Commentaar

1 reactielaatste update:13 okt 2015

Boerderij zoekt Agrarisch Ondernemer van het Jaar

Titelstrijd Agrarisch Ondernemer 2016 is geopend. Veel redenen om mee te doen.

Verkiezing tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar. Is dit wel handig in een periode dat opbrengstprijzen de bodem raken, terwijl kosten stijgen? Melkvee- en varkenshouders gingen de afgelopen maanden de straat op in een pleit voor een eerlijke prijs. De melkveehouderij verkeert in onzekerheid rondom fosfaatregelgeving.

Ondernemerschap

Ontegenzeggelijk is 2015 geen gemakkelijk jaar. Juist zo’n jaar vergt ondernemerschap. De topondernemer maakt nu keuzes die zijn toekomst bepalen. Die toekomst ligt in de uitdaging van de vrije markt met sterk fluctuerende prijzen. Risicobeheer ligt aan de andere kant van het spectrum. Risico’s afdekken kan in de vorm van bundeling, contract of termijnmarkt.

Bewuste keuze

In een moeilijk jaar zijn er ook altijd ondernemers die juist de vruchten plukken van hun keuzes in het verleden. Sommigen noemen dat geluk, maar dat is te simpel. Deze ondernemers kozen bewust voor een nichemarkt, of juist voor die ­lagekostprijsstrategie. Dit alles weegt mee in de beoordeling van Agrarisch Ondernemer 2016. De aftrap van deze prestigieuze competitie is nu. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken reikt eind maart de prijs uit.

De broers Peter en Leander Vereecken, van Fruitteeltbedrijf Vereecken, wonnen Agrarisch Ondernemer 2015.

Visie en lef vereist

De land- en tuinbouw telt veel topondernemers, mensen met visie en lef. In dat licht verschilt een melkveehouder niet van een tuinder, een varkenshouder niet van een akkerbouwer. Zij zijn gepassioneerd, maar tonen ook daadkracht. De Agrarisch Ondernemer 2016 moet resultaten laten zien. De omstandigheden in de diverse sectoren spelen zeker een rol.

Naamsbekendheid

“De prijs heeft ons op de kaart gezet”, melden fruittelers Peter en Leander Vereecken uit Dronten (Fl.). Zij sleepten de titel Agrarisch Ondernemer 2015 in de wacht. “De titel heeft ons veel naamsbekendheid opgeleverd, ook in de markt. Het heeft voor ons deuren geopend die wellicht anders gesloten waren gebleven.” Een krachtigere oproep om deel te nemen is welhaast onmogelijk.

Doe mee, of draag iemand voor!

Eén reactie

  • farmerbn

    Neem dit jaar eens een boer die gewoon niets heeft gedaan de laatste jaren en met zijn bedrijf de kost verdient voor zijn gezin. Geen poespas , geen dure consultants en weinig schuld. Een boerderij waar toeleveranciers nauwelijks geld ophalen. Laat dat een keer het voorbeeld zijn voor de toekomst. Wie houdt het meeste geld over voor zijn gezin ten opzichte van zijn omzet?

Of registreer je om te kunnen reageren.