Redactieblog

2783 x bekeken 1 reactie

Flexibiliteit belangrijk voor boer(inn)en

Tijdens Ladies Day bleek dat boerinnen zichzelf flexibel vinden. Hoe zou dat zijn geweest in een zaal vol mannen?

Er zijn onderzoeken en onderzoekjes. Vooral onderzoekjes leveren nogal eens resultaten op waarvan ik me afvraag of ze wel kloppen. Natuurlijk is het grappig om te weten dat iedereen die met een plan in zijn hoofd door een deur loopt, daarna dat hele plan vergeten is. Maar of het waar is? Als ik kijk naar mijzelf: soms is het waar. Maar soms ook niet. Het ligt een beetje aan de hoeveelheid afleiding die ik onderweg tref.

Multitasken

Kennelijk ben ik niet zo goed in multitasken. Terwijl vrouwen dat in het algemeen juist wel zijn, zo bewees Brits onderzoek uit 2010. Vrouwen bleken toen significant beter in multitasken dan mannen. Probleemloos konden ze vier taken tegelijk uitvoeren en intussen ook nog de telefoon opnemen. Mannen bakten daar niets van. Tot een Zweeds onderzoek twee jaar later precies het omgekeerde vaststelde. Juist mannen bleken beter in multitasken. De reden? Zij hadden veel minder hormonale schommelingen dan vrouwen.

Ladies Day for Farmers

Aan dergelijke onderzoekjes moest ik denken tijdens de Ladies Day van ForFarmers. Die organiseerde deze vrouwendag onlangs voor het eerst. Het thema was ‘trots’, en dat bleek vrijwel iedereen. Trots op heel veel. Maar toonden de vrouwen dat ook? Wie dat deed, mocht gaan staan. Ik herinner me niet dat iemand dat deed. Toen was er die andere vraag, of de aanwezigen zichzelf flexibel achtten? Binnen een tel stond iedereen. Nou ja, bijna iedereen. Ik niet. Niet dat ik niet flexibel ben. Natúúrlijk ben ik dat. Dat wil zeggen: ik wil het graag zijn. Maar aangezien ik geen boerin ben, hield ik me buiten de discussie.

Flexibel zijn is belangrijk

Flexibiliteit is niet alleen een eigenschap waarvan vrijwel elke boerin vindt dat ze die heeft, het is ook een eigenschap die belangrijk gevonden wordt. Want een boerin die niet flexibel is, kan het wel schudden. Met name in huis is zij degene die de zaken opvangt van een bedrijf waar het er chaotisch aan toe kan gaan. Soms gaat dat opvangen met kunst- en vliegwerk: gemaakte afspraken moeten ad hoc verzet, warme maaltijden worden koud en kinderen mogen ineens tv kijken als hun moeder onverwacht moet helpen met het vangen van een uitgebroken pink.

Boeren moeten ook flexibel zijn

Nu denk ik dat als de zaal vol mannen had gezeten, die óók allemaal waren opgestaan bij de vraag of ze zichzelf flexibel vinden. Immers, een koe kalft nogal eens ongelegen en een regenbui is er steevast eerder dan voorspeld. Dat vraagt om snel handelen en de consequenties overzien. Als dit nu eerst moet, dan moet dat andere wachten. De boel kunnen omgooien, lijkt me ook een vorm van flexibiliteit.
Pas kwam ik weer zo’n onderzoekje tegen. Uit de Amerikaanse staat Minnesota deze keer. Vrouwen bleken daar overtuigend flexibeler dan mannen. Leuk onderzoekje. Alleen die conclusie, die geloof ik niet.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.