Redactieblog

8 reacties

Sancties met anaconda-effect tegenover flodder-compensaties

De Amerikaanse en Europese sancties tegen Rusland werken niet, zeggen nog steeds veel mensen in het Westen. Opvallend genoeg vooral zakenmensen die ook eigen belangen hebben in Rusland.

Logisch dat de zakenmensen met eigen belangen piepen. Zij zien hun 'business' geschaad. Er zijn heel wat Westerse bedrijven die schade ondervinden door de Westerse strafmaatregelen tegen Rusland. Veel grote oliebedrijven zien zich opgezadeld met een grote strop, omdat ze hun investeringen in Rusland zien verdampen. In de agrarische sector zijn ook veel bedrijven die zware schade lijden, zowel exporteurs als producenten.

Verstikkend
Ondertussen weten ze in Rusland wel beter. Lees hier bijvoorbeeld wat algemeen directeur Konstantin Simonov van de Russische organisatie voor energiezekerheid er over zegt: "De sancties leken in eerste instantie mee te vallen, soms zelfs een lachertje, maar langzamerhand krijgen ze het effect van een anaconda: ze verstikken ons." Van Vladimir Poetin en zijn directe entourage zul je zoiets niet horen, maar de meeste gewone Russen voelen de gevolgen wel degelijk. Ze zien elke dag legere schappen, minder variatie in het aanbod en hogere prijzen.  Het VTsIOM, zeg maar: het Russische Nipo, publiceerde afgelopen weekeinde een onderzoek waaruit naar voren kwam dat 85 procent van de Russen zich ziet opgezadeld met hogere prijzen voor vlees, melk, brandstof en zelfs huur.

Steunregeling
Hoezo niet werkende sancties? Staken de compensaties voor het Europese bedrijfsleven dat door de Russische tegenmaatregelen (importverbod) is getroffen maar net zo goed in elkaar! Op dat vlak kan de EU zich nog wel wat verbeteren. Eerst was er de steunregeling voor de groente- en fruittelers, die massale fraude bij met name Poolse telers uitlokte. Nu is er weer de steunregeling voor de kaassector, waar met name Italiaanse producenten 'en masse' een slaatje uit proberen te slaan. De eerste regeling was te algemeen opgezet en vroeg kennelijk te weinig bewijsmateriaal van 'gedupeerden'.  De tweede regeling had een ingebouwde 'constructiefout', want was toegesneden op steun voor bewaarkaas, terwijl daar de pijn niet zat.

Pijnverdeling
Dit voert naar de vraag waarom die regelingen eigenlijk gedoemd waren om te floppen. Het antwoord daarop is dat alle EU-lidstaten willen meepraten over compensatiemaatregelen en eigenlijk vooral niet willen dat de ene lidstaat meer profiteert van een bepaalde regeling dan een andere. Compensatiemaatregelen moeten daarom zo breed en algemeen mogelijk zijn. Dit onder de noemer van een gelijk speelveld. Maar kun je voor een gelijk speelveld bij de compensaties zorgen als het bij de pijnverdeling ook al niet gelijk zit?  Beter is het dan om ongelijke gevallen ongelijk te behandelen. Kom daar echter maar eens mee aan in een EU met lidstaten die elkaar nauwelijks een voordeeltje gunnen.

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Kortom, het is één grote kleuterklas. En Poetin redt zich er wel mee. Als het straks gaat vriezen de gaskraan dicht en dan maar eens even zien wie er de langste adem heeft. De Chinezen en Zuid Amerikanen hebben er geen moeite mee. De westerse wereld verschiet zijn laatste kogels in het midden oosten. Poetin zit voorlopig veilig. Anderzijds, ik heb ook geen oplossing. Alles maar laten zoals het is en de dictators hun gang laten gaan is ook geen optie. Zou handig zijn als de mensheid eens een beetje verstand zou gaan krijgen maar dat gaat nog lang duren. Het is nog steeds niet een voor allen en allen voor een maar gewoon ieder voor zichzelf.

 • alco1

  Het boycotten van voetbal matches zou de weerzin tegen Poetin ook nog weleens kunnen aanwakkeren.
  Maar dat zal nooit gebeuren.

 • veldzicht

  Volkomen mee eens die boycot,maar het mag niet zo zijn dat
  een kleine groep de rekening betaald en de grote meerderheid
  er beter van wordt door lagere prijzen.

 • joannes

  Deze machtsvertoning blijft doorgaan tot China en India partij kiezen. En dat zal lang duren. Rusland weet allang dat het Westen dat nooit voorelkaar krijgt. De Indringer buiten de deur houden is véél eerder populair dan hem zijn gang laten gaan op je territorium. Politiek is de opstelling van het Westen niet te verdedigen in deze landen.

 • agratax2

  We moeten ons goed realiseren dat niet wij een verbod op voedingsmiddelen richting Rusland hebben ingesteld. Maar dat Poetin zelf heeft bedacht dat hij ons economisch kan raken als hij zijn eigen mensen tegen lege schappen laat aankijken in de winkel en voor de nog aanwezige voedingsmiddelen een voor de Russen niet te betalen prijs wil hebben. Poetin zijn bevriende handelaren / importeurs zitten zonder handel en dus zonder inkomen, zij kunnen net zo min als wij dat zouden kunnen van vandaag op morgen nieuwe leveranciers vinden, die ook nog aan de Moskouse eisen van voedselveiligheid voldoen. Voor ons zit er niets anders op dan Afwachten tot de Russische heren vriend Poetin terug hebben in zijn hok en dat zal lukken. Poetin kan alleen op zijn troon blijven zitten als zijn beschermelingen hem trouw blijven. Volgens berichten heeft de eerste 'boze' vriend zich al gemeld in het Witte Huis. Als er een schaap over de dam is volgen er meer.

 • christof conings

  Natuurlijk werkt het niet Putin en zijn entourage vliegen met hun prive vliegtuigen wel alles wat ze nodig hebben binnen , de gewone mens die kan niets meer kopen dat is duidelijk maar dat interesseert geen mens daar en nog minder in Brussel . Andere optie steun Oekraine militair en al de onnozele sancties zijn niet nodig , Putin terug de grens over en het is inorde . Geen sancties en geen schade .

 • agratax2

  christof conings. Je idee is goed, maar het betekent oorlog en dan zal iedereen in Europa lijden en kun jij je verwachte schadeloze toekomst wel vergeten. De schade door sancties is vele malen kleiner dan oorlog.

 • ed12345

  Pinkeltje Dictators ,Toen zo een beetje alle arabische landen en Irak en buurlanden door dictators werden bestuurd was het er minder rotzooi dan vandaag .Zeker er vielen onschuldige slachtoffers maar nu na onze westerse inmenging veel meer.
  De nieuwe dreiging van de IS was met al die dictators waarschijnlijk nooit mogelijk geweest

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.