AlgemeenOpinie

Als ambtenaren de mouwen opstropen

Weet u nog dat vroeger de voorlichter van de Rijkslandbouwvoorlichtingsdienst (RLVD) langskwam? Goedbedoelende ambtenaren moesten de landbouw op een hoger plan brengen.

Ze kwamen bij voorkeur bij boeren, die niet al te ingewikkelde vragen stelden. Grote, vooruitstrevende boeren wisten het zelf vaak wel. Kortom, een gezellige dienst, aan vele keukentafels een graag geziene gast, naast de veehandelaren en de mensen van de veevoerhandel, die ook als nieuwsbrengers de keukentafel opfleurden. Het was het venster naar de buitenwereld.

Troebel venster

Een troebel venster, want de bezoekers wisten precies wat de boer wilde horen. Ze passen zich naadloos aan zijn mening aan. De sfeer moet goed blijven om zaken te doen. Goede vertegenwoordigers en voorlichters hebben voor elke boer en passend verhaal.

RLVD werd zelfstandig DLV

De RLVD veranderde in DLV en werd verzelfstandigd. Ze moesten hun eigen boontjes doppen en de voorlichting moest worden betaald. Voor de landbouwvoorlichters van het verleden was geen plaats meer en er volgden reorganisaties. De rijkssteun werd afgebouwd, maar in 1999 kregen ze nog steeds 19 miljoen gulden van de regering.

Ook dat verdween en toen bleek dat de zelfstandige dienst DLV de eigen broek niet kon ophouden. Weer volgden reorganisaties. Daarna konden de managers van DLV de dienst overnemen.

Handige jongens

Achteraf een mooie aankoop. Eerst reorganiseren op kosten van de overheid en dan voor een geschikt prijsje zelf verder gaan. Handige jongens in dat management van DLV. Tien jaar geleden namen ze de delen van de afgeslankte DLV over. Er kwamen 80 van de beste medewerkers mee.

Sterk zonder belemmering overheid

Toen bleek hoe sterk het management was zonder de belemmering van de logge ambtelijke overheid. Ze zetten een puik bedrijf op. Het aantal medewerkers steeg tot 120 nu en de omzet van €9 tot 13 miljoen.

Die medewerkers zitten niet meer gezellig aan de keukentafel. Ze verdienen royaal de kost met advies geven, maar meer nog door de boer organisatorisch werk bij projecten uit handen te nemen.

Moraal van dit verhaal: zonder ambtelijke jas is het gemakkelijker de mouwen op te stropen.

Beheer
WP Admin