AlgemeenOpinie

Te veel regels breken ons op

“Italianen en Grieken rommelen maar wat aan, maar staatssecretaris Sharon Dijksma zegt dat Brussel ons wantrouwt. Daarom kan ze niet op volle kracht werken aan de Europese acceptatie van het mineralenconcentraat”, zegt Hanna boos.

Ik las dat bericht ook met verbazing. We hebben hier alles keurig op orde. We komen om in de regelgeving, maar toch vertrouwt men ons niet. Brussel is niet zozeer tegen het mineralenconcentraat als alternatief voor kunstmest, maar bang dat Nederland zijn mestproductie nog verder uit de hand laat lopen.

Mooie kringloop

Dat is toch van de gekke. We willen van mest een soort kunstmestvervanger maken en kunnen minder kunstmest gebruiken. Een mooiere kringloop kun je je toch niet voorstellen?

Weinig regels die vaak ook niet kloppen

“Italianen en Grieken zijn veel goochemer”, zegt Hans lachend. “Ze hebben weinig regels, die vaak ook nog niet kloppen. Dus zijn ze ook niet te controleren. Bij ons weet de hele Europese goegemeente precies wat we doen. En ook wat we niet goed doen. We roepen de ellende over onszelf af.”

Consequenties fosfaatplafond

“Dat laatste ben ik het mee eens.” Hanna knikt. “We stelden een fosfaatplafond vast, terwijl we niet wisten wat jaren later de consequenties zouden zijn. We overschrijden het nog voordat het melkquotum is verdwenen en melken ondertussen vrolijk door. De extra melkproductie in Europa komt niet uit de zuidelijke landen, maar bij ons en nog een paar andere landen vandaan. Dan is het ook niet vreemd dat Brussel met argusogen naar ons kijkt. De landen die minder produceren, hebben wel te maken met de lage melkprijs, terwijl de grotere productie bij ons vandaan komt.”

Wel de ellende

In feite is het vergelijkbaar met de overschrijding van het fosfaatplafond. De extensieve boeren hebben daar niet aan meegewerkt. Ze dreigen wel de ellende van de fosfaatrechten te krijgen. Dat is ook niet redelijk. Zo staan de landen die onze melkproductie en mestoverschot veroordelen er ook in.

Productie mineralenconcentraat moet doorgaan

We moeten toegeven dat wij soms een beetje stout zijn. Dat laat onverlet dat het winnen van mineralenconcentraat uit mest als vervanger van kunstmest hoe dan ook moet doorgaan.

Beheer
WP Admin