Redactieblog

3779 x bekeken 9 reacties

Rabo somber over landbouw

Nee, deze keer niet over de zorgen binnenshuis. Daar is wel genoeg over gezegd. Kennelijk is de stemming bij de Rabobank zo triest dat ze ook extreem somber zijn over de landbouw.

De oogst van een paar dagen uit de krant: onder de kop 'Rabo: de melkprijs blijft laag' wordt voorspeld dat de melkprijs dit jaar nog laag blijft, ondanks de recente lichte prijsstijging op de zuivelmarkt. Sterker nog, de Rabo denkt dat dit jaar nog een prijscorrectie naar beneden komt.

Tweede helft 2016 verbetering

De melkprijs komt over 2015 gemiddeld uit op 30 cent per kilo. Volgend jaar blijft die laag, omdat eerst de voorraden moeten worden weggewerkt. Pas in de tweede helft van 2016 komt er verbetering. Maak je borst maar nat!

Verslechtering liquiditeit

Dan zijn we er nog niet. Clemens van der Aa, sectormanager veehouderij waarschuwt voor een verdere verslechtering van de liquiditeit. Die is ontstaan na de inhouding van de laatste superheffing. Loonwerkers krijgen daardoor later betaald en dat zorgt daar weer voor problemen.

Negatieve spaarrente

Ook de varkenshouderij komt nog aan de orde. De Rabobank vreest voor dit jaar een prijsdal voor het varken omdat het aanbod groter is dan de vraag. En om degenen die spaargeld hebben ook nog even de put in te praten: 'Rabo overweegt negatieve spaarrente'. Als je je boerderij verkoopt, moet je geld toegeven aan je bank om je kapitaal te bewaren. Dat is wat anders dan rentenieren.

Extra druk door negatieve berichten

Zo sombert de Rabo door. De uitsmijter was vorige week 'Boer moet slimmer werken'. Kijk eens naar jezelf, schoot er door mijn hoofd. Hebben ze wel door wat dit betekent aan de keukentafel? Al die negatieve berichten, die ongetwijfeld waar zijn, leggen een extra druk op de boerenfamilies.

Straal het goede uit

Wat moet de Rabo dan? Een beetje vaker en duidelijker positiviteit uitstralen. Een glas kan half vol zijn en half leeg. Bij de Rabo is het glas altijd half leeg. Dat kan anders. Naast het kwade is er ook het goede. Straal dat uit. Dat bevordert het gevoel onder de boeren dat er een toekomst is.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Door de klimaatverandering en de toenemende wereldbevolking zouden er toch gouden tijden voor de boeren aanbreken? Ik geloof al die glazen bol kijkers niet meer.

 • veldzicht

  Door de klimaatverandering en de toenemende wereldbevolking zouden er toch gouden tijden voor de boeren aanbreken? Ik geloof al die glazen bol kijkers niet meer.

 • Trot

  Komt het mischien nog goed is niet de eerste keer dat het niet klopt

 • oorspronkelijk

  vinger aan de pols is noodzakelijk
  lage prijzen shell gaat minder produceren
  slechte voorspellingen gewoon doordonderen
  niet de boodschapper maar de boodschap moet serieus genomen worden
  een collectief vormen naar de overheid die deelt nog steeds geld uit via europa hier kan ook structuurbeleid mee geinitieerd worden

 • hansvanbergen

  Kijk! Ik ben 14 maanden keihard uitgelachen, voor de gek gehouden en afgesnauwd maar nu zegt dus het sectorhoofd van de Rabobank het ook. Die superheffing. Die brengt niet alleen de melkveehouders in problemen maar ook de loonwerkers. En allerlei andere bedrijven maardit terzijde. Waarom dan niet even een belletje naar LTO en ZLTO en daarna Dijksma met de mededeling dat spreiden van die superheffing in 3 jaar doe dat toch maar. Zo'n Cees Romijn is vast onder de indruk als de Rabotop hem benaderd en als de sector het wil zal Dijksma heus niet moeilijk doen.

 • vries-douwe

  rabo heeft negatief nieuws te melden over de boerenstand. nou, dat voelen we ook wel! .Maar het nieuws over de bank zelf slaat alles.Er komt misschien nog een miljardenboete voor alle wandaden, die nu aan de oppervlakte komen.
  vrieduc

 • Mozes

  @Hans van Bergen, als het goed is is op dit moment de superheffing al betaald. Of heb jij misschien een betalingsachterstand?

 • farmer135

  Iedereen die teveel gemolken heeft weet toch dat er
  superheffing betaald moet worden, Je had ook minder
  kunnen melken.

 • kleine boer

  Hans weet niet dat er ook nu boeren met GRATIS meer leveren gewoon geld verdienen heel anders als 2009 en 2012 en ik geloof niet dat ik dat als enige vind

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.