AlgemeenOpinie

De POV

De Producentenorganisatie Varkenshouderij groeit en bloeit. Al meer dan 3.000 varkenshouders zijn er lid van, de erkenning is rond en men voldoet aan de eisen om een besluit algemeen verbindend te kunnen verklaren. Ik sta daar wel van te kijken.

Ik zou niet gedacht hebben dat er nog zoveel collectief bewustzijn onder onze boeren leefde. Waar ligt dat nu aan? Het zal wel helpen dat het lidmaatschap van de POV gratis is. Ik kan verder niet anders bedenken dan dat men de schappen niet als ‘van ons’ beschouwde, terwijl zo’n producentenclub een vereniging is, en dus per definitie democratisch. Voor het bestuur van een productschap werden geen verkiezingen gehouden, bij een vereniging is er altijd een algemene ledenvergadering die het bestuur naar huis kan sturen. Of een producentenorganisatie werkelijk democratisch en transparant is, zal natuurlijk moeten blijken.

En natuurlijk zijn er straks ook varkensboeren die geen lid zijn, maar toch een heffing moeten betalen. Die zullen misschien ook niet zo positief denken over de POV, net als diegenen – lid of geen lid – die met allerlei opgelegde regels worden geconfronteerd. De POV neemt een aantal publieke taken van het productschap over en ook een aantal private taken zullen worden uitgevoerd, zoals onderzoek en marketing. Daarin verschillen zij eigenlijk niet van de schappen.

Wel nieuw is wat de belangrijkste doelstelling lijkt te zijn: het versterken van de marktpositie van de Nederlandse varkenshouders. Dat kan bijvoorbeeld bereikt worden door planning van de productie en deze af te stemmen op de vraag. Volumebeleid dus. Dat zou spectaculair zijn: de POV die afspreekt om een zekere schaarste te creëren, om zo de prijs hoog te houden. Ik ben benieuwd of individuele varkenshouders zich laten opleggen dat zij minder varkens moeten afleveren.

Het zou ook kunnen door prijsonderhandelingen te voeren, maar helaas is dat voor varkens – anders dan bij melk, suiker, olijfolie, rundvlees – niet mogelijk. Trouwens dan zouden ook bovendrempels aan het vertegenwoordigde volume gelden (niet meer dan een bepaald gedeelte van de markt). En de POV zit daar al boven, zo te zien.

Al met al zijn dit toch wel mooie ontwikkelingen, waarbij nog maar weer eens duidelijk wordt dat boeren in de wetgeving een gunstige uitzonderingspositie innemen. Kartelverboden gelden overal, behalve in de landbouw.

Beheer
WP Admin