AlgemeenOpinie

Toezichthouder

De Autoriteit Consument & Markt verbiedt Kip van Morgen en gaat daarmee ver buiten haar boekje.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is de nationale waakhond ter bescherming van de consument. Het is een zusje van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), de kartelwaakhond. Het verschil tussen de twee is niet erg duidelijk, omdat ze beide hun doel vooral kunnen bereiken door te zorgen voor voldoende concurrentie. In het geval van de ACM komt daar nog iets bij. Ze moet zorgen voor ‘transparantie’ van de markt en van wat de consument geleverd krijgt. Ik heb er de ACM-website op nageslagen. Ik kwam eerst een onleesbare ‘Missie’ tegen, vervolgens belandde ik bij de wet die de instelling van de ACM regelt. In artikel 2 lid 5 daarvan staat wat ze moet doen: ‘Het bevorderen van goed functionerende markten, van ordelijke en transparante marktprocessen en van een zorgvuldige behandeling van consumenten. Zij bewaakt, bevordert en beschermt daartoe een effectieve concurrentie en een gelijk speelveld op markten en neemt belemmeringen daarvoor weg.’ Het lijkt me wenselijk dat de ACM zich hieraan houdt. Voldoende concurrentie, gelijk speelveld, orde en transparantie.

De club schijnt nu besloten te hebben dat samenwerking tussen marktpartijen rond Kip van Morgen niet toegestaan is. Waar iedereen in de sector de afspraken om tot een beter en diervriendelijker product te komen een belangrijke doorbraak vindt, is de ACM van plan dit ‘samenspannen’ te verbieden. Omdat het te weinig meerwaarde op zou leveren. In de wet staat helemaal niets over meerwaarde, wel over transparantie en concurrentie. Over het concurrentieaspect van Kip van Morgen zegt de ACM trouwens dat voldoende concurrentie overblijft. Wat mij betreft is het enige andere waar de club dan nog iets over zou mogen zeggen de transparantie. Oftewel, wordt aan de consument voldoende duidelijk verteld wat Kip van Morgen inhoudt? In het lijstje punten waarop de ACM Kip van Morgen getoetst heeft, komt dat punt niet voor. Kortom, de club is de weg kwijt.

Ik wind me hierover niet alleen op vanwege dierenwelzijn of vleeskwaliteit. Mij zit ook iets anders dwars. Dit soort toezichthouders staat met hun gehobby allerlei nuttige ontwikkelingen in de weg en doet zijn werk niet. De ACM draait in dit geval een initiatief voor betere kip de nek om. Ze zitten ook dorpen dwars die hun eigen openbaar vervoer willen te regelen bij gebrek aan echte busverbindingen, met als argument dat het dorp geen concessie heeft. Of wat dacht u van Ziggo en UPC, die het monopolie op hun eigen netwerk hebben voor tv en internet, terwijl op het platteland geen alternatief beschikbaar is. Van Kip van Morgen moeten ze afblijven. Laat de toezichthouders liever ingrijpen in opzichtig misbruik van monopolies!

Beheer
WP Admin