AlgemeenOpinie

Gelijk speelveld veehouders op komst

Veel Nederlandse veehouders zullen gniffelen bij wat nu in Brussel gaande is. De Europese Commissie is van plan strenge normen in voor de uitstoot van ammoniak en methaan vanuit de landbouw in te voeren.

Kort door de bocht komt het erop neer dat aan weidend vee geen eisen worden gesteld. Alle rundvee-, varkens en pluimveestallen mogen geen luchtverontreiniging meer veroorzaken. Niet vanaf morgen; in 2030 moet de emissie op stalniveau fors lager zijn dan nu.

Onderhandelingen

Hoeveel minder, daarover starten de onderhandelingen tussen Europese Commissie en het Europarlement binnenkort. Er is al vastgelegd dat de effecten rondom ammoniak in 2022 worden beoordeeld, waarbij ook beoordeling van de lidstaten volgt.

Emissiearm bouwen geaccepteerde randvoorwaarde

Nederland is voorloper op het gebied van de emissiereducties vanuit de landbouw. Er is de afgelopen decennia al fors geïnvesteerd in emissiearme stallen. Voor wie nieuw bouwt, is dat eigenlijk ook geen item meer. Het is een geaccepteerde randvoorwaarde die helaas de kostprijs verhoogt, maar het is niet anders. Het is investeren in reductie of niet uitbreiden.

Buitenlanders moeten nog beginnen

Een flink deel van de Nederlandse stallen is al klaar voor ‘2030’. Voor de veehouders in de meeste andere landen is het een heel andere zaak. Die moeten nog beginnen met het aanpassen van hun stallen, en hebben daar slechts 15 jaar voor. Dat gaat geheid van ‘au!’, en het kan niet anders of dat zal leiden tot kostprijsverhoging in de ons omringende productiegebieden. Daar vaart de Nederlandse veehouder wel bij.

Beheer
WP Admin