Redactieblog

11 reacties

Vleesvervangers met sponsorgeld

Jaap Korteweg, u weet wel, de man van Marianne Thieme, heeft een vegetarische slagerij.

Daar worden producten gemaakt, die ten onrechte de naam vlees krijgen. Het is geen vlees. Korteweg lift gratis mee op de lekkere smaak van vlees.

Smakeloos, hinderlijk en duur

Dat lukt nog niet zo goed. De smaak - ik spreekt uit ervaring - benadert die van vlees bij lange na niet. De groenteresten, die in je mond overblijven , zijn smakeloos en hinderlijk. Bovendien is het product veel duurder dan vlees.

Fabriek vegetarisch vlees

Dat wil Korteweg veranderen. Hij wil een fabriek bouwen in Breda. De hal is gekocht, maar moet nog ingericht worden. Daar is minimaal anderhalf miljoen euro voor nodig.

Goed plan en onderpand

Wat doet een rechtgeaarde ondernemer dan? Die stapt naar de bank met een goed plan en kan op het ogenblik voor een lage rente geld lenen. Als je een goed plan en onderpand hebt, is 3 procent haalbaar.

Kennelijk heeft Korteweg geen goed plan en samen met het riante inkomen van zijn vrouw Marianne ook geen vertrouwen bij de bank gewekt. Wat de werkelijkheid ook is, Korteweg bewandelt een andere weg.

Jaap Korteweg Foto: Roel Dijkstra

Stichting Natuur en Milieu helpt

Hij roept de hulp in van de Stichting Natuur en Milieu. Deze gesubsidieerde club helpt Korteweg bij de uitgifte van obligaties. Met een rente van 5 procent. Zonder zekerheden. In twee weken is bij de achterban 1 miljoen obligaties geplaatst. Natuur en Milieu zet zich belangeloos in en dus wordt het vegetarische vlees gesponsord. Met het oogmerk de kosten omlaag te brengen, want anders sterft De Vegetarische Slager op den duur een stille dood.

De Vegetarische Slager is een luchtbel

De hele actie is een opsteker voor de vleessector. De Vegetarische Slager kan kennelijk op eigen kracht niet concurreren. Niet wat betreft smaak en ook niet op prijs. De relaties van Marianne Thieme zijn nodig om een offensief te ontwikkelen.

Conclusie: Het is niet meer dan een luchtbel, gebaseerd op het tijdelijke succes van Thieme. Die verdwijnt straks wel een keer en daarna ook De Vegetarische Slager. Ons lekker stukje vlees, onder uitstekende omstandigheden geproduceerd, zal zegevieren.

Verwacht ik. Hoop ik.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Voorlopig zal er nog wel wat meer vegetarisch"vlees"worden verkocht,de fanatieke anti vlees lobby heeft de media op de hand,in de telegraaf van zaterdag maar liefst 4 artikelen min of meer ten nadele van het vlees om van omroepen als vara en tros maar niet te spreken.
  Wat ik niet begrijp dat de vleessector al die beschuldigen maar over zich heen laten komen en zelf niet een pagina grote advertentie in verschillende landelijke dagbladen zetten en het een en ander verduidelijken,
  van wat die vegeterische huigelaars soms neerkwakken rijzen je de haren te berge.

 • pinkeltje

  Dat met dat sponsorgeld dat valt dus wel mee. Dat Natuur en Milieu zich belangeloos inzet daar hoef je niet verbaasd over te zijn, dat past bij hun doelstellingen en die zijn bekend. Heb toevallig afgelopen weekend voor het eerst wat geprobeerd van de vegetarische slager. Bacon reepjes, voor door de omelet. Niet omdat ik vegetarier ben of overweeg te worden maar gewoon om het eens te proberen. Smaakte niet slecht hoewel ik het niet echt een vervanger van echte bacon kan vinden. Maar wel heel erg duur. Dus voorlopig vooral iets voor de happy few. Als het Jaap lukt om flink op te schalen kan ik me het businessmodel wel voorstellen.

 • veldzicht

  Zou dat de reden zijn dat de PvdD (Thieme)al jaren pleit voor €2 milieuheffing per kg. vlees ? anders wordt het nooit wat met dat handeltje van Japie.

 • Rip

  niet al te veel aandacht aan schenken Het blijft een nichemarkt, die klein blijft. Net zoals de biologische sector. Die groeit ook al jaren en iedereen pleit er voor. Maar in de winkel kopen ze goedkoop en net zo,lekker. Zo zal het ook gaan met vegetarisch vlees. Voer voor idealisten en die zijn er niet zoveel.

 • j.verstraten1

  Ik denk dat crowdfunding een slimme zet is. Je hebt nl. ook meteen klantenbinding en aandacht.

 • Mozes

  Als de consument in de gaten krijgt dat vegetarische producten voor het grootste deel van soja zijn gemaakt die van de andere kant van de wereld geïmporteerd moet worden, bijna altijd genetisch gemodificeerd is, en doordrenkt is met bestrijdingsmiddelen, kan het sentiment wel eens omslaan.

 • m.en.mh.miedema

  Daar heb je een heel sterk punt te pakken Mozes. De antiveehouderij lobby weet het gebruik van soya echter zelfs zo om te graaien dat de veehouderij de schuld krijgt van de teelt van de soya, want wij als veehouders voeren soya. Er niet bij vertellend dat het soyaschroot is en dat het meteen is afgelopen met die soya teelt als de soyateler alleen vd schrootopbrengst zou moeten bestaan. Als er in de veehouderij geen schroot meer wordt gevoerd dan wordt de olie gewoon duurder, maar de teelt gaat gewoon door.(de suikerbietenteler teelt ook geen bieten voor de pulp!) Ik begijp dan ook niet dat er niemand vd landbouwbelangenbehartigers/veevoer/zuivelind. dit niet aan Jan Publiek duidelijk kan/wil maken. Net als Veldzicht ook al zegt. Er stond ooit een artikel over soyateelt en opbrengsten in het NMV ledenblaadje, ik heb LTO er nog nooit over gehoord en zelfs de zuivelindustrie vindt dat er geen "soya" gevoerd moet worden, (en daarmee dus min of meer de anti veehouderijlobby gelijk gevend).

 • Broer

  Ik deel vergaderboer z'n laatste twee woorden. Hoop ik.
  Met margarine zou het ook nooit wat worden...

 • veldzicht

  Mozes en eg wel,de koeien en varkens eten natuurlijk ook
  dat genetisch gemodificeerd soya(schroot),of dat nu zo,n goed argument is om tegen vleesvervangers te zin betwijfefel ik,liever hoor ik dat het duur,vies , helemaal niet beter voor het milieu is en dat de dieren een goed leven hebben..

 • alco1

  Wat zijn we het weer eens.
  Maar wie verteld het de burger?
  We laten ons overal mee ringeloren.

  Vlees eten slecht voor het milieu?
  Het is een doodnormale kringloop!

  Luchtwassers?
  Een wassen neus. Al zouden bossen er al harder door groeien. Onderhoud plegen en gebruiken als brandstof, ipv. delfstoffen te verbruiken.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.