Redactieblog

1845 x bekeken 36 reacties

Dreiging of kans?

"Dit wordt het jaar van de waarheid", zegt Hanna heel zeker. "Duurzaamheid gaat in de landbouw de boventoon voeren. Laten we het over ons komen of gaan we er zelf richting aan geven?"

Hans kijkt haar verstoord aan: "Wat kunnen we doen? We zijn hier roomser dan de paus. We moeten concurreren met de boeren overal in de wereld. Ik kan je verzekeren dat wij in Nederland voorop lopen. Moet je het leven van een kip in Egypte zien of van een gans in Frankrijk. Dat soort landen zijn onze concurrenten. En hoe meer regels je hier krijgt, hoe duurder onze producten worden. En wat doen de supermarktbazen dan? Die halen doodleuk producten uit het buitenland en wij blijven ermee zitten. Binnen de kortst mogelijke tijd zijn we voorlopers zonder inkomen."

"Je bent een kortzichtige ondernemer", zegt Hanna. "Je ziet alleen maar bedreigingen. Als je wat beter nadacht, dan zou je weten dat in het verleden bedreigingen omgezet zijn in kansen."

"Welke dan?", vraagt Hans.

Hanna moet even nadenken en antwoordt: "Neem de tomaten. In Duitsland wilden ze onze 'wasserbomben' niet meer hebben. De export zakte in elkaar, maar de telers gingen aan het werk. Tegenwoordig zijn er weer smaakvolle tomaten in allerlei soorten en maten en specials, zoals snacktomaatjes. Legbatterijen zijn ook een voorbeeld. Wij waren in Nederland eerder met de scharreleieren dan andere landen. Nu vind je ze in elke supermarkt. Ook daar werd een bedreiging een nieuwe kans."

"En onze melkveehouderij dan?", gaat Hans door.

Ze steggelen nog wat verder en mijn conclusie is dat Hanna gelijk heeft. Hans voert wel bezwaren aan, maar geen oplossingen. We kunnen er niet omheen dat de maatschappij andere eisen stelt aan de landbouw. Daarbij is duurzaam het toverwoord dat we niet kunnen negeren.

Vraag is: wie neemt de regie? Verzetten we ons tegen de onwetende burger, die wel eisen stelt, maar niet wil betalen? Moeten we gangbaar duurzamer maken of kiezen voor biologisch? Is de natuur vijand of vriend?

Het wordt tijd dat we eensgezind op zoek gaan naar de juiste antwoorden.

Laatste reacties

 • trijnie

  Nederlandse boeren mogen er trots op zijn wat ze hier in Nederland al bereikt hebben. Het straalt een hogere beschaving uit en dat mag best wel eens gezegt worden.

 • schoenmakers1

  wat een kul verhaal, een product wat niet goed is, is bij voorbaat al verloren, in dit verhaal de tomaat. Maar waarom worden de eieren in oekraine gehaald? En verders staat er niks concreets genoemd. Een feit is dat alle richtingen die de actiegroepen heen willen meer risico geven voor de gezondheid en slechter zijn voor het milieu, met andere woorden, zo snel de werkelijkheid er iets toe doet staan we hier in nederland op een grote achterstand

 • Ferm

  Als je passie voor je vak hebt en wilt boeren vanuit jou know-how, opgedaan in de theorie en praktijk, dan ben je volgens mij het beste af buiten Europa. In Nederland en elders in Europa, wordt de boer beperkt vanuit bureaucratische regelgeving, ingegeven door de politiek gestuurd door multinationals en de kiezers, met weinig kennis van zaken. In Nederland lijkt het erop uit te draaien dat er alleen nog ruimte is voor produceren voor een niche-markt. De rest is overbodige bulk, die met de huidige regelgeving niet kostprijsdekkend geproduceerd kan worden. Als je dit wilt als BV Nederland, prima, maar draaien we in de landbouwsector uit op grootschalige koude saneringen in de toekomst. Als je als producent niet voor de niche-markt kunt produceren, moet je je afvragen of je nog bestaansrecht hebt in Nederland.

 • veldzicht

  Het zou goed zijn als het een keertje klaar was,nu begint Thieme weer over de biologische veehouderij te mekkeren,kistkalveren en batterijkippen zijn er niet meer,nertsen hebben ruimere kooien met allerlei speeltjesen zo kan je doorgaan,en zijn ze een keer tevreden ,nou vergeet het maar.volgens mij heeft het meer met subsidies en stemmers te maken als met dierenwelzijn/milieu.

 • alco1

  Vooraan lopen met eisen is totaal iets anders dan inspelen op onverkoopbare 'wasserbomben'.
  Een vergelijking dus van Jan lik me versie.
  Echt zoals het LTO altijd voor hun verantwoordelijkheid weglopen.
  Eén zin bevat een zeer goed gehalte:
  'DUURZAAM' is het 'TOVERWOORD'.

 • agratax2

  Beste Hanna ik vraag me af of de scharreleieren wel de juiste prijs doen of dat de winkelprijs is afgeleid van de batterij eieren. Hans zou als Amerikaan eens aan PETA moeten denken, die netzo lang een grote kippenboer in de VS hebben gepest via regels en rechtbanken dat de man zijn investering heeft moeten afblazen en zijn bedrijf gesloten heeft. Te kostbaar na al die jaren van procederen en extra milieu en dierwelzijns eisen. De veehouderij in de VS staat dit ook te wachten, de dierenbeschermers zijn nooit tevreden. Zolang er nog landen zijn zonder deze zware eisen, zal het speelveld NOOIT gelijk zijn en zal de winkel c.q. verwerker van onze producten er alles aan doen om de goedkoopste producten in zijn schap of fabriek te krijgen. Het gevolg mag duidelijk zijn onze boeren krijgen niet de benodigde prijs maar een afgeleide van de laagste prijs op de wereldmarkt.

 • j.verstraten1

  alco: laat dat 'duurzaam is het toverwoord' wat jij dus blijkbaar onderschrijft eens op je inwerken................. En lees dan je eigen commentaar nog eens terug.

 • alco1

  Iets wijs maken dus.
  De weg die het LTO inslaat, maar wat als een kaatsbal tegen je gebruikt zal worden.
  Cynisch gezegd als de inhoud van deze column.

 • koestal

  Het is in Nederland toch nooit goed genoeg met Thieme en wakker dier,teveel relnichten.

 • koeboertje

  De concrete vraag is,
  gaan we voor bulkproductie, veel voor weinig geld,
  of geven we onze producten een meerwaarde door verduurzaming ?

  Het laatste kunnen wij hier in nederland heel goed we lopen al voorop .
  Bulkproductie kan op alle andere plaatsen v.d. wereld en vaak veel goedkoper

  We moeten zelf de keuze maken !

 • alco1

  @koeboertje. Bulkproductie voor weinig geld hebben we niet in de hand, omdat het een wereldhandel is.
  Meerwaarde door extra kwaliteit is het motto waar wij voor moeten gaan.
  Echter de term 'verduurzaming' is een toverwoord en juist met regels onder die naam willen LTO en o.a. de Royal FC schone sier maken.
  Echter zijn de regels opgelegd door een paar schreeuwers juist niet duurzaam.
  O.a. weidegang moet er zijn voor het transparante plaatje, maar niet zgn. voor duurzaamheid

 • Fermer

  @alco en koeboertje,
  het verschil tussen bulkproductie en productie met veel toegevoegde waarde, in welke vorm dan ook, daar is de winst te pakken. En dan niet de toegevoegde waarde, zoals de buitenlopende koeien, door je college laten betalen, maar de echte toegevoegde waarde, producten die voor een hogere prijs in de handel verkocht kunnen worden. Dat is een kans voor de Nederlandse melkveehouder. Punt van aandacht is wel, hoeveel van de melkproductie wordt er nu in Nl. al in dit soort producten verwerkt, wat voor meerprijs levert dit op, en is er een grotere markt voor dit soort producten tegen eenzelfde meerprijs?

 • abtje

  @Emmerei Leuk, maar als jouw meerwaarde product nu eens niet de gedachte meerwaarde oplevert? Dat dat dan de standaard wordt geacht en het 'oude'produkt dus opeens minder waarde heeft?
  Weer in je eigen voet geschoten? Zoals Fc en LTO constant doen?

 • Mozes

  @abtje, DOC is een typische bulkproducent. FC richt zich op onderscheidende producten met een meerwaarde tov de bulk. Gezien het melkprijsverschil heb ik niet de indruk dat FC en LTO zichzelf hiermee in de voet schieten.

 • abtje

  @Mozes Waarom heeft Fc dan zoveel moeite met het verwaarden van de melk? Vreugdenhil produceert alleen maar melkpoeder en betaalt net zo goed uit.
  Je zag het met het weidemelk debakel. Melkpoeder met weide-certificaat brengt de normale prijs op. Geen cent meer.
  Echter de normale melkpoeder, dus zonder cettificaat, is niets minder, maar wel minder waard.
  De grens wordt dus gewoon bijgesteld ten nadele van de producent.

 • Mozes

  Wordt door Vreugdenhil ook 1,2 miljard liter doorgeleverd aan derden tegen een prijs die 0,5% onder de garantieprijs ligt?

 • abtje

  Heeft het grote opperhoofd niet toegegeven dat ze daar wel geld aan verdienen???

 • Mozes

  Geld verdienen aan doorleveren tegen een prijs die lager is dan de inkoopprijs?

 • Mels

  Hans heeft het beter begrepen dan Hanna. Emotionele geleuter over duurzaam en andere bla bla die enkel kostprijs verhogend werken en waar idd de melk en de producten daarvan niks meer opbrengen. Hoe jammer ook,de consument en vooral de supermarkt wil er niet extra voor betalen. Uiteindelijk ben je dan voor een niché markt aan het produceren die, zoals nu al te zien is, al vol is. Gaat straks China ook nog zelf zijn melk produceren en zeg dan maar dag met je handje.....

 • Fermer

  @Mozes, nu even concreet, van de melkplas van RFC gaat 1.2 miljard liter naar de concurentie voor de spotmarktprijs, hoeveel van de melk wordt er daadwerkelijk in het dure sigment verwaard, en hoeveel wordt nog steeds verwerkt tot poeder en boter en tot foliekaas? En wil je slechts producten fabriceren met een hoge toegevoegde waarde, zoals @koeboertje in #10 stelt als de toekomst voor de Nl. melkveehouder, is er dan een markt voor alle RFC melk, of zullen de leden dan in melkplas in moeten krimpen?

 • Jaap39

  Nog een tijdje deze melkprijs en er komt minder melk op wereldmarkt. Dat zal de prijs doen stijgen. Minder opvolgers zal positief werken.
  Niche, bio, duurzaam, eco etc geneuzel in het kwadraat. Melk is wit.

 • abtje

  @Mozes Kan je die vraag meteen op je Fc regiovergadering stellen. Daar kunnen ze je dan waarschijnlijk haarfijn uitleg geven hoe de opper baas dat ziet.
  Kan de hele zaal weer ja-knikken :-)

 • Mozes

  @emmerei, die 1,2 miljard liter wordt niet doorgeleverd tegen spotmarktprijs maar tegen een prijs die 0,5% beneden de garantieprijs ligt. Dit is zo voorgeschreven door de EU.

  FC heeft inderdaad nog een flink deel van de melk in bulkproducten zoals foliekaas en winkelmerken. Als je 80% van de melk in Nederland verwerkt kan dat ook bijna niet anders. Al die extra eisen zijn echter wel bedoelt om producten meer onderscheidend te maken. Je kunt daar veel kritiek op hebben maar als je niets doet weet je zeker dat je de bulkprijs krijgt.

  Om meer uit de bulk te komen wordt daarnaast veel geïnvesteerd in kindervoeding voor export. We hebben in deze markt goede kansen omdat Nederland wereldwijd koploper is in kwaliteit. Deze koppositie moeten wij op zijn minst behouden en liefst zelfs vergroten.

 • Mozes

  @abtje, hoeveel extra melkgeld heeft de antiehouding jou in de loop der jaren opgeleverd?

 • abtje

  Niet afdwalen Mozes. Je verwart Fc met Cono, die kan wel de melk verwaarden. Iets waar alle zich zelf respecterende melkverwerkers een diepe buiging voor mogen maken.

 • koeboertje

  abtje, de chinezen bouwen hier in nederland ook babymelk fabrieken , juist daarom moet FC zijn koppositie hierin versterken , om de concurentie voor te blijven .
  Anders krijgen we in de toekomst ons melkgeld in chinese yen uitbetaald, heb je dat liever?

 • Mozes

  Wat een geleuter @Abtje, Cono is gevestigd in het Groene Hart in de Randstad waar het grootste deel van de bevolking woont. Zij slagen erin om 300 miljoen liter in een merkproduct te verwerken en ook geen liter meer! Alle melk die ze meer hebben moet worden afgezet in bulk of op de spotmarkt. Cono is een typisch voorbeeld van een kleine regionale verwerker die goed scoort met een streekproduct en dit ook met een duidelijke meerprijs weet te verkopen.
  De hoeveelheid melk die FC in duurdere producten verwerkt is denk ik veel groter dan Cono, misschien wel een veelvoud. Maar op een totaal van 8 miljard liter is dit nog steeds een bescheiden deel.

 • veldzicht

  Mozes,en ondanks dat cono in het groenehart zit en alleen streekprocucten maakt betalen ze niets meer uit als F.C.

 • abtje

  Wat wil je nu zeggen Mozes? Is Cono dan niet goed bezig? Of is Fc veel te groot om wel melk goed te verwaarden? Feit is dat in jouw ogen iedereen het fout doet en alleen Fc van onbesproken gedrag is.
  Erg kortzichtig van je en niet getuigend van veel realisme.
  @Koeboertje Hoe beter Fc draait hoe beter, dat zonder kijf. Maar gezonde concurrentie kan een bedrijf wel scherp houden.
  Vooral een grote speler die 80 procent van de Nederlandse melk verwerkt mag best scherp blijven. Helemaal niets mis mee.
  @Veldzicht Wie hoort de prijszetter te zijn? een kleine verwerker of de grote Fc.
  Ik kan het uiteraard mis hebben. maar de spelers loeren te veel op elkaars kaarten en de leveranciers zijn daar niet altijd beter bij af.

 • Mozes

  Ik wil zeggen @abtje, dat je Cono met 300 miljoen liter in het Groene Hart van de Randstad niet kunt vergelijken met FC die 8 miljard liter verwerkt.
  Daarnaast wordt de melkprijs niet bepaalt aan de inkoop kant maar aan de verkoop kant. De prijs van kaas, verse zuivel, poeder, enz bepaalt de melkprijs voor de boer.

 • abtje

  @Mozes In jouw reactie #14 vergelijk je zelf DOC met Fc. Die kun je dan wel vergelijken???

 • Ferm

  @ Mozes, eind vorig jaar werd op deze site vermeld dat FC als een van de laagste scoort op het gebied van melkverwaarding. De literprijs van de melk op het moment dat die fabriek verlaat lag bij FC rond de 1.10 $, terwijl andere grote spelers, zoals Nestle en Danone realiseren veel meer toegevoegde waarde en kwamen gemiddeld uit op 1.70. $. De grote van de fabriek doet er hier dus niet toe, het geeft alleen aan dat FC hier nog een werled te winnen heeft.

 • Mozes

  @Paysanne, je hebt gelijk dat wij bij FC moeten blijven investeren in een groter aandeel toegevoegde waarde producten. Toch ligt dit bij Nestlé en Danone iets anders dan bij FC. Nestlé en Danone zijn particuliere fabrieken die precies de melk inkopen die zij voor goed renderende producten nodig hebben. De markt voor renderende producten is voor hun leidend, de inkoop van melk wordt hier op aangepast.
  FC is een coöperatie waar de leden zoveel melk mogen leveren als ze willen. De melkproductie van de leden is leidend. De vroegere directeur van Frieslandfoods zei wel eens: 'ledenmelk is geen lust maar een last'. FC heeft dus niet de mogelijkheid zijn melkinkoop te beperken tot alleen goed renderende producten. Alles wat niet in goed renderende producten verwerkt kan worden moet dan maar in bulk verwerkt worden.

 • Ferm

  @Mozes, FC verwerkt 80 % van de Nederlandse melk. Dit is al dertig jaar vrijwel een gelijk volume geweest. Ze wisten en weten, want we zitten nog steeds in het quotum tijdperk, hoeveel melk er verwerkt moet worden. Dus waarom zou dertig jaar ervaring niet geleid hebben tot een betere verwaarding, zoals ik in reactie 32 schrijf.

 • Eminem2010

  Haha Mozes als je denkt dat de opbrengstprijs bepaalt wordt aan de verkoop kant zoals je zegt in reactie#30' ' Daarnaast wordt de melkprijs niet bepaalt aan de inkoop kant maar aan de verkoop kant. De prijs van kaas, verse zuivel, poeder, enz bepaalt de melkprijs voor de boer.'
  Ben je wel heel goed gelovig jouw vrienden van FC kunnen uw kostprijs beter uitrekenen dan de boer zelf en ze geven net genoeg om in sw boeren in leven te blijven en zolang iedereen op elkaars kaarten kan en mag kijken zal er nooit een concurrentie plaatsvinden onder verwerkers zoals het hoort. Als boer weet je dit dus klagen heeft ook geen zin anders de spullen verkopen en bij de baas gaan werken ben je van problemen af. Dit betekend niet dat we moeten denken dat alle directe meer opbrengsten bij de boer terecht komen want daar is echt nog wel plek voor bij de verwerkers zelf.

 • Eminem2010

  file:///C:/Users/Gebruiker/Downloads/prijsvorming-van-voedsel.pdf pagina negen het grafiekje en voor zuivel geld dit ook.

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.