Expertblog

9 reacties

Het kabinet bepaalt, de boer betaalt

Ondanks de vogelgriep, de Russissche boycot en lagere marktprijzen is de export van agrarische producten in 2014 gestegen van €79 miljard naar €80,7 miljard. Dat maakte staatssecretaris Dijksma bekend tijdens de Grüne Woche in Berlijn.

Een mooi cijfer, zo lijkt het. De signalen die wij binnen krijgen, geven aan dat de boer en boerin aan de keukentafel er weinig van merken.

Voor onze agrariërs draait het uiteindelijk om de kostprijs. Die prijs bepaalt wat de boer en boerin verdienen. Tegelijkertijd gaat het over vraag en aanbod. En niet in de laatste plaats gaat het hier ook over natuurbeleid en natuurbeheer. Het zijn allemaal zaken die het inkomen van onze boeren en tuinders beïnvloeden.

De Russische boycot bedreigde het afgelopen jaar de vraag naar onze producten. Dat werd goed gevoeld in de groente- en fruitsector, de melkveehouderij en de varkenshouderij. Terwijl de export naar Rusland in 2013 nog geen 2 procent bedroeg, voelden sommige boeren en tuinders de boycot hard in hun portemonnee. Door een overaanbod van agrarische producten in Europa, daalde de marktprijzen in sommige gevallen enorm.

Daarnaast zorgt de invoering van strengere regels op het gebied van dierenwelzijn al jaren voor een stijging van de kostprijs. Denk bijvoorbeeld aan de aanpassingen van koeien- en kippenstallen. Daar kwam in 2014 dankzij het kabinet de klepkeuring voor varkenshouders nog eens bovenop. Een varkensboer is nu €250 per uur extra kwijt aan een keuring waar ook de Europese Commissie zijn vraagtekens bij plaatst.

We kunnen in Nederland wel hele hoge eisen stellen aan dierenwelzijn en hopen dat de rest van Europa volgt, maar we kunnen ook eens achterom kijken om te beseffen waar we al staan. De kosten rijzen intussen de pan uit door maatregelen waar Europa en de boer niet om hebben gevraagd.

Dat geldt ook voor regels die door de Nederlandse overheid aan Natura 2000 worden opgehangen. Door allerlei beperkingen voor boeren die in Natura 2000-gebieden wonen, zoals de vernatting, worden agrarische ondernemers opgezadeld met hoge kosten. Kosten die het inkomen van de boeren onder druk zetten. Het kabinet bepaalt, de boer betaalt, zo lijkt het wel.

Hoewel de rooskleurige exportcijfers misschien anders moeten doen geloven, sluiten er nog steeds gemiddeld zeven boeren per dag de deuren. Dat komt niet omdat we te weinig exporteren, maar omdat de inkomens van agrarische ondernemers voortdurend onder druk staan. Daarom staat voor mij en mijn Europese collega's dit jaar één ding voorop en dat is het behoud van onze familie- en gezinsbedrijven.

Laatste reacties

 • poldes

  definitie gezinsbedrijf.
  en daarna bescherming hiervan.
  daar slaagde men (bewust of niet) 25 jaren geleden ook niet in.
  zou Anny hier wel in slagen.

 • veldzicht

  Komt het niet groten deels door de politieke partijen die de kiezers teveel naar de mond praten om maar in het gevlij te komen en wat
  meer zeteltjes te bemachtigen,wat weten zij van het boerenbedrijf?
  ik heb nogal wat kennissen uit de stad, dan schrik je je dood van de onwetendheid omtrent de kennis van agrarische zaken.

 • gerjan slingenbergh

  In plaats van boertjes naar de mond praten door te zeggen dat je gezins- bedrijven wilt behouden zou je verwachten, dat ze komt met voorstellen hoe ze dat wil invullen.

 • zon

  de vrije marktwerking loopt uit de hand,Door de kleine marges moet het allemaal groter en groter.
  Het gevolg van de altijd durende kostprijsverlagingen om de eveneens altijd durende opbrengstdalingen bij te benen.
  Met grotere omvang heb je meer kortingen en bonussen.
  Zolang er geen afbakening komt op deze prijsdumping dan zullen er alleen maar meer grotere bedrijven komen ten koste van het gezinsbedrijf.

 • trijnie

  Goed geschreven mevrouw Pierik, een mooi algemeen geschreven stuk vanuit de hele achterban.

 • koestal

  Door die exportcijfers denkt men dat de boeren schatrijk worden ,maar de werkelijkheid is anders,er wordt nog stille armoede geleden in diverse sectoren,de kosten stijgen wel ,door maar de prijzen vaak niet !

 • Ishtar

  Verkiezingen komen er aan, dus een populistisch verhaal.
  Ik weet het niet hoor, een politica hoort visie te geven en plannen te formuleren?
  Dat is wat de achterban wil, toch?
  Dit artikel is 1 klaagzaag in het kwadraat.
  Laten we 2 dingen gescheiden houden, boeren klagen, en politici hebben visie en plannen.
  Ik weet het, voor de CDA is dit nieuw.
  Dus al het begin is moeilijk.
  Hoe zit het met de melkprijs, visie en plannen?
  Marktmacht boeren?
  Minder usa, en meer rusland voor een sterker Europa?
  Dat zijn topics waar men van de cda een mening verwacht.
  Klagen is zo jaren 60.

 • Mozes

  Wat is jou mening @ishtar?

 • g.g

  alweer 750 miljoen beschikbaar om in overijssel cultuurgrond op te kopen.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.