AlgemeenOpinie

Boos op Nieuwe Oogst

Bij ons is Nieuwe Oogst van zaterdag 21 november voortijdig in de prullenbak beland. De ergernis over een interview met Jaap Korteweg van de vegetarische slagerij was te groot.

“Deze pure reclame voor de families Thieme, Hertzenberg (Radar) en Koffeman (Eerste Kamerlid voor de Partij voor de Dieren) wil ik niet lezen in ons eigen blad”, zei Hanna, toen ze de krant in de prullenbak mikte. Hans en ik hadden het al gelezen en dus zijn we niet verder gekomen dan pagina 5.

Veroordeling van bio-industrie

Want het interview van Arno de Snoo van Nieuwe Oogst met de vegetarische slager was één stuk reclame voor de prut waar Korteweg vleesvervangers van probeert te maken. Dat is nog tot daaraan toe, maar het was ook één grote veroordeling van de bio-industrie.

Geen kritische vragen

Geen enkele kritische vraag werd gesteld aan Korteweg. Waarom hij het woord slager gebruikt, terwijl de Dikke van Dale aangeeft dat dit iemand is die het slachten van dieren als beroep heeft. Waarom hij meelift op de goodwill van de smaak van vlees, dat hij tegelijk hartgrondig veroordeelt. Hoe hij aan zijn constatering komt dat niemand blij is met de bio-industrie, terwijl de consument het product graag en in grote hoeveelheden koopt.

Vegetarische producten promoten

Korteweg zegt dat hij met gemak de €2,5 miljoen bij elkaar kreeg voor zijn nieuwe vegetarische fabriek. Hij vertelt er niet bij dat dit geld via een actie van Natuur en Milieu binnen kwam. En interviewer Arno vroeg er niet naar.

Nee, hij vroeg helemaal niets. Nou ja, wat theekransjesvragen. En die gaven Jaap Korteweg de kans om zijn vegetarische producten te promoten en tegelijk de gangbare vleesproductie de grond in te boren.

Geen keukentafelgekeuvel

Mag Korteweg dan geen interview krijgen in Nieuwe Oogst? Natuurlijk wel. Maar dan wel door een deskundige kritische journalist, die ook de vragen stelt die de leden van LTO graag beantwoord zien. En geen keukentafelgekeuvel met een man uit een groepje van lieden die via de Partij voor de Dieren de boeren in de vleessector de nek wil omdraaien.

Kritiekloos en oppervlakkig

Dat Nieuwe Oogst daarvoor een platform biedt, is beschamend. Zelden heb ik een zo kritiekloos en oppervlakkige veroordeling van onze eigen mensen door onze eigen mensen gelezen. Om in Sinterklaastermen te spreken: Arno de Snoo verdient 5 december de roe.

Beheer
WP Admin