AlgemeenOpinie

Melkprijs langer laag door vergoeding opslag

“We zijn blij met een aantal domme maatregelen uit Brussel”, zegt Hans hoofdschuddend. “Die verhoging van de opslagvergoeding voor poeder, boter en kaas is dodelijk voor de toekomstige melkprijs. Vooral omdat de producten lang in opslag moeten worden gehouden. Dat verstoort straks de markt.”

“Op korte termijn geeft het wel even lucht”, werpt Hanna tegen. “De zuivelmarkt kan dan zijn natuurlijk evenwicht weer vinden, waardoor de melkprijzen stijgen. Dan is de crisis voorbij.”

Enorme hoeveelheden

“Je vergist je”, zegt Hans, “de crisis duurt langer. Straks hangen enorme hoeveelheden boter, poeder en kaas boven de markt. Als de vraag stijgt worden deze het eerst op de markt gebracht. Daardoor stijgen de prijzen niet mee met de ontwikkelingen op de markt. Dus duurt de crisis van lage melkprijzen veel langer.”

“De markt moet gewoon zijn werk doen. Dat betekent even doorbijten met lage prijzen, maar daarna een schone markt met hogere prijzen. Dat hebben we de voorgaande jaren ook gezien. Die moet je niet willen aftoppen. Dan heb je blijvend ellende”, zegt Hans.

Vergoedingen gaan naar handelaren

Ik ben ook niet voor de hoge opslagvergoedingen. Die gaan naar de avonturiers, de handelaren. Ze wachten een mooi moment af om hun producten met winst af te zetten. Dat kan gemakkelijk met de hoge Europese vergoedingen voor opslag en de lage rente die ze aan de bank moeten betalen voor de financiering.

Handel profiteert van lage melkprijs

Uiteindelijk profiteert de handel dus van de lage melkprijs voor de boer. Ze zorgen ervoor dat die net kan blijven leveren en leven. Niet meer dan dat, terwijl zij zelf de winst opstrijken. Dat laten we allemaal gebeuren en keuren het via onze organisaties en coöperaties nog goed ook. Omdat we zelf niets beters kunnen bedenken.

Fooi van nog geen €30 miljoen

“Dit is dus het resultaat van alle acties en overleg”, smaalt Hanna. “Een fooi van nog geen €30 miljoen. Plus een aantal maatregelen die de prijs op langere termijn laag houden. Het geld komt uit de Europese pot die we gespekt hebben met veel meer miljoenen aan superheffing.”

De conclusie kan niet anders zijn dan dat een boerenhand gauw gevuld is.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin