Redactieblog

8110 x bekeken 17 reacties

Dijksma verkast, de vlag gaat uit

Het schijnt dat staatssecretaris Sharon Dijksma gaat verkassen van Economische Zaken naar de afdeling treinen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Of daar nog iets van te maken is, na al die blunderende voorgangers, weet ik niet, maar veel slechter kun je het ook niet doen. Een uitdaging, zullen we maar zeggen. Mij leek het wel jammer dat zij vertrekt bij landbouw, maar daar denken veel boeren heel anders over. Woensdagavond was de carrièreswitch in elk geval goed voor heel wat rondjes in het dorpshuis, de vlag kon uit, vond haar achterban.

Wat maakt bewindspersoon populair?

Het is lastig om te achterhalen wat een bewindspersoon nu populair maakt. Waarom waren die boeren nu zo blij? Het lijkt toch vooral om 'imago' te gaan. Dijksma heeft niet zo heel veel goed gegaan, en maar een paar dingen verkeerd, maar wat haar in boerenkringen het meest wordt kwalijk genomen is dat zij geen empathie voor deze bedreigde soort uitstraalde.

Gevraagd naar goede ministers of staatssecretarissen van landbouw kwam het volgende lijstje: Mansholt, Braks, Veerman en Henk Bleker. Toevallig allemaal ook zelf een soort boeren. Als slechte ministers werden genoemd Brinkhorst en Van Aartsen. Echte Haagse kakkers.

Bleker had prima imago

Dat Henk Bleker een goeie werd gevonden, vond ik nogal verrassend. Die staat toch buiten boerenkringen niet als een succesvol bewindsman bekend. Bleker heeft volgens mij weinig goed gedaan en veel verkeerd. Maar hij had vooral een prima imago. Als landbouwvoorman moet men de indruk wekken de hele dag te hebben gemolken, de mais gehakseld, de aardappelen gerooid of de varkens te hebben afgeleverd, desnoods pony's te hebben verzorgd, vervolgens net de klompen te hebben uitgetrokken en dan iedereen in Den Haag en Brussel met eenvoudige doch kordate teksten, gelardeerd met voorbeelden uit het boerenleven, eens de waarheid te zeggen.

Lopend met mandje eieren

Het zal nog niet meevallen om weer zo iemand te vinden, zeker niet in de kringen van de PvdA, wat toch wel de bedoeling zal zijn.  Ik ben benieuwd. Intussen had Dijksma dat imago ook helemaal niet. Misschien, met een beetje fantasie, zie je haar nog met een mandje eieren lopen, maar bij haar past toch veel  beter: "Goedemiddag dames en heren, uw plaatsbewijzen alstublieft!"

Laatste reacties

 • Bertus Buizer

  Wel grappige blog van Willem Bruil. Ik kan die wel waarderen. En toch...

  Mansholt, Braks en Veerman waren politiek gezien en ook in de ogen van de overgebleven boeren dan misschien goede ministers, maar daarmee is dan ook misschien wel alles gezegd. Ik vind het nog altijd stuitend, dat onze landbouwministers en staatssecretarissen de Nederlandse landbouw zo vervreemd hebben van de internationale landbouwsector. Kleine (vaak ambachtelijke) boeren en boerinnen die graag met hun paar koeien verder wilden, konden het niet meer volhouden tegen de lage gesubsidieerde prijzen van landbouwproducten. Het aanhoudend beleid in uiteindelijk heel Europa is steeds gebaseerd op de resultaten van relatief grote landbouwbedrijven. Dit heeft de kleine boeren en boerinnen de das om gedaan en daarmee ook hun levenswerk en -plezier en de noodzakelijke rijke (agro-) biodiversiteit. Eerder dit jaar publiceerde ik hierover een opiniestuk. Zie: http://www.sustainablefoodsupply.org/tactiek-van-buitensluiten-kleine-boeren-is-dringend-toe-aan-herziening/

 • Klaasvaak

  Als de vlag uit kan getuigt dat van weinig inzicht.
  De namen Vermei en van Dam worden genoemd. Het is de vraag of zij überhaupt weten dat de melk niet uit de winkel komt. Ik ben bang dat Samson (onze greenpeace-strijder) een onwetend iemand op landbouw laat stagelopen.

  We wisten in ieder geval wat we hadden en dat Dijksma de sector het liefst zelf de regie gunde.

  Nee, om van Dijksma af te komen had beter het kabinet kunnen vallen...

 • oorspronkelijk

  Beste Bertus[ INDERDAAD]
  een agrarier zou een pleitbezorger moeten zijn voor: biodiversiteit,ecologie natuur .
  maar boer staat voor veel zoals groenteboer, visboer,ijscoboer.boeren door te veel eten
  Dijksma moest politieagent spelen want het afgesproken fosfaatplafon overschreden
  maar ze gaat de discussie aan .de geschiedenis zal de impact van het beleid blootleggen.

 • Mozes

  @Bertus Buizer, als een boer met een paar koeien een inkomen moet verdienen hoeveel moet een liter melk dan kosten? Als dit ook geldt voor alle andere producten welk deel van het inkomen heeft de consument dan nodig om de wekelijkse boodschappen te betalen? Hoeveel geld blijft er dan nog over voor premies en belastingen om de sociale voorzieningen op peil te houden?

  De kleinschalige landbouw zoals jij die wilt hadden wij voor de oorlog. De bevolking had 50% van het inkomen nodig voor voedsel. Er was geen geld voor AOW: bejaarden woonden bij hun kinderen in. Kinderen gingen lopend naar school omdat er geen geld was voor een fiets. Vrijwel niemand had een auto.

  Je kunt best voor kleinschalige landbouw zijn maar zeg er wel even bij wat de maatschappelijke consequenties zijn.

 • wienbemelmans

  zolang we van die linkse snuiters krijgen gaat het alleen maar berg af met de landbouw als er nu een komt van greenpaece maak je borst maar nat die zijn gewend over de rug van anderen te regeren.

 • veldzicht

  Ach, we hebben allemaal weleens nostalgisch heimwee naar vroeger hoe onze Vaders of Opa boerde,klein lekker warm stalletje ,20 koetjes wat varkens en kippen en vooral geen hordes ambtenaren die je lopen te controleren, en dat
  ziet de burger ook graag,alleen Bertus Buizer, daar kan de schoorsteen niet van blijven roken en zal je toch mee moeten met de vaart der volkeren

 • j.verstraten1

  Vind het wel grappig dat Braks nu zo gewaardeerd word terwijl die ongeveer voor alles wat niet deugd werd uitgemaakt tijdens de introductie van de melkquotering en daaropvolgend de meststoffenwetgeving die van zijn hand komt. Wellicht kijken we achteraf ook positief op Dijksma terug als de stas goed begon maar het karwei niet afmaakte.

 • Winnetou

  Bij ons geldt als motto: waar je aan begint, dat maak je ook af. In de politiek gelden blijkbaar andere regels.

  Het voelt in elk geval niet goed, het gemak waarmee een staatssecretaris haar toko verlaat......

 • Bertus Buizer

  @Mozes, Steeds meer boerenbedrijfjes omzeilen de tussenhandel door hun producten via internet rechtstreeks bij de consument aan te bieden. Zij ontvangen daardoor een betere prijs. Het vergroot ook het rechtstreeks contact tussen de consument en de boer of boerin.

  Zie: http://nos.nl/artikel/2066280-boeren-verkopen-steeds-vaker-direct-aan-de-klant.html

 • Foxxy

  Elke idioot wordt tegenwoordig in de tweede kamer toegelaten.

  Slechts politicologie studeren, en koud van school af, zelfs zonder diploma's, een land regeren!

  Heb ik al lang geleden mijn respect voor verloren!

 • Golden Touch

  Zonder diploma een boerenbedrijf overnemen is heel normaal. Jammer dat hier toch steeds weer wordt geklaagd en de fopspeen niet voldoende gevuld is. Laten we als boeren eens kijken wat wij allemaal aan onze laars lappen. Teveel koeien aanhouden. Te grote stallen bouwen. Te grote investeringen doen omdat we nog wat liggend geld hadden en de bank erkend met 34 cent melkgeld en de boer daar niet over nadenkt. De consument als een lastige ambtenaar ziet en de boeren die mensen dat zij bepalen hoe de wereld eruit moet zien. LTO help eens de achterban in het gareel te houden en laat de sector eens zichzelf doorlichten voordat ze een staatsecretaris die de boeren geloofde dat die zich aan de fosfaat regels zouden houden terwijl wij boeren al te vaak hebben aangetoond dat wij ons niet aan regells willen houden. De consument gaat binnenkort steeds minder vlees eten. De melkproductie het alleen maar van de export moet hebben en die gaat steeds meer stagneren. De varkenshouders zijn ons al voor gegaan.

 • Bertus Buizer

  In Trouw van 30 oktober kunnen we lezen over een ogenschijnlijk spontane ingeving van Helma Lodders van de VVD met als titel "Europa's landbouwbeleid is failliet, erken dat toch!". Zie: http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/4174368/2015/10/30/Europa-s-landbouwbeleid-is-failliet-erken-dat-toch.dhtml

  Haar opinie artikel heeft alles weg van het bekende gezegde "Als het kalf verdronken is, dempt men de put". Het "kalf" heeft in deze zinnebeeldige vergelijking betrekking op de kleine boer die niet kon opboksen tegen de lage gesubsidieerde prijzen van landbouwproducten. Nu blijkt het "kalf" zich toch uit de put te kunnen worstelen. Want kleine boerenbedrijven en tussenpersonen (geen tussenhandel !) blijken innovatief en goed in staat om naar de consument te luisteren die steeds bewuster en veeleisender wordt. Voor de consument wordt het duurzame voedsel rechtstreeks van het boerenbedrijf daarmee beter maar niet veel duurder en de boer of boerin krijgt er veel meer voor terug (zie: http://nos.nl/artikel/2066280-boeren-verkopen-steeds-vaker-direct-aan-de-klant.html ). Naar zulke innovatieve duurzame boerenbedrijfjes mag van mij best wat innovatiesteun toe. Dit gezien de positieve maatschappelijke impact wat betreft (agro-)biodiversiteit, bodemgezondheid, klimaat, dierwelzijn, meer kansen voor kleine ondernemers, voedselzekerheid, betere aansluiting (ook van ons hoog aangeprezen wetenschappelijk onderwijs) bij de internationale landbouwsector, etc..

 • Bertus Buizer

  Ik hoop dat de (eventueel nieuwe) staatssecretaris van EZ het noodzakelijke omdenken in de landbouw zal stimuleren. Het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie gedurende de eerste helft van 2016 biedt daarvoor een mooie gelegenheid. Sharon Dijksma zou daarvoor wel eens de aangewezen persoon kunnen blijken. Dat betekent dus dat zij zal moeten (willen) blijven.

 • Golden Touch

  Goede visie Bertus, maar waarom moeten we weer steun ontvangen?? Wordt het níet eens tijd dat we een zelfstandige bedrijfstak worden die niet van giften afhankelijk is?

 • Mozes

  @Bertus Buizer, hoe wil je de 70% die geëxporteerd moet worden rechtstreeks van de boer naar de consument verkopen?
  Veel producten die op het boerenbedrijf worden geproduceerd moeten verder verwerkt worden: Een varken moet geslacht worden, melk moet verwerkt worden tot kaas, vla of kindervoeding. Suikerbieten moeten verwerkt worden tot suiker en perspulp. Gerst wordt verwerkt tot bier en bierbostel. Moet dat op de boerderij gebeuren?

 • Bertus Buizer

  @Mozes, Begrijp me goed, ik zeg niet dat alle boerenbedrijven klein zouden moeten zijn. Als een klein bedrijf kan overleven, kan een groot bedrijf dat in principe ook. Beleid en wetenschap zouden veel meer op het kleinschalige boerenbedrijf moeten worden afgestemd. Dat zou een enorme maatschappelijke boost kunnen geven en een betere afstemming op de agrarische sector wereldwijd. Niet voor export van bulkproducten, maar van kennis, hoogwaardig uitgangsmateriaal (zaaizaad, plant- en pootgoed, ook biologisch) afgestemd op lokale behoeften en omstandigheden, technologiën en concepten. Suikerbieten telen (wereldwijd maar liefst zo'n 5 miljoen hectare, schat ik), vaak op de betere gronden (!), is natuurlijk heel raar. Een mens heeft voor zijn gezondheid helemaal geen toegevoegde suikers nodig. Ook uw andere vragen wat verwerking van landbouwproducten betreft, lijken mij ondergeschikt aan het belang van een duurzame land- en tuinbouw waarin kleine en grotere bedrijven goed kunnen voldoen aan de maatschappelijke vragen (ecologische verantwoorde landbouw, gevarieerd aanbod van gezond voedsel, zoveel mogelijk lokaal geproduceerd, behoud biodiversiteit, goed inspelen op en tegelijk helpen tegengaan van de klimaatverandering, eerlijke handel, etc..). Uw vragen betreffen met name technologie. Op dat terrein vinden de Nederlandse landbouwvoormannen en -vrouwen dat wij al heel goed zijn. Maar het lijkt me niet dat we technologie boven ecologie moeten stellen. Dat is al teveel gebeurd.

 • hansvanbergen

  Misschien moet je maar eens naar Wolfsburg fietsen en daar een grote smoel opentrekken over duurzaamheid. Maar dat durf je niet. Nee lekker schoppen en schieten op hardwerkende boeren en tuinders die na een dag kei hard werken voor een klein loon zon zeverjanus als jij moeten/kunnen lezen dat er weer niks deugd.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.