Redactieblog

1757 x bekeken 13 reacties

De dialoog

Ook een beetje uit het veld geslagen door de gebeurtenis in Frankrijk? Nou, ik wel. Eigenlijk een uitbarsting van radicalisering, van extremisme. We zien het om ons heen en dan zitten we in Nederland betrekkelijk goed. We zien ook in ons land uitingen van dogmatisme. Zo van: dit vinden wij. Het wordt gecultiveerd en zo wordt de publieke opinie gevoed.

Hoe lang en tot hoever tolereren we opvattingen en uitingen? Ook ik geniet en respecteer vrijheid van meningsvorming tot ver, tot heel ver. Maar gelden er voor uitingen van persvrijheid ook gedragsregels voor wat we geoorloofd vinden of niet? Mag in medialand alles worden gepubliceerd? Ik hoef die vraag niet te beantwoorden, dat behoren we met z'n allen te doen, na een goede dialoog.

Ook in agrarisch Nederland wordt verschil in opvattingen scherper uitgemeten, ook binnen de sectoren. De discussie over megastallen, over groeien of consolideren, veehouderij-verdienmodel, over weiden, over grondgebondenheid, over het naar elkaar aangeven wat goed of fout is. Laten we eens goed gaan analyseren wie er welke discussies initieert; laten we kijken wie de regie neemt op bepaalde dossiers. Er wordt veel gediscussieerd over uitingen, graag zou ik willen dat we vaker meningsvorming gaan analyseren en traceren. En dan op basis van inhoudelijke dialoog, met respect voor elkaars opvatting in de heersende culturele omgeving een verdiepingsslag maken waarbij je de tijd verstaat.

Nu denk je misschien: wat lult hij nou uit z'n nek. Dat mag, uiteraard. Maar ik heb toch de behoefte zo aan het beging van 2015, waar weer veel staat te gebeuren, het credo weer te benoemen: verbeter de wereld, begin bij jezelf!

Parijs is getroffen door radicalisering, nooit accepteren. De dialoog brengt iedereen bij elkaar. De dialoog houdt in: discussiëren met elkaar, vooral ook luisteren naar elkaar, participeren op hetgeen er wordt gezegd en niet alleen eigen statement verheerlijken. Verdiepingen in discussies geven geestelijke voldoening en creëren een betere samenleving in kleine en grote habitat.

Laatste reacties

 • Ferm

  Met respect voor elkaar kun je tot een dialoog komen. Elkaar aanhoren, elkaar bevragen en zo verdiepen. Men is gauw geneigd zijn eigen standpunt voor het voetlicht te brengen en te 'verdedigen', daar draait het vaak op uit. Ook hier op het boerderij-forum. Dan is de verdieping ver te zoeken. Juist alle kanten kunnen belichten en zien is noodzakelijk voor nuancering en inzicht in het geheel. Ook de boerderij zou daar journalistiek een bijdrage aan kunnen leveren, zij kunnen berichten met cijfers onderbouwen, dat lijkt me hun journalistieke plicht. Zo creëer je een basis om een dialoog aan te gaan. Kennis is daarbij van groot belang.

 • alco1

  Er is voor gevochten dat dictatuur een democratie werd, echter gaat onze democratie door inspraak van allen, ook die alleen kunnen spreken uit emotie, weer een dictatuur worden.

 • agratax2

  alco1. Ons democratisch gevoel leidt inderdaad tot de dictatuur van de emotie zoals je opmerkt. Tevens werkt dit tot ernstige vertrtaging in het besluitproces, als wij eindelijk een besluit hebben genomen na ieders mening te hebben aangehoord en gewikt en gewogen hebben, heeft de tijd ons al weer ingehaald en heeft het besluit geen enkel effect meer op onze toekomst. Wil je snel en effectief besluiten, dan is helaas onze democratie, waar iedere mening gehoord kan en moet worden niet de aangewezen weg.

 • cornelis 22

  En dat zegt de man die als een adder gebeten reageert als een ander een van hem afwijkende mening over weidegang heeft, verder heeft hij nog de reputatie net zo plooibaar als een stalen H- balk te zijn , verder geen beroerde kerel hoor, ik lees zijn colum altijd graag.

 • koestal

  Door al die overmatige regelgeving verandert Nederland ook weer in een dictatuur,als je een tak van de boom wilt zagen moet soms al een vergunning hebben,hoe ver kun je gaan ?

 • Broes

  En dan vooral geen onwaarheden verkondigen @koestal.
  Bomen met mate bijsnoeien of opkronen mag altijd (20% van de kroon).
  Niet elke boer heeft blijkbaar de kennis om zelfstandig zijn grenzen te bepalen.

 • alco1

  Elke boer heeft de kennis om zelfstandig zijn grenzen te bepalen. Niet elke boer is op de hoogte van veel onzinnige regelingen.

 • landboer

  Soms kun je beter niet alle regels weten!

 • Broes

  Het basisprincipe van de wetgeving is dat iedereen wordt geacht de wet te kennen voor zover die toepasselijk is. Je kan je niet verschuilen achter onwetendheid of gebrek aan begrip.

 • alco1

  @Broes. We hebben bij ons een weg wat met toezegging van ons, een 60 km weg is geworden. Als het schemerig is en ook nog druilerig, is die snelheid eigenlijk al te hard. Overdag echter als het helder weer is kun je op een kilometer afstand nog wel een muis zien oversteken en zou 100 km nog niet te hard zijn.
  De gemeente kan echter niet elk etmaal de borden veranderen.
  De politie staat er echter alleen met helder weer om te kunnen scoren.
  Zij gebruiken ook steeds de zin: Iedereen wordt geacht de wet te kennen. Het boeren verstand wordt hiermee de grond in getrapt.

 • ohzo

  Broes: beetje Duitser? Ordnung muss sein! De wet moet gevolgd worden met idee hiervan, niet de letterlijke verwoording.
  Alleen DAT wordt overal even vergeten.

 • Mozes

  Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Het is het fundament onder de democratie. Het is in eerste aanleg bedoelt om de burger de gelegenheid te geven zich uit te spreken over de politiek. Vrijheid van meningsuiting is echter niet hetzelfde als vrijheid van beledigen of vrijheid van gevoelens trappen. Ik heb dan ook absoluut geen sympathie voor Charlie Hebdo.

 • trijnie

  Mozes, goed gezegt, vrijheid geeft je niet de vrijheid om te kwetsen en de medemens de grond in te trappen.
  Wat in Parijs is gebeurt valt niet goed te praten maar die tekeningen van Charlie hebdo ook niet.

  Ook op dit forum zouden we ons meer moeten verplaatsen en luisteren naar elkaar. Maar wel met respect voor ieders mening. Hoe lastig dat soms ook is.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.