Redactieblog

23 reacties

Megabedrijven

Een van de meest gelezen artikelen in De Boerderij ging over Kees Koolen die in Brazilië het grootste melkveebedrijf van de wereld wil realiseren. Uiteindelijk praten we dan over een investering van €1 miljard. Er komen 1 miljoen koeien.

Het is moeilijk om je daar een voorstelling van te maken, maar gelukkig zijn er allerlei foto's en filmpjes op internet te vinden over grote melkveebedrijven, in Californië, Siberië. China, overal.

Vrolijk word je niet van die intensieve melkveehouderij. En de mantra 'we moeten wel om de wereld te voeden' begint ook al een beetje afgezaagd te klinken. Maar waar ik vooral benieuwd naar ben is: waarom worden deze verhalen zo gretig gelezen, ik neem aan door onze melkveehouders? Willen zij eigenlijk allemaal wel zo'n bedrijf en is het de droom van iedere melkboer om 1 miljoen koeien te melken? Miljoenen en nog eens miljoenen liters melk, elke dag weer, mestbassins ter grootte van het Feyenoord-stadion, vrachtwagenkonvooien en scheepsladingen met voer, duizenden arbeiders en een afdeling personeelszaken, is dat wat elke boer diep in zijn hart wil? En dan ook nog eens in een land waarvan wij denken dat er minder regeltjes zijn, zodat we nou eens echt kunnen gaan ondernemen? Of is het juist andersom: willen onze boeren eens lekker griezelen bij dit soort verhalen? Is dit soort schaalvergroting precies wat ze juist niet willen? Is het geen droom, maar een nachtmerrie?

Ik denk het eigenlijk wel. Zeker als dan Willy van Bakel ook nog eens in het verhaal opduikt als mede-investeerder. Van die man zal nog menigeen midden in de nacht, badend in het zweet en kussenbijtend wakker schrikken. Dat overkwam mij trouwens van de week ook, dat wakker schrikken. Maar dat kwam omdat ik onder het motto – 4 miljoen mensen kunnen geen ongelijk hebben – weer eens naar Boer zoekt Vrouw had gekeken. En wat bleek nu: ze hadden wel degelijk ongelijk. Verschrikkelijk programma. Maar ik geef direct toe: waarschijnlijk zijn er veel melkveehouders die mooie dromen van Yvon Jaspers krijgen.

Laatste reacties

 • flyinghollander

  Is daar niet het grote verschil dat de ruimte is. En zeggen dat het niet goed is ook onterecht, niet goed in bevolkt land als NL kan ik me er meer in vinden.

 • j.verstraten1

  Die verhalen worden gretig gelezen willem omdat het-denk ik- jongensdromen zijn, het maakt het kind in de ondernemende boer, of boerende ondernemer wakker. Zoals je ook je vingers af kunt likken aan verhalen van het straatjochie wat voetballend multimiljonair wordt, als je van voetbal houdt tenminste. Onbereikbaar, en de meesten zullen er ook niet gelukkig van worden.
  Volgens mij is dhr. van Bakel trouwens geen mede investeerder maar ingehuurd voor het organiseren.

 • alco1

  Apart maakt nieuwsgierig.

 • Dpj

  Eerst waren het 100.000 koeien nu al een miljoen? Ik wil het eerst wel eens zien.

  Ik zeg niet dat het niet kan, het kan wel, kijk maar naar Al Marai in Saudi Arabië. Maar het is wel een HELE berg regelwerk. Wie weet hoeveel herdmanagers, veeartsen, nutricionisten, personeelsmanagers, werkplaatschefs voor alle mechanisatie, en dan een hele boel General Managers, dat wordt de hele dag vergaderen en heen en weer bellen tussen iedereen.

 • varitron270

  Willie en kees pakken de subsidie Van de deelstaat en verdwijnen dan met de noorderzon naar een mooi strand met een mooie blauwe zee en veel vrouwelijk schoon

 • info36

  Het kind in je wakker maken? Dan heb je toch wel een heel verkeerde voorstelling van zaken. Voor geen goud zou ik eerder zeggen.

 • marco-vdb

  Het idee van de individuele boer met een paar koetjes op een paar hectare land is toch wel een typisch west-europees landbouwmodel. Elders in de wereld is landbouw gewoon business waar goed rendement op moet zitten. Veel NL collega's hebben een gezonde ondernemersgeest en zijn op de AH opgeleid tot meer dan veehouder. Als de wetgever het nu toe liet, bouwden veel van deze ondernemers een 'megabedrijf' in Nederland. Gezien de ontwikkeling van de afgelopen 50 jaar zal 1000 koeien in NL in de toekomst wel gangbaar zijn.

 • marco-vdb

  Bij goede melkprijzen word je er WEL vrolijk van Willem. Bij slechte prijzen duidelijk minder vrolijk. En bij goede prijzen willen we allemaal wel een megabedrijf, bij slechte prijzen neemt de animo wat af.

 • BO(skabout)ER

  Ik zou nooit blij zijn met een bedrijf met zoveel koeien. Een leuk ambitieus Nederlands bedrijf is voor mij voldoende.

  Overigens heb je voor 1 miljard nog geen eens 1 miljoen koeien gekocht. Dus er moet nog wel wat geld bij komen!

 • Tearpoal

  Er zijn altijd gladjanissen die investeerders warm weten te krijgen voor mega-investeringen in de dierhouderij. Feit is wanneer de investering gedaan is, het bedrijf meteen overgefinancierd is. En als het dan ook nog wat tegenzit is er ook nog eens geen enkele koper. De marktkracht die zo'n
  mega-bedrijf ontwikkeld is wel zo ongeveer het enigste voordeel.

 • dutch kiwi

  VARITRON270, mischien doen ze dan wel mee aan,, boer zoekt vrouw, ,als hun Eigen vrouwen weglopen van alle ellende?

 • koestal

  De tijd van Ot en Sien is wel voorbij ,maar een melkveebedrijf in Nederland met 80 tot 100 koeien is voor de meeste mensen nog wel acceptabel

 • denker123

  De start van dit megabedrijf is al een grote warboel,Koolen kan zelfs nog niet duidelijk laten weten hoeveel koeien ze gaan melken.Om zo een bedrijf uit te baten moeten de afspraken wel heel strikt zijn.

 • John*

  of juist heel dynamisch... dat je wel weet waar je naar toe wilt maar geen idee hebt hoe die weg er naar toe uit gaat zien. Omdat je niet alle omstandigheden in de hand hebt. Komen zal het er allemaal wel, alleen het tempo op welke volgorde de stappen genomen worden zijn natuurlijk nog beetje variabel.

 • jfvanbruchem1

  ik denk dat Bruil droomt van Yvon Jaspers

 • boerontour

  vanuit mijn (logistiek) oogpunt lijkt me een bedrijf van een miljoen koeien onmogelijk, moet je eens zien wat een transport bewegingen dat oplevert, al het voer naar 1 plek brengen, lijkt me eenvoudiger om aleen de melk naar 1 logestiek punt te vervoeren.
  Maar nog wat anders, dit alles wordt voor laten we zegggen 75 % gerealiseerd in een straal van pak 'm beet 75 km of 100 km? zeg eens wat ik heb geen idee....
  als er op zo een bedrijf iets gebeurt, ziekte, brand, droogte, overvloedige regenval, stakingen, energiestoring, logistieke problemen, dan hebben we een probleem met levering naar de afnemers, daar wil geen AH of Jumbo van afhankelijk zijn, zou het niet intressanter zijn om melk producties op meerdere geografische plekken laten plaats vinden?
  Ik weet van een klant van me, een grote electronica producent, dat die zijn productie locatie eerst NL wijd verspreide, omdat er rond een bepaalde stad nooit zoveel arbeiders te vinden waren, en je anders een druk op de markt legt die de prijzen lokaal verstoord, nu zitten ze wereld wijd en produceren altijd wel ergens wat, dat wil zeggen al wordt er ergens gestaakt er ergens anders de productie wel door gaat, dat het wel heel erg veel pech is als er toevallig over alle fabrieken een tornado trekt....... (zomaar ietsd om over na te denken..

 • pinkeltje

  Een bedrijf met een miljoen koeien is op zich geen enkel probleem. Ze gaan die miljoen koeien ook niet allemaal op één plek neer zetten en ook niet in één stal. Zullen wellicht units worden van max 3.500 koeien. Zie bijvoorbeeld Fair Oaks Dairy in Indiana. Melken er meen ik zo'n 32.000. Verdeeld over 11 units, wel allemaal binnen een en hetzelfde gebied.Zijn twee jaar geleden ook in varkens begonnen. Maar voor een miljoen koeien heb je zo'n opzet dan zo'n 30 keer nodig. Stel het je voor dat je heel Flevoland tot je beschikking krijgt en dat dan vol gaat zetten met melkveehouderijbedrijven. Gevoelsmatig wel een beetje over de top. Ik zie ze die miljoen nog direct niet halen, maar een flink bedrag aan subsidie binnen halen zal mogelijk wel lukken. Daarvoor zal het plan er op papier mooi genoeg uit zien. Kun je het daarna failliet laten gaan en kan het bedrijf onder een andere vlag een mooie doorstart maken en geld gaan verdienen. 'Gewoon' met 50.000 koeien of iets dergelijks.

 • poldes

  1 miljoen koeien is een West Europees concept.
  Denemarken ongeveer 3000 bedrijven met 300 koeien.
  En dat kleine Nederland 17000 bedrijven met 80 koeien.
  waarom zou men hier voor bijna de hele wereld melk moeten produceren?
  Als het elders om de een of andere manier(goedkoper kan) dan zullen deze het van ons overnemen.
  Grootschalig/heel grootschalig of met zijn alle; waar het mogelijk is zal het plaats vinden.

 • moonshine1234

  Sommige mensen beseffen nog steeds niet wat hier in de USA is gebeurd
  Je moet deze artikels wel lezen alleen al uit het oogpunt wat je concurerende landen doen Dat heeft niets te maken met of je zelf dat ook zou willen Het artikel dat geschreven is geeft je aanleiding om over na
  te denken hoe sommige dingen zijn gelopen
  Financieringen waren voor 99%afgesloten en dan liep VBH weg
  Nu blijkt waar hij het geld heeft heen gesluisd
  Dit moet Tim McNamara van Agstar met pijnlijdende ogen ook nu zien
  De tijd achterhaald de waarheid Sommige lawsuite zullen nu een positieve wending krijgen hier Het triest te constateren en te zien dat
  hij weer nieuwe slachtoffers gaat maken
  Heb al eens eerder geschreven wat hier gebeurd is in USA met VBH
  mag niet weer gebeuren maar het lijkt erop dat het opniew gaat gebeuren met het creeren van nieuwe financiele debacles
  Dhr kees Koolen wordt het eerste nieuwe slachtoffer
  Dit gaat nu weer een paar jaren duren
  Zo heb ik rond 2006 een zekere Erik Coolenbrander gesproken
  in Nederland en vertelde de duistere praktijken hier plaats vonden
  Maar deze man wilde me niet geloven, maar nu 9 jaar later heb ik helaas wel gelijk gekregen, Erik wilde me niet geloven
  Nu is het niet zo moeilijk meer op hem op te zoeken in Brazilie
  We weten nu waar de projecten plaats vinden

 • Mozes

  Net als Willem Bruil kijk ik ook nooit naar Boer Zoekt Vrouw. Het veroorzaakt bij mij teenverkromming. Omdat ik net twee weken geleden ben geopereerd aan mijn linker voet heeft de dokter mij verboden er naar te kijken.

 • joohoo

  Hier kan een man in zijn eentje het werk met 100 koeien rondzetten.
  Als je de verhalen in china/ usa of oost europa naleest kom je niet verder dan 60 tot 65 koeien per man.
  De schaalvergroting is ons aangepraat door lto en acountants , onder het motto stilstand is achteruigang.
  Ik spreek verschillende melkveehouders en de trend is toch: die nieuwbouw was wel noodzakkelijk maar die forse uitbreiding heeft de zaak er niet leuker op gemaakt!.

 • John*

  De kostprijjzen op dat soort bedrijven ligt veel lager dan de lokaal. Dit bedrijf zal veel lokale kleine producenten van de markt duwen. Dit is in het oosblok ook gebeurd.

 • barsingerhorn

  wel spectuceleur willy v bakel cees koolen

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.