Commentaar

2135 x bekeken 2 reacties

Vlees is geen asbest

Schokkend nieuws voor de vleesbranche. Het kankerinstituut van de Verenigde Naties, het IARC, zegt dat consumptie van vlees de kans op kanker verhoogt.

Vooral 'bewerkt vlees' is verdacht, maar ook rood vlees zou niet vrijuit gaan en de kans op kanker verhogen. Helemaal nieuw is het geluid niet. Al langer werd de relatie gelegd tussen vlees eten en (darm)kanker. Maar de uiting van deze organisatie geeft een nieuw gewicht aan dit gegeven waarvan de gevolgen nog niet te overzien zijn.

Dat roken slecht is, is geen enkel discussiepunt meer. Voor veel vetten, overmatig zonlicht en suiker geldt hetzelfde. Over vlees was al wel discussie, maar dan vooral vanwege milieueffecten of dierenwelzijn. Dat het product zelf een gevaar zou zijn voor de gezondheid botst met heel diep zittende overtuigingen in onze cultuur.

'Wat moet je hiermee?'

Ja, zeggen de gezondheidsdeskundigen, in principe is vlees een gezond voedingsmiddel, maar je mag niet meer dan 120 gram per dag eten. Dat is één flinke gehaktbal.

Wat moet je hiermee als landbouw, als veehouderij, als voedingsmiddelenbranche? Kritisch zijn, uiteraard. De feiten checken. Tegengas geven. Zo wordt vlees hier in één adem genoemd met asbest. Dat slaat nergens op. Maar het probleem ontkennen heeft geen zin.

Onderzoek en slimme communicatie

Onderzoek is nodig hoe de risico's te ondervangen zijn. Zit het hem alleen in de bereidingsmethode, of in het product zelf? Dit vraagt om een goede mix van onderzoek en slimme communicatie. Het gaat om een moeilijke maar niet onmogelijke boodschap: vlees is gezond - tot op zekere hoogte.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Ja,wat moet je met deze berichten? nu lijkt 20 % verhoogde kans op kanker veel,maar het gaat van 4 naar 5 gevallen
  dat je darm of maagkanker bij consumptie van bewerkt of rood vlees krijgt als de onderzoeken tenminste kloppen.Er is natuurlijk ook wel een enorme hetze tegen vleesconsumtie waarbij alles is geoorloofd de media
  in te slingeren waar de waarheid er niet toe doet.

 • koster

  staat hier mooi uitgelegd hoe veel groter je kans op kanker wordt http://www.cracktwo.com/2015/10/who-claims-bacon-causes-cancer-heres.html
  Voor wie geen engels leest: Now when you put it that way, if you told a guy that giving up bacon decreases your odds of getting cancer by less that 1% most people would decide those odds aren’t worth panicking over and would rightly consider such panic as idiotic. - Als je stopt met elke dag bacon eten, dan vermindert de kans op kanker met minder dan 1%.

  Of te wel, heel knap dat ze deze correlatie hebben kunnen vinden.
  Zo knap dat het niet anders kan of ze wilden dit vinden en zolang je niet vertelt met welke regels je de statistiek hebt gebruikt, kun je met deze methode ook zo ongeveer alles vaststellen.
  In normaal nederlands noemen we dit liegen.

  En meneer Oppewal is getuige zijn laatste zin makkelijk te overtuigen. Dit noemen we ook wel onnozel. Tenminste ik hoop dat hij dit is en dat hij voor dit blog slechts eenmaal betaald is.

Of registreer je om te kunnen reageren.