Commentaar

Oplossing Brabants urgentieteam jeukt

Vooropgesteld: het is goed om ruziënde partijen bij elkaar te brengen.

Als je er met woorden of eenvoudige technische oplossingen uit kunt komen, moet je dit zeker niet nalaten. In dat opzicht is het zogeheten Brabants urgentieteam succesvol. De conclusie dat 21 knelpunten onoplosbaar zijn, en bedrijfsbeëindiging c.q. -verplaatsing de enige uitweg is, jeukt echter.

Urgentieteam

Waar gaat het om? In Noord-Brabant hijgen veehouderij en burgerij elkaar in de nek. Dusdanig dat vorig jaar een 'urgentieteam' in het leven is geroepen. In dit team zijn ZLTO, provincie, gemeenten en milieufederatie BMF betrokken. Het team boog zich over 62 knelgevallen, verspreid over 23 gemeenten.

Stankoverlast

Let wel, het gaat hier níet over illegale situaties of overtreding van regels. Het gaat vooral over overlast. Overlast is subjectief. Wat de een als stank ervaart, noemt de ander gezonde boerenlucht. Het probleem is daarmee niet kleiner. Het is wel goed dit te benoemen.

Onoplosbaar conflict accepteren

Het team zorgde in 3 gevallen voor een oplossing. Op andere plekken is de situatie in een afrondende fase. Op 21 plekken lukt het niet. Dat kan. Soms zijn relaties dusdanig vertroebeld dat elke toenadering kansloos is. Dit is niet voorbehouden aan de agrarische sector.

Moet je veel geld in steken in vorm van verplaatsing? Geld dat elders een bredere bestemming verdient? Of moet je accepteren dat een conflict nú onoplosbaar is? Dit laatste. Tijd heelt vaak wonden.

Of registreer je om te kunnen reageren.