Redactieblog

8 reacties

En de LTO, ze ploetert voort

Dankzij de LTO hebben we bloeiende sectorvakbonden gekregen, zoal NMV, NVV, NAV en nog een paar. Korte lijnen en duidelijke taal spreken de boeren aan.

Dat betekent dat LTO die niet heeft. En dat is zo. Vaak is het taalgebruik wollig en probeert men alle sectoren tot vriend te houden. Wat niet lukt. Bovendien is de organisatie stroperig en men spreekt met meerdere monden: ZLTO, LTO Noord en LLTB.

Bovendien hebben deze bonden voor de verschillende sectoren nog eigen voorzitters en woordvoerders. Kortom: een onoverzichtelijke janboel, die de boeren niet aanspreekt. Dat blijkt ook uit het dalende aantal leden.

Achter de schermen doet LTO veel goed

Doet LTO dan niets goed? Natuurlijk wel. Achter de schermen heel veel, denk ik. Daarom ben ik nog steeds een trouw lid. Ze zitten aan de tafels waar beslist wordt en hebben daar hun inbreng. Een ondankbare positie, want je krijgt nooit helemaal je zin. En de achterban verwacht dat wel.

Vakbonden roeptoeteren aan de zijlijn

In ieder geval is het veel beter dan wat de meeste sectorvakbonden doen. Die roeptoeteren aan de zijlijn en zeggen de dingen die de achterban wil horen. Ze zitten echter niet aan de tafels waar de besluiten worden genomen. Dat is ook logisch, want wie geen compromis wil sluiten past niet aan de overlegtafel.

Onderzoek naar hoe het beter kan

Beide, zowel de huidige LTO als de sectorvakbonden, werken niet tot algeheel genoegen van de boer. Ook de resultaten zijn niet om naar huis te schrijven. Om het beter te doen gaat LTO Nederland onderzoeken hoe het beter kan.

"Hoera", dacht ik. "Eindelijk een voorstel op komst om de zaak eens fiks te stroomlijnen. LLTB, ZLTB en LTO Noord samenvoegen tot één gestroomlijnde organisatie. Een fusie dus."

Geen fusie, alleen slimmer samenwerken

Niets daarvan. Dat kondigen de drie restanten van krachtige organisaties van voorheen aan: "Geen fusie", roepen ze in koor. "Alleen slimmer samenwerken", zegt Albert Jan Maat van de LTO. "Zaken dichter bij huis regelen", zegt Hans Huijbers van de ZLTO. Leon Faassen van LLTB zei niets. Alleen dat hij met open vizier de besprekingen ingaat.

Daar gaat de kans op krachtige organisatie

Daar gaat de kans op één krachtige organisatie. De onmachtige Maat van LTO lijkt akkoord met voortploeteren op de wijze zoals het gaat. Huijbers, onder wiens leiding Vion richting ondergang stormde en de ZLTO arm werd, staat weer op de rem. Faassen zwijgt.

Ze gaan de geschiedenis in als leiders van de gemiste kansen.

Laatste reacties

 • Schoenmakers

  als het sluiten van compromissen betekent dat je alles weggeeft kun je net zo goed niet aan de tafel zitten, en waarom zitten er meestal bij overleg 4 of meerdere milieuclubs, en maar een boerenclub, zou het niet verstandiger zijn om te zorgen dat er meer boerenclubs zitten aan de tafel, dat daar een soort evenwicht komt

 • DJ-D

  Geen fusie, is dat in belang van de boer of in belang van de bestuurders????

 • koeboertje

  Het is natuurlijk onmogelijk om voor ieder individueel lid de belangen te verdedigen als lto organisatie.
  Daarintegen is het voor een partij met weinig gelijkgestemde leden veel makkelijker om aan enkele standpunten vast te houden zoals de vakbonden doen.
  En het wordt er met de fosfaat en grondgebondenheid niet eenvoudiger om het ieder lto lid naar het zin te maken , maar ben ik als lid wel blij dat lto er voor zorgt dat het niet uit de hand loopt met de steeds groenere politieke stroming, we moeten nog maar afwachten welke kant van Dam opgaat.
  lto is meer dan ooit nodig in den haag.

 • Bennie Stevelink

  Toen Frieslandfoods en Campina fuseerden hebben de Frieslandfoodsboeren 6 cent op naam gesteld gekregen. Volgens financieel deskundigen had dit 20 cent moeten zijn. De Campinaboeren hebben 14 cent cadeau gekregen. Ondanks de financiele aderlating bij Vion zit in ZLTO nog steeds meer kapitaal dan in LTO Noord. Zou gezien het grote gebaar wat Frieslandfoods gemaakt heeft naar het zuidelijke Campina het niet terecht zijn dat ZLTO over de financiele verschillen heen stapt en instemt met een fusie?

 • H.vanHerwijnen

  Helemaal eens met vergaderboer.

 • j.verstraten1

  Koehandel Mozes. Niettemin, als euro's het enigste argument zouden zijn.

 • Bennie Stevelink

  Welke argumenten zijn er nog meer @Jos Verstraten?

 • mkastelein@hetnet.nl


  Lto heeft wel een hele pittige reorganisatie nodig. We hebben grotendeels aan hen te danken dat de melkveesector op z'n gat. het imago heeft ook dankzij hen een flinke knauw gehad met de mest en melkoverschotten. het nuchtere boerenverstand moet terug aan de onderhandelings tafel en ruggegraat tonen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.