Commentaar

1582 x bekeken 2 reacties

Terechte inperking speculatie met voedsel

De vrijheid van handel mag niet ten koste gaan van een eerste levensbehoefte: betaalbaar voedsel. Daarom wil de Europese autoriteit financiële markten (ESMA) positielimieten invoeren voor agrarische termijnmarkten. Een handelaar mag dan een bepaald aantal contracten kopen of verkopen. Dat beperkt speculatie met voedselgewassen.

De aanleiding ligt in 2007. Toen stegen de voedselprijzen doordat de graanoogst mislukte. Speculanten zagen hun kans en verhuisden van aandelenbeurzen en financiële markten naar de agrarische termijnmarkten. Speculanten houden van reuring. Hoe meer prijzen schommelen, des te meer valt er voor hen te verdienen.

Maar deze vrijheid van handel heeft als keerzijde dat prijzen heel hard stijgen bij een klein tekort. En prijzen kelderen bij een klein overschot. In een jaar als 2007 met een klein graantekort wordt voedsel peperduur. In een overschotjaar als 2009 kelderen de graanprijzen, waardoor graanboeren niks verdienen. Doordat graan de prijzen van andere gewassen beïnvloedt, hadden veel boeren hier last van.

Speculatie heeft op de lange termijn geen effect op de gemiddelde voedselprijs. Want de prijspieken compenseren de dalen. Maar speculatie vergroot wel de prijsschommelingen. Dat maakt agrarische markten onrustiger. En dat maakt het lastiger voor bedrijven in de hele keten om plannen te maken, bijvoorbeeld voor het bouwplan of voor investeringen.

Voor een gezonde bedrijfsvoering zijn stabielere prijzen wenselijk. Zonder dat de vrijheid van handel te veel wordt beperkt. Daarom doet de ESMA een goed voorstel.

Laatste reacties

  • ed12345

    Heer Engwerda ik betwijfel of het voor de boer een goed voorstel is .Vergeleken met 35 jaar terug zijn er nu veel meer speculanten op de beurs . Als de graanprijzen laag zijn of zonder bijzonder veel exotisch nieuws trekken de speculanten zich terug uit de landbouw producten en is er veel minder schommeling en vaak prijzen aan de lage kant zo gauw er exotisch nieuws is springen de speculanten er in en gaat de prijs omhoog .De echte grote graanhandelaren zijn dan vaak al voor een groot gedeelte ingedekt wat hun werkelijke behoefte betreft.Ondertussen is het voor de graanboer vaak het enige moment dat hij een redelijke winst kan maken, zonder de speculanten zou de prijs maar zelden ver boven de gemiddelde kostprijs komen

  • farmerbn

    Waarom mag voedsel niet te duur worden en een smartphone of benzine wel? De politiek doet er alls aan om voedsel goedkoop te houden zodat de boeren steeds benadeeld worden. Als er bv door een Russische boycot de boerenprijzen kelderen en er steun komt voor die boeren dan is de politiek nooit eerlijk naar de burgers om uit te leggen dat boereninkomens opgeofferd worden voor lage voedselprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.