Commentaar

33 reacties

Mestinjectie of stank?

Melkveehoudersvakbond NMV meldde afgelopen maandag tijdens een studieavond in Spanbroek dat ze €5.000 doneert voor onafhankelijk onderzoek naar het ammoniakbeleid. In de dagen erna kwam via crowdfunding voldoende binnen om het op €40.000 geraamde onderzoek te laten starten.

De onderzoeksvragen liegen er niet om. De uitkomsten zijn gezien de opdrachtgevers en uitvoerders voorspelbaar: het ammoniakbeleid is gestoeld op aannames, er is nauwelijks iets meetbaar en de economische effecten van het beleid zijn vooraf niet goed ingeschat. Niks nieuws, dat weten we al jaren. Maar zolang dat signaal niet uit Wageningen komt, verandert het beleid niet.

Bij het bekendmaken van de NMV-donatie ging het vanuit de zaal direct over afschaffen van het verplicht injecteren van de mest. Dat leidt volgens de veehouders tot een verstoord bodemleven, hoge loonwerkkosten en beknot de vrijheid van de boeren.

Voor de burger telt echter maar een ding: stinkt het of stinkt het niet. In het buitengebied is de geurhinder van varkens, kippen en mest nog slechts een fractie van die in 1990, in de stad merk je niks meer van het uitrijdseizoen. De luchtwassers in de intensieve veehouderij en het emissiearm uitrijden van alle mest hebben in ieder geval opgeleverd dat dagjestoeristen zelfs in de meest intensieve gebieden de dieren of mest nauwelijks nog ruiken.

Bij afschaffing van het verplicht emissiearm uitrijden zal het van maart tot september weer stinken op het platteland. "Dat hoort erbij", kun je denken. Maar de burger zal dat niet accepteren. Hoe gestoffeerd de weiden dan ook zijn met koetjes, die stank wil hij niet meer. Over imago gesproken...

Laatste reacties

 • landboer

  Zou niet graag weer terug willen naar bovengronds uitrijden!

 • Peerke1

  En ik wil niet als moordenaar van het bodemleven te boek staan.

 • Peerke1

  En ik wil niet als moordenaar van het bodemleven te boek staan door te injecteren.

 • boerrick

  Dan is de vraag wat is de gulden middenweg?

 • abtje

  Het injecteren moest om de amoniak in de bodem te vangen. Dat was het doel. Dat het daardoor minder stonk was een bijkomend effect. Vergelijkbaar met een goede regenbui.
  Nu moet je niet om een bijkomend voordeel, de stankreductie, te behouden een systeem hanteren wat voor geen kant klopt.
  Dan moet je van dat systeem af, en zo snel mogelijk.
  Het neveneffect moeten de helden van WUR dan maar wat anders voor bedenken.
  Maar nooit van een kleine bijzaak een hoofdzaak maken.

 • alco1

  Er gaat niets boven bovengronds uitrijden in een regenbui.
  Maar na een regenbui is er niets beters dan injecteren.
  Ik zou toch niet graag weer zonder injecteren moeten werken.

 • haj146

  Het mest injecteren is mee te leven, in ieder geval via sleepvoet. De emissie arm bouwen politiek kost ons veel meer geld en ellende. Ook allemaal luchtfietserij wat om maar even over een teveel gehoord begrip duurzaamheid te spreken, totaal onverantwoord. Systemen als luchtwassers, mestrobots. Het vreet energie en levert ons niets!

 • mvedder

  injectie stinkt ook gewoon!

 • veldzicht

  Die ketsplaat is weg en moet weg blijven,in de jaren 80 stonk het hele dorp naar de koeienstront in het voorjaart,je schaamde je eigen dood om boer te zijn.geef mij die sleepvoet maar,geen last van wind en grasverbranden in het begin was het even wennen maar nu wil ik hem niet meer kwijt wat die voorstanders er ook van denken.

 • w v gemert

  Ik zou niet spreken dat het stinkt, het ruikt. Dieselmotoren, vliegtuigen , de chinees om de hoek, de warme bakker ,industrie terrein , compostering bedrijven ,rioolzuivering, enz., het ruikt allemaal dat staat vast, maar of het overlast veroorzaakt is blijkbaar afhankelijk van wie het ruikt.

 • ...............

  Mest uitrijden ruik je altijd, maakt niet uit hoe je het doet.

 • ...............

  Mest uitrijden ruik je altijd, maakt niet uit hoe je het doet.

 • mvedder

  idd, en sommige burgers vinden het lekker ruiken!

 • dayo

  @mvedder, dat zijn er echt niet veel, en kan zelf ook genoeg dingen op noemen die lekkerde ruiken, koeien stront op 1 na laatste plaats, mijn buurman heeft (natte) kippemest dat stinkt nog meeeeeeeeeeeeeeer

 • daantje

  ik zoe wel weer naar de ketsplaat willen beter voor bodemleven ,graszode en niet te vergeten meer weide vogels
  en mijn eigen belang veel goedkoper

 • alco1

  De meeste boeren zijn vergeten dat toen we met de ketsplaat bemesten, we net zoveel kunstmest konden strooien als we zelf wilden.

 • Jaap39

  Wij denken dat een sleepslang methode met mest en heel veel water heel effectief werkt. Gewoon samen tussen het gras laten lopen. Een soort green duo maar dan anders. Vooral niet injecteren!

 • Mozes

  Het grootste probleem bij bovengronds uitrijden wordt al aangestipt door @alco in reactie #16.
  Bij 230 kg N per ha en 3.9 kg N per ton mest moet je 58 ton per ha verspreiden. Bij voorkeur voor half juli. Bij bovengronds uitrijden kun je niet meer dan 20 ton in één keer geven. Op weilanden de geweid zijn staan bossen waar de mest in blijft hangen. Op weilanden die gemaaid zijn kun niet uitrijden omdat de koeien er niet op willen weiden.

  De praktijk van vroegere jaren was dat alleen in het voorjaar 20 ton mest werd uitgereden. Verder in het weideseizoen lukte het slechts zelden of je moest al de beschikking hebben over een beregeningsinstallatie. De mest werd vervolgens in enorme hoeveelheden gedumpt op het maisland. Het tekort aan P en K op grasland werd aangevuld met NPK kunstmest. De aanwending van dierlijke mest is inmiddels zodanig beperkt dat het noodzakelijk is de mest zo goed mogelijk over de percelen te verdelen. Daarnaast is de aankoop van kunstmest beperkt en de aankoop van P kunstmest geheel verboden. Alleen met de zodenbemester is het mogelijk een goede verdeling met maximale benutting te realiseren.

 • Jaap39

  Juist die aanwendtechniek moet veranderen Mozes. Liever geen zodebemester meer. We moeten af van het streepjes trekken over het land. Sterk verdund over het land verspreiden, laag bij de grond.

 • cocoma

  Inderdaad, verdunnen en liefst een regenbui.

 • leo,s vriend

  Allemaal leuk en aardig, maar de tijden zijn veranderd, welke boer lukt het NU om 40 hectare of meer grasland in een bui met de ketsplaat te bemesten?
  Jammer, ben je amper halverwege ,gaat de zon weer schijnen, het hele dorp in de stank.

 • H Zonderland

  Je kunt ook nauwkeurig bovengronds aanwenden met eventueel watertoediening en goed rekening houden met het weer dan is het rendement echt niet lager dan zodebemesten en heb je minder structuurbederf en een aerobe bacteriële omzetting. Wil je rücksichtloos uitrijden dan moet je de mest zo diep mogelijk wegstoppen, voldoe je aan die onnozele wetgeving en klaar.

 • Hans Sudfryslan

  Ben blij dat wij die injecteur eraf hebben gesloopt en bij het oud ijzer hebben gedaan . Nu gaat de waterrijke fractie gewoon sproeiend over het grasland en de vaste mest over de mais landerijen , bevalt prima .
  Als de koeien uit een perceel komen [ 0,5 ha ] waar ze 1 dag gelopen hebben rijden wij 24 kuub waterrijke mest erop . De koeien lopen dan na 28 dagen weer in het zelfde perceel waar dan weer een mooie weidesnee staat .

 • alco1

  Ik ben nog de enigste die bij mij in de buurt zelf mest uitrijdt. Bij alle anderen is het loonwerk die er een dagtaak aan heeft.
  Extra water toevoegen en dan 100 per euro betalen voor water uitrijden?
  Mest bovengronds uitrijden als je er zelf niet aan zou denken?
  Lees maar eens goed wat @Mozes schrijft in #18.

 • Dpj

  Ik ben ook voorstander van de sleep voet. Doen het nu een aantal jaren via de sleep slang. Hier in Portugal is het nog niet verplicht maar ik vindt imago ook belangrijk. Het hele dorp stonk voorheen 14 dagen naar de stront omdat die 'Hollanders' met de tank 14 dagen bezig waren om na de laatste snede in het voorjaar de kelders leeg te maken op het mais land. Nu kan dat in 4 dagen en stinkt bijna niet meer. Mengen ook flink water bij. We doen het na iedere snede en soms ook vóór de 1e. Dat kun je niet met een zware tank! Ook hier is het zo als je het op een warme dag met de ketsplaat doet, na een gemaaide snede, verbrand het gras enigszins en heeft een aantal dagen nodig om weer te herstellen, zeker de wielsporen. Nu met de sleep slang legt de mest op de grond maar onder het gras. Geen vieze smaak aan het gras. En geen her groei vertraging.

 • Dpj

  Ik ben ook voorstander van de sleep voet. Doen het nu een aantal jaren via de sleep slang. Hier in Portugal is het nog niet verplicht maar ik vindt imago ook belangrijk. Het hele dorp stonk voorheen 14 dagen naar de stront omdat die 'Hollanders' met de tank 14 dagen bezig waren om na de laatste snede in het voorjaar de kelders leeg te maken op het mais land. Nu kan dat in 4 dagen en stinkt bijna niet meer. Mengen ook flink water bij. We doen het na iedere snede en soms ook vóór de 1e. Dat kun je niet met een zware tank! Ook hier is het zo als je het op een warme dag met de ketsplaat doet, na een gemaaide snede, verbrand het gras enigszins en heeft een aantal dagen nodig om weer te herstellen, zeker de wielsporen. Nu met de sleep slang legt de mest op de grond maar onder het gras. Geen vieze smaak aan het gras. En geen her groei vertraging.

 • Jaap39

  De grote hoeveelheden m3 incl water is veelal geen probleem voor de kosten per m3 mest. De verdunde fractie gaat enorm hard door slang waardoor kosten nauwelijks omhoog gaan.

 • lammetje

  Als mest onder de grond zou moeten,
  dan zou de koe zelf wel een kuiltje graven!!

 • John*

  ideaal die mestscheiders!

 • info104

  Ik heb al enkele malen geschreven dat toevoegen van water tijdens het bemesten met de sleepslang een heel positieve invloed heeft op de ammoniak die in de mest zit . Het geeft een hoger rendement, dat is al wel 10 jaar geleden onderzocht door Wageningen. En het gaat steeds meer om de benutting van de mineralen die we op het land brengen, we brengen de mest nu toch ook op de momenten bij de gewassen als ze erom vragen, vroeger keken we nergens naar toen mocht alles.

 • leo,s vriend

  Tuurlijk, grote hoeveelheden water meepompen,waar moeten we al dat water vandaan halen? We wonen niet allemaal in het veenweidegebied.
  Beregeningsbron? zo langzamerhand mag er nauwelijks nog een bron geboord worden in vele gebieden, en iemand die niet alle grond aan 1 kavel heeft liggen, moet die maar even 5 bronnen boren? a 5000 euro ps?
  Dan de mest er met groot transport naartoe, in een container, dan via de pomp naar de bemester?
  Lang leve de kostprijs!

 • Hans Sudfryslan

  Alle mestkappen , drijfzeilen van de silo's afhalen en de natuurlijke regenwater erbij laten heb je direct extra water . Mest opslag zal wel wat groter moeten . Hier waar ik nu zit { Bretagne } komt gewoon alle regenwater en mestwater gewoon in de lagune hierdoor kunnen ook het gehele weide seizoen doorrijden .

 • hoving1

  lijkt me geen goed idee Hans,te hoge uitrij kosten.

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.