Commentaar

5 reacties

Gelijk speelveld veehouders op komst

Veel Nederlandse veehouders zullen gniffelen bij wat nu in Brussel gaande is. De Europese Commissie is van plan strenge normen in voor de uitstoot van ammoniak en methaan vanuit de landbouw in te voeren.

Kort door de bocht komt het erop neer dat aan weidend vee geen eisen worden gesteld. Alle rundvee-, varkens en pluimveestallen mogen geen luchtverontreiniging meer veroorzaken. Niet vanaf morgen; in 2030 moet de emissie op stalniveau fors lager zijn dan nu.

Onderhandelingen

Hoeveel minder, daarover starten de onderhandelingen tussen Europese Commissie en het Europarlement binnenkort. Er is al vastgelegd dat de effecten rondom ammoniak in 2022 worden beoordeeld, waarbij ook beoordeling van de lidstaten volgt.

Emissiearm bouwen geaccepteerde randvoorwaarde

Nederland is voorloper op het gebied van de emissiereducties vanuit de landbouw. Er is de afgelopen decennia al fors geïnvesteerd in emissiearme stallen. Voor wie nieuw bouwt, is dat eigenlijk ook geen item meer. Het is een geaccepteerde randvoorwaarde die helaas de kostprijs verhoogt, maar het is niet anders. Het is investeren in reductie of niet uitbreiden.

Buitenlanders moeten nog beginnen

Een flink deel van de Nederlandse stallen is al klaar voor '2030'. Voor de veehouders in de meeste andere landen is het een heel andere zaak. Die moeten nog beginnen met het aanpassen van hun stallen, en hebben daar slechts 15 jaar voor. Dat gaat geheid van 'au!', en het kan niet anders of dat zal leiden tot kostprijsverhoging in de ons omringende productiegebieden. Daar vaart de Nederlandse veehouder wel bij.

Laatste reacties

 • veldzicht

  In andere landen zijn het niet van die makke schoothondjes
  als hier waar ze gelijk in het gelid springen als hun iets wordt bevolen.

 • Mozes

  In andere landen is de veedichtheid 4 tot 5 maal lager dan in Nederland. Worden er eisen gesteld aan emissie of aan depositie? Als de milieu-eisen gebaseerd worden op depositie zal het in Nederland 4 tot 5 maal moeilijker blijven dan in andere landen.

 • agratax2

  Moet de EU landbouw opgeofferd worden aan de wereldhandel. Moeten de landen met minder strenge regels of geen regels ons uit de markt prijzen. Is TTIP al niet erg genoeg?? Het maakt de handel niet uit "Hoe de melk gemaakt wordt", als zij maar kunnen leveren met voldoende marge en volume.

 • veldzicht

  Mozes,in bepaalde delen van Nederland is de veedichtheid
  hoog,net als in bepaalde delen van west-Frankrijk en noord-Spanje daar is de veedichtheid net zo hoog als hier, daar zijn ze echt niet zo braaf en lappen ze alles aan hun laars.

 • yongone

  De kooikippen (batterij huisvesting) kunnen ze niet eens uit europa krijgen dus zo wat

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.