Commentaar

VS gaat klap Rusland niet opvangen

Een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten (TTIP) gaat de klap met Rusland niet opvangen.

Mocht die ijdele hoop er zijn, dan zetten Duitse en Franse economen de landbouw weer met beide benen op de grond. De voordelen zijn beperkt, concluderen zij in een onderzoek in opdracht van het Europees Parlement.

De zuivel heeft volgens hen het meeste profijt van een handelsakkoord. Ook voor verwerkte producten, waaronder wijn, gedestilleerde dranken, suiker en biodiesel, is mogelijk voordeel te behalen. Ronduit slecht pakt een akkoord uit voor de rundvleessector. De concurrentie neemt bij verdere liberalisatie flink toe. Dit geldt in iets mindere mate voor ethanol, pluimveevlees en granen.

Groot probleem voor de Europese boeren is dat het 'speelveld' niet gelijk is. De Amerikaanse regelgeving op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen, transgene gewassen, milieu en hormonen is veel soepeler. Het debat over hormoongebruik in de vleessector leidde in het verleden tot verhitte discussies, met een handelsboycot van producten tot gevolg. In de VS is het gebruik van melkstimulerend hormoon BST gemeengoed.

Het is belangrijk dat in het akkoord tussen de Europese Unie en Verenigde Staten hierover afspraken worden gemaakt. Is het niet in de feitelijke handelsstroom, dan wel in de labelling van de producten, zodat de consument straks wel de keuze kan maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.