Expertblog

2171 x bekeken 20 reacties

Voedsel mag nooit inzet zijn van politieke strijd

Toen ik deze week het theekransje van de vaste Kamercommissie voor Landbouw zag, schrok ik van de toon van het debat. Het viel me tegen hoe sommige leden van de Tweede Kamer spraken over het opiniestuk van Sybrand Buma, waarin hij spreekt over het belang van voedselzekerheid.

Vooral de VVD is me tijdens dat debat enorm tegengevallen. Die partij heeft altijd gezegd dat Nederland de grootste exporteur van agrofood ter wereld moet worden. Toch heeft de VVD nog niet geklaagd over het lage bedrag van €125 miljoen wat door de Europese Commissie beschikbaar is gesteld om de klappen van de boycot op te vangen. Niet in Den Haag, en niet door mijn collega Jan Huitema in Brussel.

Verhoging van de crisisgelden is wel waar ik samen met mijn collega's van de EVP-fractie en leden uit andere fracties om heb gevraagd bij de Europese Commissie. De schade bedraagt volgens schattingen alleen in Nederland al €1 miljard. Daarom is extra geld nodig bovenop de €125 miljoen om álle getroffen sectoren er bovenop te kunnen helpen, ook de varkenssector. Staatssecretaris Dijksma zou zich daar hard voor moeten maken tijdens de bijeenkomsten van de Europese ministers van landbouw. Zij zit er nu te zwak in. Ik denk dan ook wel eens: was Cees Veerman nog maar bij ons aanwezig als minister van landbouw. Hij zat er veel strakker in.

Naast de boycot ging het de afgelopen week in Brussel ook over de begroting. De gezamenlijke EU-lidstaten willen dat er €3,3 miljoen wordt gekort op het budget voor producentenorganisaties. Met steun van de leden van de Landbouwcommissie in het Europees Parlement heb ik dat voorstel weten tegen te houden. Zonder bundeling van krachten zouden veel familiebedrijven het erg zwaar hebben.

Hoewel er de afgelopen week belangrijke zaken werden besproken tijdens de Landbouwcommissie, was EU-commissaris Ciolos niet aanwezig. Wel ging hij naar een onbeduidende borrel. Een duidelijke minachting van het parlement, vind ik eigenlijk.

Terwijl velen nu spreken over Frans Timmermans als nieuwe 'supercommissaris', viel me deze week weer op hoe belangrijk landbouw is in het Europarlement. Stapels voorstellen en maatregelen, die allemaal invloed hebben op de Nederlandse boeren en boerinnen.

Hoewel we met Frans Timmermans niet de post van landbouwcommissaris zullen binnenhalen, wens ik hem het beste toe met zijn nieuwe baan in Brussel. Werk genoeg, handen uit de mouwen!

Laatste reacties

 • trijnie

  Vanaf de eerste zin reclame voor het CDA en haarzelf, wat is ze goed.
  Verder is het één grote negativiteit naar anderen toe.
  Bah, politiek....soms vraag ik me wel af waarom ik nog ga stemmen.

 • gerjan slingenbergh

  Nou Trijnie, ik zou in elk niet op het CDA stemmen. Met dit geneuzel verander je niets ten goede.

 • Ishtar

  Voedsel mag nooit inzet zijn van politieke strijd, is een mooie titel........
  Of het oprecht is, dat denk ik niet.

  Volgende titel,
  Dierwelzijn mag nooit inzet zijn van politieke strijd, immers verbod qua halal slachten werd door de CDA alleen tegengehouden door ====> economische motieven.
  Of tilel,
  Voedsel mag nooit inzet zijn van politieke strijd, maar als als genetische modificatie gebeurd voor alleen macht en markt positie, dan horen we de CDA niet?

  Hypocriet betoog dus, immers geld is het enige doel, was het enige doel, en blijft het enige doel.
  Dit heeft niets met boerenbelangenbehartiging te maken, anders had ze oud bestuurders van VION wel aangeklaagd.

 • agro1

  hear!! hear!! ciolos boppe!!!

 • agratax2

  Trijnie. Mijn grootvader zij het decennia geleden als 'Politiek is vies, maar je kunt er niet omheen'.
  Dat Annie schrijft 'Voedsel mag nooit inzet zijn van politieke strijd', is ook omdat zij er direct last van heeft. De gene die het voedsel nodig is om zijn bevolking te voeding, heeft zelf besloten om de import te stoppen. onze politiek kan hier niets aan doen en moet zich in eerste instantie alleen maar richten op het welzijn van zijn eigen bevolking en daarna andermans stoep gaan schoon vegen. Nu vegen de Haagse dames en heren doorgaans alle stoepen schoon, maar niet hun eigen.

 • gerrit.lammertink1

  Een beetje zelfreflectie zou voor Annie niet verkeerd zijn!
  Wat een populistisch verhaal.

 • Mozes

  Net als Annie Schreijer ben ik lid van het CDA. Net als Annie kom ik ook uit Twente. Toch heb ik bij de laatste verkiezingen voor het EP niet op Annie gestemd maar op de lijsttrekster. Ik zie Annie vooral als een belangenbehartigster voor de kleine dingen bij de waan van de dag. Juist in Brussel wordt het lange termijn beleid bepaald, de grote lijnen, de strategische keuzes. Veel meer dan in Den Haag waar details worden ingevuld. In Brussel moet je visionair zijn en het globale overzicht hebben. Dat mis ik bij Annie.
  Jaren geleden heb ik een lezing bijgewoond van Gerrit Braks die in Tubbergen was op uitnodiging van de lokale CDA afdeling. Braks is nu typisch iemand die wel het globale overzicht heeft en visionair is.

 • LUCTOR

  Annie is nog niet goed genesteld het ontbreekt haar nog een beetje aan nestel drang volgend voorjaar is dit veranderd.

 • Mozes

  Ik hoop met jou @Luctor dat het nog komt.

 • agratax2

  Ik heb nog eens nagedacht over Landbouw en Politiek. Als ik landbouw lees als voedsel(productie) dan is landbouw / voedsel door de eeuwen heen al speelbal geweest van de politiek. Zolang ik me kan herinnren is landbouw een speelbal van de politiek geweest en nooit heeft de politiek gegeven wat ze de boeren beloofde -een gelijkwaardig inkomen aan gelijkwaardig werk / verantwoording buiten de landbouw. Landbouw is al decennia lang de sluitpost van de politieke agenda (of het over geld of over natuur of dierenleed gaat).

 • Mozes

  Voedselvoorziening is altijd een onderdeel geweest van het nationaal veiligheidsbeleid. Je kunt met een leger wel een agressor buiten houden maar als je dan geen voedsel hebt heb je nog niets. Daarom houdt bv Japan een eigen rijstproductie in stand ondanks dat dit veel duurder is dan import. Ook India gaat op dit moment die kant op.

  In Europa is de voedselzekerheid van vele landen gekoppeld via de EU. Dit is mogelijk geworden doordat begin jaren vijftig de NAVO werd opgericht. Nadat de defensie gekoppeld was kon ook de voedselzekerheid gekoppeld worden. Ik zou kunnen stellen dat zonder NAVO geen gemeenschappelijk Europees landbouwbeleid zou kunnen bestaan. Annie Schreijer refereert aan een opiniestuk van Sybrand Buma over voedselzekerheid. Ik ben van mening dat voedselzekerheid in Europa nooit per land afzonderlijk moet worden ingevuld omdat dit extreem inefficiënt is en dus hoge kosten met zich meebrengt. Voedselzekerheid in Europa moet altijd Europees ingevuld worden wat als consequentie heeft dat ook defensie altijd collectief ingevuld moet worden.

 • trijnie

  Maar Mozes, het is toch wel heel belangrijk dat wij wat voedsel betrefd, voor ons zelf kunnen zorgen. De eerste levensbehoeften zijn heel belangrijk en het is beter om niet afhankelijk van wie dan ook te zijn.
  Het zou mooi zijn als we zelf ook wat meer granen zouden verbouwen.

 • gjcamps

  Trijnie, granen is mooi maar niet rendabel, zeker als de overheid zelf de grond per veiling aan de hoogst biedende verhuurt. Foodsafety (kwaliteit en kwantiteit) is zeker het belangrijkste onderwerp in Brussel. Dit moet je ook niet per land willen regelen. Eten is een eerste levensbehoefte en nog belangrijker als bv gezondheidszorg. Door 60 jaar beleid is er EU een overvloed aan goed en goedkoop voedsel, alleen tot hoever kan men doorgaan met het uitknijpen van familie bedrijven? Procentueel geeft een EU burger steeds minder uit aan voedsel.

 • Mozes

  @trijnie, voedselzekerheid is niet alleen een kwestie van voldoende beschikbaar hebben maar ook van voldoende betaalbaar houden. Als wij alles zelf in eigen land willen telen wat gaat dit dan kosten? Welk een aanslag zal dit leveren op het budget van de laagst betaalden? Je zou dezelfde situatie kunnen krijgen als in Noord Afrika waar voedsel te duur werd voor de sociaal zwaksten waarna opstand uitbrak. Alleen door voedselzekerheid Europees te regelen kan zowel voldoende beschikbaarheid als betaalbaarheid gegarandeerd worden.

 • joohoo

  Hij die voedsel in overvloed heeft wint de oorlog ,niet met wapens!!!!!!!

 • alco1

  Het CDA heeft jarenlang verantwoordelijkheid genomen, ook bij bezuinigingsmaatregelen. Dit heeft ze bijna de kop gekost.
  Ze gaan nu mee met het stroop smeren wat andere partijen al jaren doen.

 • koestal

  Annie begint over de VVD om de aandacht naar Buma af te leiden

 • trijnie

  Mozes, ik ben het nier met je eens. Hoewel wij nog geen modaal inkomen hebben, ben ik van mening dat voedsel best wat meer mag kosten.
  Je hebt voor pakweg 50 euro en winkelwagen vol met de normale voeding zoals groente, fruit en zuivel. Ook het gangbare vlees is spotgoedkoop . En koop eens wat eieren, die zijn zelfs goedkoper dan dat ze 20 jaar terug kosten.
  In feite zou er minder ge produceert moeten worden maar daar moeten wel afspraken van hogerhand over komen, want anders wordt het meer en meer en dan kun je een goede prijs wel helemaal vergeten.

 • koestal

  Het mag niet ,maar het gebeurt wel,Annie doe er wat aan !!!!

 • koestal

  Poetin doet het wel !

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.