Redactieblog

11 reacties

Als ambtenaren de mouwen opstropen

Weet u nog dat vroeger de voorlichter van de Rijkslandbouwvoorlichtingsdienst (RLVD) langskwam? Goedbedoelende ambtenaren moesten de landbouw op een hoger plan brengen.

Ze kwamen bij voorkeur bij boeren, die niet al te ingewikkelde vragen stelden. Grote, vooruitstrevende boeren wisten het zelf vaak wel. Kortom, een gezellige dienst, aan vele keukentafels een graag geziene gast, naast de veehandelaren en de mensen van de veevoerhandel, die ook als nieuwsbrengers de keukentafel opfleurden. Het was het venster naar de buitenwereld.

Troebel venster

Een troebel venster, want de bezoekers wisten precies wat de boer wilde horen. Ze passen zich naadloos aan zijn mening aan. De sfeer moet goed blijven om zaken te doen. Goede vertegenwoordigers en voorlichters hebben voor elke boer en passend verhaal.

RLVD werd zelfstandig DLV

De RLVD veranderde in DLV en werd verzelfstandigd. Ze moesten hun eigen boontjes doppen en de voorlichting moest worden betaald. Voor de landbouwvoorlichters van het verleden was geen plaats meer en er volgden reorganisaties. De rijkssteun werd afgebouwd, maar in 1999 kregen ze nog steeds 19 miljoen gulden van de regering.

Ook dat verdween en toen bleek dat de zelfstandige dienst DLV de eigen broek niet kon ophouden. Weer volgden reorganisaties. Daarna konden de managers van DLV de dienst overnemen.

Handige jongens

Achteraf een mooie aankoop. Eerst reorganiseren op kosten van de overheid en dan voor een geschikt prijsje zelf verder gaan. Handige jongens in dat management van DLV. Tien jaar geleden namen ze de delen van de afgeslankte DLV over. Er kwamen 80 van de beste medewerkers mee.

Sterk zonder belemmering overheid

Toen bleek hoe sterk het management was zonder de belemmering van de logge ambtelijke overheid. Ze zetten een puik bedrijf op. Het aantal medewerkers steeg tot 120 nu en de omzet van €9 tot 13 miljoen.

Die medewerkers zitten niet meer gezellig aan de keukentafel. Ze verdienen royaal de kost met advies geven, maar meer nog door de boer organisatorisch werk bij projecten uit handen te nemen.

Moraal van dit verhaal: zonder ambtelijke jas is het gemakkelijker de mouwen op te stropen.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  nou de boeren nog onder het ambtelijk juk vandaan zie te krijgen, komt het door ook goed mee

 • oorspronkelijk

  lnv heeft het met zachte hand geprobeerd vermesting te stoppen.Vele pogingen 1986 mestwet 1992 habitat 1998 amoniak 2000/2012 reconstruktie
  gelukkig dat ze nu de mouwen opgestroopt hebben??
  verscheidenheid in denken moet kunnen.
  links -democratisch- rechts -asociaal-anarchie maar humaan voor mij de belangrijkste
  benieuwd hoe ik nu wordt weggezet HAHA

 • schoenmakers1

  de overheid heeft met harde hand geprobeerd de landbouw overal de schuld van te geven waar de nederlandse bevolking zelf schuld aan is door de uitstoot van de mensen zelf, die overal via al dan niet gelegaliseerde constructies in het milieu terecht komen, ik ben benieuw of je de realiteit onder ogen wilt zien, en dit is serieus

 • oorspronkelijk

  door globalisering bepaalt bijna de hele wereld wat waar en hoe geproduceerd wordt Nederland voert uit wat gevraagd wordt. zo behoud je een exportpositie.
  cruciaal waar natuurbescherming onderdeel van landbouw is
  de prijzen hoger zijn E.U. had bergboerenregeling
  mensen weg te zetten als niksnutten omdat door bezuinigingen en privatisering afvloeiing plaatsvindt
  het gaat er niet om naar elkaar te wijzen
  maar natuur en milieu serieus te nemen

 • farmerbn

  Het is goed dat DLV weer gewoon de belangen van de boeren dient. Toen ze afhankelijk waren van de gelden van de overheid waren ze gewoon een verlengstuk van de regering. Jammer dat ze nu hoofdzakelijk werk uitvoeren die de overheid de boeren oplegt.

 • alco1

  Hoe je weggezet wordt oorsp...
  Je hebt in ieder geval geen onderwijs genoten, want je verhalen zijn zeer slecht en onduidelijk geschreven.

 • oorspronkelijk

  een goeie verstaander heeft maar een half woord nodig
  ik hou van compact en complex denken
  gefeliciteerd als je je kunt beperken tot eigenbelang

 • Zents beheer

  "compact en complex denken" ?????
  Ook gefeliciteerd, maar vraag op 5 dec. maar een woordenboek. Beter. • schoenmakers1

  volgens mij betekent compact en complex denken gewoon niet verder kijken als je neus lang is, is hetzelfde als interieurverzorgster voor poetsvrouw

 • Mozes

  "Complex denken"? Een complexiteit inzichtelijk maken vereist juist een lang en samenhangend verhaal. Dat doe je niet met wat losse kreten.

 • oorspronkelijk

  helemaal gelijk Mozes
  typen is niet mijn ding door handicap
  compact opschrijven lijkt op gezever.
  dit is ook geconstateerd

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.