Redactieblog

3533 x bekeken 13 reacties

Fosfaatrechten bedreigen welzijn koe

Het werd een serieus punt op de vergadering, waar een veevoedingsdeskundige een inleiding hield. Hans was er geweest en deed onder de koffie verslag.

"Fosfaatrechten zijn de nieuwe splijtzwam onder de veeboeren", vertelde hij. "De discussie was gisteravond fel. Extensieve veehouders vinden dat ze de fosfaatrecht-ellende te danken hebben aan de boeren met de nieuwe stallen en grote koppels vee. Biologische boeren menen dat het welzijn van de koe door de fosfaatrechten wordt aangetast. Een veehouder, die net een grote stal had gebouwd, zei dat hij verkeerd was voorgelicht. FrieslandCampina zou immers alle melk verwerken."

"Leg uit wat er precies aan de hand was", zegt Hanna. "Ik snap er niets van. Het was toch een lezing over veevoeding?"

Meer melk van minder koeien

"Dat was het, ja. En de veevoerman had een goed onderbouwd verhaal. Door de komst van de fosfaatrechten wordt een hoge melkproductie per koe veel belangrijker. Meer melk van minder koeien en dus minder mest. Dat betekent bij hetzelfde aantal fosfaatrechten meer melkkoeien houden. Een heel simpel verhaal."

"Wat is er dan op tegen?", vraagt Hanna.

Uitgemergelde koeien met korte levensduur

Hans lacht. "Niets. Maar de extensieve boeren sputteren tegen omdat zij kiezen voor veel ruwvoer, weinig krachtvoer en dus minder melk. Datzelfde geldt voor de biologische boeren. Die waren extra fel. Ze beweerden dat er door de fosfaatrechten straks als gevolg van te hoge producties uitgemergelde koeien met een korte levensduur komen. Deze staan op de intensieve bedrijven. Door de fosfaatrechten komt het welzijn van de koeien ernstig in gevaar."

Hoogproductieve koeien voeren met fosfaatarm voer

Ik vind het jammer dat ik niet op deze bijeenkomst ben geweest. Er zit natuurlijk wel een kern van waarheid in hun stellingen. We zullen straks hoogproductieve koeien houden, gevoerd met fosfaatarm voer. We zullen de koeien eerder naar de slager laten gaan en er komt minder jongvee op de bedrijven.

Het zijn de gevolgen van een ambtelijk bedachte regel en goedgevonden door de LTO. Die heeft wel wat uit te leggen. Ze hebben wel erg nadrukkelijk gekozen voor de grote intensieve bedrijven.

Laatste reacties

 • landboer

  Om in Mozes termen te spreken, we worden door de Brabanders (ZLTO) overheerst! Precies het tegenovergestelde van wat men (NZO, LTO en tweede kamer) wil bereikt men, en dan ook nog op de kringloopwijzer afrekenen! Dat wordt dus koeien opstallen ,veel mais en soja voeren , kortom alles wat maatschappelijk onwenselijk is .wordt in versneld tempo de norm, het kon zo simpel blijven maarrr...

 • alco1

  In het melkquotum tijdperk was het ook al een punt om met zo weinig mogelijk koeien je quotum vol te te krijgen.
  Toen waren er al boeren die fosfaatpillen bijschoten.

 • Klaasvaak

  Oi oi oi hoe gaat links - Nederland hierop reageren.

  Wat is belangrijker? Dierwelzijn of milieu?

  De sector zal voor dierwelzijn kiezen. Beter voor de maatschappelijke acceptatie en de portemonnee

 • alco1

  Pro en Anti samen ten strijde.
  Kan het nog gekker worden.

 • Arnens

  Ik ben wel benieuwd hoe groot het foafaatoverschotprobleem (wat een mooi scrable woord) eigenlijk is! Krijgen alle illegaal gehouden dieren, dus zonder onderliggende grond voor de wet duurzame melkveehouderij of zonder geldige NB vergunning op peildatum 2-7-15, ook fosfaatrechten toegekend, zo ja dan wordt illegaal handelen beloond, zo nee dan kon het probleem nog wel meevallen. Splits de fosfaatrechten op in grondgebonden, ong. 2 GVE per ha, en niet grondgebonden . Laat de gebonden rechten ongemoeid en room de niet gebonden rechten af tot het fosfaatplafond bereikt is maar kom voor het individuele bedrijf niet onder de fosfaatproductie van 2014. Zo houden grondgebonden bedrijven hun rechten evenals de historisch intensieve bedrijven en leveren de groeiers in 2015 in tot zover nodig, zij zijn immers de veroorzakers van het probleem, hetgeen herhaaldelijk door de staatssecretaris gezegd is en door LTO onderschreven dat anticiperend gedraag niet beloond mag worden. Iedereen tevreden.

 • Klaasvaak

  Hoezo geanticipeerd? In 2014 een stal bouwen op basis van de dan geldende regelgeving, met als doel die in 2015 vol te zetten.... is dat anticiperen?

  Iedereen maakt zijn financiële plan op basis van een aantal koeien. Ook extensieve bedrijven...


 • Peltjes

  Arnens/landboer: helemaal mee eens. Hoe lang laat 65 % van de boeren zich nog ringeloren door de andere 35%. Voor protest tegen een lage melkprijs ga ik de straat niet op,
  maar voor fosfaatrechten en anderen onzin regels ben ik wle bereid om te gaan protesteeren.

 • schoenmakers1

  toch raar, als we ons aan de regelgeving houden is het niet goed, houden we ons er niet aan is het ook niet goed, wat moeten we doen om het wel goed te doen, laat daar is een duidelijke uitspraak op komen, heb ik wel behoefte aan

 • farmer4life1

  Uiteindelijk gaan we de varkenshouderij achterna. Hetzij iets langzamer.

  Ik huiver vooral de verdeeldheid binnen de boeren sector we zijn de mensen achter het voeden van de wereld. Maar worden dom gehouden.

  Straks over enkele decennia zijn er multinationals die de complete keten hebben. Net zoals RFC als coöperatie het al begint te doen met "van gras naar glas" en Jan van drie het doet met kalveren.

  Doordat ze de keten beheersen kunnen zij de aanbod kant sturen/controleren en daarmee de marktwerking beïnvloeden naar eigen kostprijs.

  Dit is precies wat wij boeren onvoldoende reguleren. Ieder voor zich en knokken voor eigen bestaan.

 • hookwood

  De koeien eerder naar de slager en minder jongvee past niet bij elkaar... Bij minder jongvee zullen de koeien langer mee moeten en dus moet je er zuinig op zijn. Dus goed voeren en niet te krap. Juist op de extensieve bedrijven is dat nog wel eens een dingetje....

 • agro1

  feed the world and starve.

 • farmerbn

  Als de politiek nu een stelt dat je zoveel koeien mag houden als je wilt zolang ze maar in de wei lopen (met een maximum van x koeien per ha). Eens kijken wie er uitbreiden. Ben je volgens mij van heel veel zaken af.

 • j.verstraten1

  wat een kul weer van vergaderboer. De grootste bedreiging van het welzijn van de koe is de lage melkprijs die boeren tot het uiterste dwingt om wat te verdienen.
  Of je nu helemaal niets, quota, fosfaatrechten, dierrechten of gve per hectare hebt, dat maakt allemaal niets uit.
  Als je koeien straks omvallen omdat je ze te weinig fosfaat voert en je wilt dit compenseren door ze sneller te vervangen ben je zo uitgeboert, samen met je koeien.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.