Redactieblog

25 reacties

Sieta aan de zijlijn

Sieta van Keimpema, de activistische voorzitter van Dutch Dairymen Board (DDB), is boos. Ze werd, evenals melkveehoudersvakbond NMV, niet uitgenodigd door staatssecretaris Sharon Dijksma om te praten over de verdeling van de €30 miljoen.

Dat was de varkenshoudersbond NVV wel. Voorzitter Ingrid Jansen zat met LTO aan de onderhandelingstafel met Dijksma. Met een uitstekend resultaat. Er gaat €10 miljoen naar het project Vitale Varkenshouderij plus €10 miljoen naar mestverwerking. Beide van groot belang voor de varkenshouders. Voor de Duurzame Zuivelketen komt ook €10 miljoen beschikbaar.

NVV vecht meer met de mond

"Een bittere pil voor Sieta", zegt Hanna. "Ingrid Jansen koos de weg van overleg. Haar vakbond vecht meer met de mond dan met actievoeren. Gevolg: een prima resultaat. Sieta en haar actievoerende Europese vrienden kunnen daar een puntje aan zuigen. Zij staan aan de zijlijn."

"Je kunt ook zeggen dat Sieta met actievoeren in Brussel het geld heeft losgepeuterd en dat LTO en NVV daar nu mooi weer mee spelen", reageert Hans.

Beter meepraten over verdeling geld

"Je kunt beter meepraten hoe het geld moet worden verdeeld, dan op straat staan te roepen dat er crisis is en geld moet komen. Ingrid Jansen heeft er het maximale uitgesleept", sneert Hanna.

Overlegmodel of actiemodel?

Belangrijkste vraag is hoe organisaties zich moeten opstellen. Wat is beter: het overlegmodel of het actiemodel? In dit geval heeft het overlegmodel gewonnen. Staatssecretaris Dijksma geeft daar ook  duidelijk de voorkeur aan. Ze heeft bewust de activistische DDB en NMV niet uitgenodigd.

Voorzitter van NMV Harm Wiegersma toont zich daarover teleurgesteld en boos: "We hebben ons beklag gedaan bij het ministerie van Economische Zaken."

Strijd is gestreden, vooral aan overlegtafel

Daar schiet de achterban van deze organisaties niets mee op. De strijd is gestreden, vooral aan de overlegtafel. Daar plukken de varkenshouders de vruchten van. De afgedraaide plaat van DDB en NMV over hun bonusmalus melksysteem is niet eens op de draaitafel terecht gekomen.

Actievoeren het juiste beleid?

"Het geld gaat nu naar bekende projecten uit het babbelcircuit", klaagt Sieta.

Zou ze zich wel eens afvragen of hun beleid van actievoeren het juiste is? Misschien moet ze eens praten met Ingrid.

Laatste reacties

 • agratax2

  Als de actievoerende boeren niet naar centrum Brussel waren getrokken met ronkende trekkers, hadden we in Nederland geen Euro 30 miljoen te verdelen gehad. Hadden de pratende en discussierende leiders geen cent te verdelen gehad. Wie moet in dit licht gezien het meeste krediet krijgen??

 • veldzicht

  Sjonge wat een resultaat,30 milioen,waar de meeste boeren nooit of heel weinig van zullen merken terwijl
  ze voorlopig weer de naam hebben van een stelletje bedelaars.

 • brutus71

  Die paar centen (30 miljoen euri) blijft achter bij allerlei adviseurs en boekhouders

 • Mozes

  De NMV is naar Brussel gegaan om de invoering van een geheel beschermde markt te eisen.
  De DDB is naar Brussel gegaan om zich af te zetten tegen andere boerenorganisaties.
  LTO en de NVV hebben ondertussen de dertig miljoen geregeld.
  Het is toch logisch dat zij dan ook meepraten over de verdeling hiervan.

 • farmer4life1

  De Fransen hebben geregeld dat er gereageerd moest worden. Duitsland, België en UK hebben daar kracht achter gezet.

  NL heeft geprobeerd oplossingen aan te dragen. LTO heeft enkel het touwtje overgenomen en aangeschoven aan tafel. Wat zou de uitkomt zijn geweest zonder LTO Mozes?

  LTO is niets meer en minder dan Piet Boer van RFC. Een communicatie model die als middel dient om boeren te woord te staan en de ergste druk van de ketel laten blazen.

  Net als het CPL (correct me if im wrong) voor de supermarkten.

  Innerlijk triest en je verdediging Mozes ook.

 • Schraar

  Vergaderboer, ter informaitie: Ingrid Jansen was samen met ongeveer 30 leden van de NVV ook in Brussel om actie te voeren. Ze mochten meerijden met de bussen die de NMV en DDB geregeld hadden en zijn ook bij de hele dag bij de EMB demonstratie geweest.
  Dat de EU geld beschikbaar heeft gesteld is te danken aan acties die in bijna heel Europa behalve in Nederland hebben plaats gevonden vooral door melkveehouders met als sluitstuk de acties in Brussel.
  De LTO heeft daaraan niets bijgedragen, de NMV, DDB een beetje en de NVV heeft daarop mee kunnen liften.
  Als Dijksma zegt dat ze vervolgens met de zuivel en varkenssector in overleg gaat over de besteding van de 30 miljoen is het gewoon een schoffering om daar de NMV en DDB niet bij uit te nodigen. Dat ze tijdens het overleg andere keuzes zou maken dan de NMV en DDB zouden wensen is een ander verhaal, maar het niet uitnodigen van deze organisaties slaat helemaal nergens op.

 • Mozes

  @Schraar, als in de NMV/DDB bus nog plaats over was voor dertig NVV leden zijn er niet veel NMV/DDB boeren in Brussel geweest.

 • alco1

  BusSEN. Maar dat terzijde.
  Laten we pas gaan juichen als er zonder bepalingen geld op onze rekening gestort is en het nergens anders op gekort wordt.

 • landboer

  Mozes praat alleen LTO na, zie fosfaatbank ,toen de SP het voorstelde was t niks ,maar toen LTO dat oppakte was het opeens wel wat....,en kom nu niet dat het wat anders was ,ze hadden dat geen van beide duidelijk voor ogen! meen trouwens dat er nu een overleg was met tweede kamerfracties zonder LTO.

 • Foxxy

  De politiek speelt ons tegen elkaar uit voor slechts een paar euro per bedrijf!

  Wij zijn als sectoren in ieder geval gezamenlijk 1 iets! :

  Ezels!!!

 • Foxxy

  Gemiddeld melkveebedrijf bedrijf draait van +30.000 naar -40.000 = 70000 achteruit, keer 17000 bedrijven , grofweg 1,2 miljard!

  Gaan we onderling zeuren over de verdeling van 30 miljoen!

  Zielig!

 • Rip

  we vergeten de kern van het probleem. De overheid wil maar met 1 vertegenwoordiger van de sector praten.Als de sector zo verdeeld is, kiest Dijksma zelf. Dat wordt dan niet de actievoerende en iedereen uitkafferende Sieta, maar mensen waarmee overleg mogelijk is. Zoals Ingrid Jansen. Varkenshouders hebben het met haar getroffen. Sieta van Keimpema zaait tweespalt, Ingrid Jansen verbinding. Sieta zal blijvend verliezen. alleen haar achterban is tevreden. Klagend babbelend aan de keukentafel, dat is hun resultaat.

 • Jaap39

  Wat een rommelpotje zeg, dit verhaal met deze reacties.

  Ben helemaal geen DDB fan maar vindt wel dat sieta meer credits verdient.

 • farmer4life1

  Je ziet duidelijk dat niemand het voortouw neemt. Dat is erg jammer.

  Dijksma is constant aan het wikken en wegen en af en toe de hete kolen uit het vuur aan het halen. Gezien de situatie vind ik haar het best goed doen.

  Wij zelf inclusief de sector vertegenwoordigers maken er een potje van. Nergens komt er een duidelijke statement naar voren. Het is alsof we een stel pinken zijn die door het prikkel draad rennen totdat Dijksma er stroom op zet. Dan is opeens het hek van de dam.

 • farmer4life1

  Wij moeten met structurele oplossingen komen om niet door het fosfaat plafond te denderen. Dijksma moet continu terugkoppeling geven wat (wettelijk) mogelijk is.

  Verenig u net zoals de Belgen

 • Mozes

  @farmer4life, het gaat in deze discussie niet om het fosfaatplafond maar om verdeling van 30 miljoen.

 • Koen Franken

  Wat een gezeur hier zeg , nooit maar dan ook NOOIT tevreden . Andere sectoren moeten maar zien hoe ze slechte tijden doorkomen .

 • landboer

  En die zijn tevreden? Ach een boer is net een varken : hij wordt al knorrende vet!

 • BW

  Ik dacht dat de melkveehouders voor een vrije markt willen produceren. Na meerdere goede jaren zit het nu een jaartje tegen, en roepen nu al om het hardste. Krijgen 10 miljoen en nu zeuren dat het te weinig is omdat zij de kastanjes uit het vuur hebben moeten halen??? Mestverwerking is ook in het belang van melkveehouders. Dus zoveel tekort komen ze niet. Wat een zeurpieten die melkveehouders. Jullie moeten nog wennen aan de vrije markt. Laten we het daar maar op houden.

 • Schraar

  BW, slechts een deel van de melkveehouders wil voor de vrije markt produceren, deze moeten inderdaad niet zeuren, ze krijgen precies wat ze konden verwachten. Een ander deel van de melkveehouders, waaronder ikzelf wil voor een gereguleerde markt produceren omdat dat veel meer stabiliteit en betere prijzen geeft. In mijn optiek is het aanbod afstemmen op de vraag veel marktgerichter dan maar lukraak door produceren voor een markt die er niet is.
  Het gaat mij er als ondernemer om, een zo hoog mogelijk rendement van mijn bedrijf te halen. Als dat in een gereguleerde markt beter lukt dan in een vrije markt is het een ondernemerskeuze om hiervoor te pleiten. Aangezien dit alleen met medewerking van de overheid op Europees niveau gerealisseerd kan worden, hebben melkveehouders uit heel Europa zich in de EMB gebundelt om hier voor te lobbyen. Niks mis mee volgens mij.

 • alco1

  Niemand WIL voor de vrije markt produceren.
  We constateren dat we voor MOETEN produceren.
  Zelfs Europees is er nog niets af te dwingen.
  Ons product is onderhevig aan de wereldmarkt.

 • Schraar

  Koen Franken, als het goed is heeft iedere sector belangenbehartigers om op te komen voor de belangen van deze sector. Als het slecht gaat in de sector en jou belangenbehartigers zetten zich er niet voor in deze situatie te verbeteren, dan moet je ze eruit gooien en andere kiezen. Van de andere kant krijg je ook de belangenbehartigers die je verdient. Als de leden zich als makke schapen naar de slachtbank van de vrije markt laten lijden omdat 'er toch niets aan te doen is', dan gebeurt er ook niets.
  Als ergens het nut van actievoeren bewezen is dan is het hier wel: In tegenstelling tot wat Vergaderboer beweert hebben niet de melkveehouders, maar juist de varkensboeren in Nederland gedemonstreerd en actie gevoerd. Ingrid Janssen heeft in Den Haag en Brussel staan te demonstreren en niet Sieta, die heeft alleen in Brussel gestaan. Het resultaat is dat iedereen het idee heeft dat het in de varkenshouderij nog veel slechter gaat dan in andere sectoren en het merendeel van het geld daar naar toe gaat, terwijl dat in bijna alle andere Europese landen het merendeel van het geld naar de melkveehouderij gaat.

 • Schraar

  Alco, het is een politieke keuze om te produceren voor de vrije markt. De EU heeft meer dan 50 jaar voor een beschermde markt geproduceerd en deze wordt deels nog steeds beperkt. Heel veel landen zoals bijv. India en Japan willen hun landbouw beschermen. Als de EU zich hier achter zou scharen is dit gewoon te realiseren.
  In de eerste vrijhandelsverdragen werd de landbouw hier buiten gehouden. Men wist toen al dat voedselvoorziening te belangrijk was om aan de vrije markt over te laten. Het is vooral dankzij druk van multinationals en ultra-liberale landen als in de Cairns-groep geweest dan de landbouw deel is geworden van de GATT en later de WTO.
  Dit kan er ook weer uitgehaalt worden, dit is gewoon een politieke keuze.

 • schoenmakers1

  Het is niet erg om voor een vrije markt te produceren, het is wel erg om vrije markt prijzen te ontvangen en dat tegelijk allerlei onzinnige regelgeving op ons los gelaten wordt die zo goed als niemand wil betalen, zo gouw de extra regelgeving een feit is, is dat de standaard productie norm, en ja dan kun je niet meer mee in het vrije markt denken

 • Rip

  Lees net in Nieuwe Oogst dat de nieuwe voorzitter van de LTO varkens streeft naar 1 geluid uit de sector. Moeten wij ook doen. Zowel actievoeren als overleggen. Als Maat en Van Keimpema dat niet kunnen moeten ze maar opstappen.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.