Commentaar

12 reacties

Klap voor Kip van Morgen

Met pijn en moeite hebben pluimveehouders en afnemers afspraken met elkaar weten te maken over de Kip van Morgen. De productie daarvan is duurzamer dan die van gangbaar kippenvlees. En (bijna) heel Nederland doet mee! In 2020 ligt er in de supermarkten alleen nog deze kip, naast de diervriendelijker soorten zoals Beter Leven en Biologisch. Wat wil je nog meer?

Maar nu zegt kartelwaakhond ACM over de Kip van Morgen dat het niet kan. Tenminste, dat staat in een voorlopige conclusie van een onderzoek dat de ACM heeft gedaan naar de kwestie. Heel kort samengevat is de kritiek dat de productiewijze van Kip van Morgen te weinig meerwaarde oplevert om te kunnen billijken dat concurrenten deze onderlinge afspraken maken.

Het is om moedeloos van te worden. Iedereen roept om duurzaamheid, maar de producent zit klem tussen concurrentie en kartelpolitie. Toch is dit niet einde verhaal, want er is kritiek mogelijk én er zijn openingen. Het onderzoek van de ACM berust op een inschatting van wat consumenten extra zouden willen betalen voor welzijnsmaatregelen. Het verschil in waardering tussen Kip van Morgen en Beter Leven is wel erg groot – daar valt wel wat op af te dingen.

Dan het lichtpunt. Dit rapport gaat heel duidelijk alleen over Kip van Morgen. Het zegt niks over andere tussensegmenten zoals Varkens van Morgen. Die verdienen van geval tot geval een beoordeling. Supermarkten zijn bovendien zelf bezig met eigen invullingen van Kip en Varken van Morgen, en concurreren daar weer mee. En dat ziet de ACM wel graag.

Laatste reacties

 • ruben1979

  De productie daarvan is duurzamer dan die van gangbaar kippenvlees, duurzamer in de zin van?? Wat is duurzaamheid Johan?

 • RIOGRANDE

  en hoe zit het dan met het VARKEN VAN MORGEN ?

 • Ross

  De productie daarvan is duurzamer dan die van gangbaar kippenvlees. En (bijna) heel Nederland doet mee!
  Johan ga je huiswerk doen en loop niet als een kip zonder kop achter de menigte aan. Pffff.

 • Probe

  Mee eens. Her meest duurzaam en efficiënt is het gangbare segment. Rest is allemaal kostprijsverhogend en gewetensussend. En met voedercoversies onder de 1,20 wordt gangbaar pluimveevlees jaarlijks duurzamer.

 • W Geverink

  Beste johan. Het valt me tegen dat zelfs de redactie van een landbouwblad zich voor het duurzaamheidskarretje laat spannen. De kip van morgen is niet duurzaam maar politiek correct.

 • ruben1979

  Veel mensen kennen blijkbaar niet het verschil tussen maatschappelijk verantwoord produceren (mvo), en duurzaam produceren. Mvo is vaak niet duurzaam, maar duurzaam kan wel onderdeel zijn van mvo. Het verschil leg ik Johan graag een keer uit, het is een wezenlijk en belangrijk verschil volgens mij.

 • arendsoog

  Klopt beter leven kip verbruikt 3 maal zo veel energie per kilo

 • alco1

  Ruben. Hetzelfde heb je bij weidegang bij koeien.
  Duurzaam en welzijn heeft daar niets mee te maken, alleen een soort mvo.
  Het is des te vreemder dat LTO en melkverwerkers daar wel als schoothondjes achteraan lopen.

 • koestal

  De kip van morgen moet nog geslacht worden,de kip van gisteren ligt al in de pan

 • ruben1979

  Tja Alco1, ik verwacht toch eigenlijk van een redacteur van boerderij wel dat hij het verschil weet tussen mvo, en duurzaam. Voor de rest ben ik het roerend met jou eens.

 • PetervanKempen

  Consumenten zijn niet van gisteren. Zij kijken voor 95% naar het prijskaartje. Wie duurder koopt wegens meer ' Dierenwelzijn' van merken en producten wil dat en hoeft niet beschermd te worden.

 • BrabantsBoerenverstand

  Ik weet niet wat de lezers als duurzaam beschouwen, ik weet wel dat het een containerbegrip is dat nooit door alle mensen hetzelfde zal worden uitgelegd. Wat ik wel weet is dat MVO in vrijwel alle sectoren onderdeel is van de zogenaamde duurzaamheidsvisies. Uiteindelijk zal het wel een grijs gebied zijn, maar hier wordt gezegd dat MVO en duurzaamheid twee verschillende dingen zijn, terwijl het een niet zonder het ander kan.
  Voor degene hier die MVO afdoen als niet interessant, het is je 'license to produce', je acceptatie door de maatschappij, en wil je overleven zul je hier gehoor aan moeten geven, ook al doet de massa iets anders als wat ze zeggen.
  Wat betreft het begrip duurzaam, iets wordt duurzamer als het wordt verbeterd. Dierenwelzijn kan worden verbeterd, energieverbruik per dier kan worden verbeterd en een voederconversie kan worden verbeterd. Dat zijn verschillende zaken die elkaar vaak tegenwerken, en goed doe je het nooit voor iedereen.....

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.