Redactieblog

1576 x bekeken 11 reacties

Geld van gangbaar naar duurzaam

Er gaat steeds meer geld van gangbaar naar duurzaam. De ontwikkeling komt in een stroomversnelling. Op alle fronten. Even wat zaken op een rijtje.

Als eerst de algemene korting van 11 procent op de toeslagrechten als gevolg van de herziening van het Europese landbouwbeleid tot 2021. Die gaat voor een belangrijk deel naar plattelandsbeleid en komt niet meer direct in de beurs van elke boer.

Daarna de extra korting van 2,5 procent. Deze wordt bestemd voor de milieuvriendelijke landbouw. Weer gaat geld, bestemd voor ons allemaal, naar kleine groepen boeren. Een duidelijke richting in het beleid.

We moeten wel vaststellen dat de overheid hierbij het bedrijfsleven volgt. Onze zuivelindustrie doet niet anders. Alle coöperaties en particuliere zuivelfabrieken hebben nu hun duurzaamheidsprogramma rond. En overal hetzelfde liedje: duurzaam boeren wordt beter beloond. Ten koste van wat we nu nog gangbaar noemen.

FrieslandCampina doet dat het meest transparant. Er is een algemene omslag, die wordt verdeeld onder duurzaam werkende boeren. Daarbij krijgt de weidegang de grootste beloning.

Hierin verschilt FrieslandCampina overigens niet van de anderen. Die zeggen het wat minder duidelijk, maar het effect is hetzelfde. De gangbare boeren krijgen wat minder en de duurzame wat meer.

Zo is sluipend een niet te stuiten beweging op gang gekomen. Zowel overheid als zuivel herverdeelt de pot geld die richting de boeren gaat. We hebben dat maar te accepteren.

Een duidelijk bewijs dat de maatschappelijke invloed op onze bedrijven steeds groter wordt. Ze bepalen straks voor een groot deel onze bedrijfsvoering. Dat doen ze via de meest gevoelige plek van de boer: zijn beurs.

En de boer zal volgen. Dat weten de beleidsmakers bij de overheid, in milieukringen, maar ook bij de boerenorganisaties. En wij? We staan er bij en kijken er naar.

Is dat goed? Moeten we ons verzetten of richting geven? De komende keren meer hierover.

Laatste reacties

 • alco1

  Vergaderboer. Mogen we jouw een geheimpje vertellen!
  GANGBAAR is het beste voor de natuur en z.g.n. DUURZAAM, het meest milieu belastend.
  We staan erbij en kijken er naar hoe ons een oor aan wordt genaaid.

 • simpel boerke

  Het woordje duurzaam bevat het woordje 'duur', en dat dure blijkt dus niet uit de markt te halen. Ondanks alle mooie woorden van de overheid, zuivelcooperaties en alle andere organisaties, leggen ze de kosten uiteindelijk bij de boer om er dan zelf mooi weer mee te spelen. De markt en overheid eisen duurzaamheid, maar er is onvoldoende bereidheid om er extra voor te betalen. Wat is er dan makkelijker om geld bij de boeren te halen om de wensen te bekostigen want die staan toch met de rug tegen de muur.

 • Fermer

  Dit is gewoon de voorloper van de A en B melkprijs. De hogere A melkprijs komt niet zomaar aanwaaien. Op deze manier kan nog wel elke boer voor een groter A volume gaan. Duidelijk is ook dat de B melk de meeropbrengst van de A melk zal gaan betalen.

 • veldzicht

  Dat krijg je als mensen het voor het zeggen hebben die totaal geen verstand van landbouw hebben,het enigste wat telt is in het gevlij van de eigen achterban te komen,( van wege stemmers of subsidie/donaties )of het haalbaar is doet niet ter zaken,
  en het inkomen van die boer interressert ze al helemaal geen drol.

 • agratax2

  @veldzicht. Als de boer vindt dat niemand geintereesd is in het boeren inkomen en dus de boer laat ploeteren voor een in de ogen van de boer te laag inkomen, is er maar 1 uitweg voor de boer > kappen en zoek iets beters<. Waarom door modderen en je blijven ergeren aan te lage prijzen en zo de handel en industrie blijven subsidieeren? Ook een boer leeft maar 1 X en dat leven mag hij niet verdoen aan ergernissen.

 • Ferm

  @agratax1, het is spijtig maar waar. Het belangrijkste voor een boer is zijn onafhankelijkheid. Dit geeft hem de mogelijkheid zelf keuzes te maken. Ook stoppen kan dan een keuze zijn. Afhankelijkheid maakt machteloos.

 • koestal

  Hoe moet je weiden ,als je steeds met de koeien een drukke weg over moet,komen er zeker een paar mensen van de zuivelcooperatie om het verkeer tegen te houden,als de koeien oversteken,het is ook niet duurzaam als er een auto tegen een koe aanrijdt

 • abtje

  @koestal Dan heb je je stal aan de verkeerde kant van de weg gebouwd.:-)

 • W Geverink

  #1 helemaal met je eens Alco. Het is al lang bewezen dat de reguliere veehouderij het meest duurzaam is. Dit is weer een perfect voorbeeld van een situatie waarbij duurzaam en politiek correct door elkaar worden gehaald.

 • melkveehouder .

  Ik ben het wel eens met #3 emmerei. De grootste winst wordt geboekt door producten met emotie, producten met een beleving. Bronwater en parfum zijn hier een voorbeeld van. Marketing is niet voor niets uitgevonden. Laat iedereen vrij om te doen wat hij wil. Ga je voor duurzaam, dan sluit je je aan bij de afnemer die hier een meerprijs uit weet te slepen.Een passende meerprijs wel te verstaan. Lukt dit niet, dan kies je voor de afnemer met de minste productie eisen. Logisch toch? Dat is nou marktwerking pur sang!

 • Foxxy

  17 miljoen inwoners (die overal een mening denken te moeten hebben) 20.000 melkveehouders ,

  Simpele rekensom ! En het wordt nog gekker in de toekomst !

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.