Redactieblog

11 reacties

Banken: melkveehouder moet ondernemer worden

"Melkveehouders zijn goede vakmensen, maar wat betreft ondernemerschap zullen boeren nog moeten groeien", zegt Cor Bruins van ING.

Zijn collega bij ABN Amro vult aan: "Melkveehouders zijn minder gewend om met liquiditeitstekorten om te gaan. Dit in tegenstelling tot akkerbouwers en boeren in de intensieve veehouderij."

Twee slechte jaren overbruggen

Rabobank voegt daaraan toe: "Boeren moeten zich meer verdiepen in liquiditeit- en cashmanagement. In betere jaren reserveren, zodat in mindere tijden geld beschikbaar blijft. Dit betekent visie ontwikkelen en hiernaar handelen. Een boer moet in goede jaren zoveel financiële ruimte creëren dat hij twee slechte jaren kan overbruggen."

Zo leren de deskundigen van de grootbanken ons in een interview in Nieuwe Oogst.

'35 cent gemiddelde melkprijs van komende jaren'

Het maakt je niet vrolijker. Ze zeggen ook dat we regelmatig slechte jaren zullen krijgen. En dat we met de uitbetaalde melkprijs van FrieslandCampina – bijna 35 cent - over het eerste half jaar van 2015 normaal moeten kunnen boeren. Het zal de gemiddelde melkprijs van de komende jaren zijn, zo verwachten ze. En veel boeren kunnen dan overleven, anderen niet.

Liquiditeitsprognoses in bedrijfsplan

Ze halen ook voorbeelden aan van boeren die leveren aan een slecht uitbetalende kaasproducent in ons land. Het zijn goede boeren, die de melkprijs wel laag vinden, maar geen liquiditeitsprobleem kennen. Ze hebben liquiditeitsprognoses in hun bedrijfsplan opgenomen. Volgens de heren van de banken moet dat standaard zijn op elke boerenonderneming.

Boer moet vaker achter zijn bureau

Wijze welgekozen woorden. Wat leren ons die? Ten eerste dat je kostprijs niet hoger dan 35 cent mag zijn. Dan kun je maar beter stoppen. Anders ben je straks daartoe genoodzaakt. Ten tweede dat de boer vaker achter het bureau moet zitten om zijn liquiditeitsbegroting op te stellen en bij te houden.

Andere baan zoeken

Wie dat niet kan of wil en doorgaat met een problematische bedrijfsvoering, zou een goede accountant, bank of vriend moeten hebben die hem adviseert een andere baan te zoeken. Soms moeten anderen de waarheid durven zeggen die getuigt van inzicht en visie. Dat is beter dan hem als een Don Quichotte tegen windmolens door te laten vechten.

Als we de banken mogen geloven, zijn er nogal wat boeren die dat doen.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Veel boeren kopen duur land of bouwen bewust een dure stal wel wetende dat je dan voorlopig nog met een hoge kostprijs zit,
  ga je niet mee met de tijd blijf(bleef) je ook geen boer
  maar om nu nog €65.000 uit te geven voor een ha grond of een stal te bouwen als je niet weet of je hem vol mag zetten??

 • alco1

  De belasting technische kant is ook debet aan soms onverantwoorde ontwikkelingen.

 • farmer4life1

  Onzin veldzicht dat betaamd niet van ondernemerschap. Eerder van veilig bij ouders thuis en het werk makkelijk aankunnen en centen op de bank.

  De overheid in deze is zeer onbetrouwbaar geweest en dat neem ik ze ook kwalijk.

  Kijkend naar de varkenshouderij. Blijven de bedrijven bestaan, die op en top draaien. (Technisch) en hun bedrijf in balans hebben. Qua arbeid, financiering, geografisch etc.

  Er gaan nog veel melkveehouders de pijp uit de komende 10 jaar.

 • farmer4life1

  Daarmee zijn boeren een uitstervend ras

 • kleine boer

  Uh ff denken welke banken hadden ook alweer steun nodig nog niet zo gek lang geleden mis toch ook niet zon goede ondernemers?

 • G Engberts

  Ongetwijfeld zullen landbouwers qua ondernemerschap nog moeten leren.

  Het is echter een uitgemaakte zaak dat bankiers nog veel van landbouwers kunnen leren qua management. Als we alleen al letten op de labiele situatie bij diverse bankafdelingen qua personele bezetting (veel interim medewerkers), hebben bankiers nog een hele slag te maken. Als zo ook zou gaan bij bijvoorbeeld pluimveemedewerkers waren ondertussen de legkippen al lang van de leg. Tijd voor een coachingstraject voor bankiers door landbouwondernemers!

 • Rip

  Feit blijft dat ook akkerbouwers zeggen dat melkveehouders gepamperd zijn, gewend aan steun en daardoor te weinig ondernemer zijn. Ze kunnen alleen boer blijven bij hoge melkprijzen. Banken hebben dus wel gelijk.

 • haj146

  Als de melkprijs 40 cent is hoor je hier niemand over. En al helemaal geen collega's die constant lopen te zeiken dat de melkveehouders zo klagen, iets met over 1 kam... Net als die Rip hierboven. Grote jongen

 • agriholland

  Er zit een stukje waarheid in, enerzijds meer ondernemer zijn en de kalfjes en koeien niet zomaar meegeven zonder onderhandeling. Aan de andere kant hebben de boeren te maken met de lobby van de industrie die door veel macht heeft.
  Wat nog vreemder is dat de banken nu deze wijsheid verkondigen, de banken hebben immers de boeren geadviseerd over zware investeringen/financieringen waarbij het niet goed mogelijk is reserves op te bouwen.

 • jehanvankroaks

  Banken moeten zich meer verdiepen in liquiditeit- en cashmanagement. In betere jaren reserveren, zodat in mindere tijden geld beschikbaar blijft. Dit betekent visie ontwikkelen en hiernaar handelen.

  Abn-amro... gered door de belasting betaler....
  Rabo denk aan libor.....
  Ik citeer Gerrit Zalm,
  van tevredenheid krijgt men snel genoeg.
  ( ik heb geleerd, tevredenheid is een bloem die in weinig tuinen bloeit)

  Neem de zgn wijsheid vd banken toch aub niet zo serieus, want ondernemen is ook niet iets wat zij uitgevonden hebben.
  HEBBERIGHEID daar zijn ze WEL weer goed in.

 • puinhoop

  En zelfverrijking met een zo de wind waait, waait mijn jasje visie jehan!!! Als je van de adviezen van banken rijk wordt word je nooit meer arm!!!!! Ze lopen altoos achter de markt aan met hun adviezen.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.