AlgemeenOpinie

Eer en winst van nog een babymelkfabriek

Weer komt er een fabriek voor de productie van babyvoeding bij in Nederland. Donderdag gaat de eerste paal de grond in op het IBF te Heerenveen.

Nederland lijkt daarmee helemaal ‘the place to be’ als het gaat om de productie van babyvoeding, want hadden we vroeger vrijwel alleen Nutricia, de laatste jaren hebben we ook (en vooral) FrieslandCampina, Ausnutria Hyproca en dan Oranje Nutrition. De exportwaarde van Nederlandse babyvoeding is in tien jaar tijd 50 keer vergroot.

Worden we er beter van?

Het is terecht iets om trots op te zijn. En misschien zit er voor de komende jaren nog wel meer groei in. Maar, wat worden we er financieel beter van als er nog weer een babyvoedingsfabriek(je) bijkomt?

Het levert extra export op en ook werkgelegenheid. Dat laatste is iets waar vooral lokale overheden blij mee zijn. Voor onze zuivelindustrie is het weer een klant erbij, want Oranje Nutrition koopt zijn grondstoffen bijna zeker van FrieslandCampina, Fonterra of Ausnutria Hyproca.

Chinezen komen winst ophalen

Het Chinese bedrijf komt echter niet voor niets naar Nederland om hier babyvoeding in elkaar te zetten. Het komt ook winst voor zichzelf ophalen. En dat betekent minder verdiensten voor ons. Door hier in Nederland een eindproduct te maken en dat in China af te zetten, valt meer te verdienen dan door hier een kant-en-klaar eindproduct te kopen en dat af te zetten in China.

Dit als kanttekening bij een nog steeds prima ontwikkeling.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin