AlgemeenOpinie

In discussie met de landbouwcommissaris

Met de Nederlandse Europarlementariërs die betrokken zijn bij de landbouw organiseren we om beurten de Nederlandse landbouwborrel in Brussel – een langlopende traditie. Maandag 9 november aanstaande is het aan mij en heb ik een leuke primeur: landbouwcommissaris Phil Hogan komt spreken.

Hogan zit nu bijna een jaar in het zadel. Samen met de Nederlandse land- en tuinbouwgemeenschap wil ik hem aan de tand voelen. De Europese Commissaris van landbouw heeft vanzelfsprekend grote invloed op het landbouwbeleid. Zelf vergelijk ik zijn rol weleens met een schipper die een grote tanker bestuurt. Het roer zomaar omgooien is lastig. Des te belangrijker is de koers: welke richting gaan we uit op de lange termijn?

Opstartproblemen

De visie van Phil Hogan sluit aan bij de Nederlandse praktijk: open voor innovaties en toekomst- en marktgericht, maar ook een commissaris heeft te maken met een weerbarstige werkelijkheid. De laatste hervormingen van het landbouwbeleid zijn net achter de rug en in de praktijk lopen we nog altijd tegen veel opstartproblemen aan. Denk aan de inzaaidatum voor vanggewassen.

Boerenpraktijk en ondernemerschap

Samen met staatssecretaris Dijksma heb ik politieke druk uitgeoefend op de Europese Commissie en hebben we ervoor gezorgd dat we twee weken uitstel hebben gekregen. Een mooie prestatie, maar geen langetermijnoplossing. Mijn pleidooi voor de commissaris is dan ook om veel meer de boerenpraktijk en het ondernemerschap centraal te stellen in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en de ruimte te geven aan vooruitgang.

Nadenken over hervormingen

De commissaris wil uiteraard zijn stempel op het toekomstige landbouwbeleid drukken. We kunnen hem hierbij helpen door zo vroeg mogelijk aan te geven welke kant wij op willen. Begin volgend jaar is een mooi startpunt, als Nederland voorzitter is van alle Europese landen die zijn vertegenwoordigd in de Raad.

Daarnaast organiseer ik met mijn Duitse collega Peter Jahr van de christendemocraten een ronde tafel om na te denken over de hervormingen van het GLB.

Trendsetter blijven

Met brede steun kunnen we voldoende druk uitoefenen. Door de Nederlandse knelpunten én oplossingen op de kaart te zetten, kunnen wij trendsetter blijven.

Overigens bent u ook van harte welkom 9 november. Kijkt u op mijn website voor meer informatie.

Beheer
WP Admin