronkte.

De 'restpost' landbouw

Het is niet de eerste keer dat landbouw een 'restpost' is. De sector leverde eerder al het eigen departement in. Bij de zetelverdeling in het VVD/PvdA-kabinet was Co Verdaas een van de laatste namen uit de koker. Dijksma volgde hem al snel op. En nu dan Van Dam. Bestuurlijk onervaren, politiek zeer ervaren. En dat is bij het landbouwdossier, waarin de coalitiepartijen lijnrecht tegenover elkaar staan, van groot belang.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Laten we Martijn v Dam het voordeel van de twijfel geven,
  In Charon Dijksma had ook niemand vertrouwen maar ze viel nog niet eens tegen dus wie weet met van Dam.
  Natuurlijk wel respectloos tegen over de landbouw dat ze nu net goed is ingewerkt dat ze dan al weer wordt weg gehaald
  door weer een ander die van toeten of blazen weet wat betreft landbouw.Kan je goed zien hoe ze over landbouw denken.

 • ed12345

  Veldzicht het hele verhaal is de landbouw moet zo min mogelijk kosten v Dam moet het eerst allemaal nog even snappen zo gauw hij het snapt zullen ze hem ook wel weer vervangen

 • Foxxy

  Dijksma, het vuur aan de schenen, en weg-gepromoveerd! Glansrijk carrière maken, zonder diploma's!

  Van Dam: respectloos om iemand die voor een 4-daagse werkweek is, de landbouw te laten leiden (lijden).

  Kan in zijn nieuwe baan mooi even een handtekening onder het fosfaat beleid zetten, om over anderhalf jaar weer opgevolgd te worden door wie weet, een luchtverkeersleider!

  IT-er, net wat we nodig zijn!

 • spits761

  het zoveelste bewijs dat de post landbouw het wisselgeld is voor de politiek.Ongelofelijk dat een sector die zoveel werkgelegenheid oplevert .Om maar even niet te spreken over de waarde vd agrarische exportproducten.Iedere keer word de sector in het algemeen veel tekort gedaan.Ik vond trouwens (mijn mening) dat mevr Dijksma het echt niet zo slecht deed.Ze was in mijn ogen betrokken maar vooral altijd goed ingelezen en op de hoogte vd ontwikkelingen.Een slimme vrouw die toch op haar plaats zat had ik het idee.

 • xw

  Het is interessant wat het Brabants-Dagblad vanmorgen o.a. schrijft:"met deze benoeming landen alle vertrouwelingen van Samson op een mooie plek" en "van Dam wordt na jaren van geploeter (hij was immers fractievoorziter pvda) beloond met een plekje in het kabinet".
  En Elsevier schreef 2 weken geleden over de Haagse politici: ""een besloten club elite die mekaar mooie baantjes toeschuift en ver van het volk af staat".

  Het gaat er blijkbaar om dat een beschermeling van Samson eindelijk eens aan een baantje geholpen kan worden, toevallig kan dit nu Dijksma vanwege haar bestuurlijke kwaliteiten doorgeschoven wordt om het fyradossier vlot te trekken.

 • Peet1212

  Echt triest dat wij weer de speelbal zijn van de politiek.
  De nieuwe staatssecretaris heeft weer vrij veld om allerlei zaken anders aan te pakken en gemaakte afspraken met Dijksma aan de laars te lappen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.