Redactieblog

1137 x bekeken 6 reacties

Politiek signaal van de VVD

Tot hier en niet verder. Zo klinkt de oproep van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra aan de andere partijen in de Tweede Kamer.

Het moet maar eens afgelopen zijn met moties waarin het parlement vraagt om extra regeltjes voor natuur, milieu en dierenwelzijn. Het is een boodschap die vooral gericht is aan de PvdA, coalitiegenoot van de VVD in het kabinet.

Het piketpaaltje dat Zijlstra plaatst, is opvallend om meerdere redenen. Ten eerste was de manier waarop de VVD-leider in het parlement zijn opmerking plaatste uitzonderlijk. Normaliter is het de indiener van een aangenomen motie die vraagt om een reactie van het kabinet. Nu was het niet de indiener, maar een tegenstemmer.

Verder ging het om een motie van de coalitiepartner. De opmerking van Zijlstra laat zien dat hij het zeker niet in alle opzichten eens is met de PvdA. Ten derde neemt de VVD met de tegenstem afstand van het kabinetsbeleid, zoals dat door PvdA-staatssecretaris Sharon Dijksma in het parlement is verwoord. Zij had de moties als ondersteuning van haar beleid gekwalificeerd.

Zijlstra geeft een politiek signaal af. De dierenwelzijnsmoties zijn voor hem een aanleiding, maar vormen niet de kern van zijn kritiek. Zijlstra wil dat het kabinet werkelijk een vermindering van regeldruk en een vergroting van de werkgelegenheid realiseert en dat moet coalitiepartner PvdA niet dwarsbomen.

Zijlstra heeft een punt. Niemand - zeker de agrarische ondernemer niet -  zit te wachten op onnodige extra regels.

Laatste reacties

 • w v gemert

  De VVD heeft het al veel te ver laten komen dat PvdA gedram, ze hebben al vaker een duw proberen te geven tegen de PvdA zonder resultaat. Ben benieuwd wat van deze opstelling van Halbe Zijlsta terecht komt. (afschaffen vier dagen eis ?) Eerst zien dan geloven.

 • agratax2

  Verhoging regeldruk betekent ook wergelegenheid in de vorm van controlerende ambtenaren, niet de werkgelegenheid waar Zijlstra op doelt. Hij wil verdienende werkgelegenheid geen mee-etende werkgelegenheid, die de verdienende werkgelegenheid omzeep helpt. Laat de crisis a.u.b. ook in Den Haag voelbaar worden en niet alleen in ondernemersland. Dan komen we hopelijk van deze onzinnige regelzucht af, zolang de luxe ons land nog regeert zal de regeldruk niet afnemen.

 • veldzicht

  En nu je rug recht houden Halbe Zijlstra en VVD,en anders blaas je het kabinet maar op,de PvdA bindt echt wel in met z,n 12 zeteltjes in de peilingen, die laten het echt niet op een kabinetscrisis aankomen.
  waar ik anders niet rouwig om ben

 • Zuperboer

  VVD = Hans van Baalen = veroorzaker van veel problematiek voor de West Europese en Nederlandse landbouw. Dit is slechts gepraat voor de Buhne. Toon uw ruggegraat Zijlstra en neem het op voor sectoren als de pootaardappelteelt, groetenteelt, varkens- en pluimveehouderij die het zwaar voor de kiezen hebben gekregen door de politieke onkunde en tactloosheid jegens Rusland van uw partijgenoot van Baalen.

 • koestal

  Ik moet nog zien wat er van de woorden van Halbe Zijlstra en Mark Rutte terecht komen,Sharon Dijksma gaat rustig haar gang voor natuur en ,,dierenwelzijn ' en ook de PAS geeft weer een boel belemmeringen voor de veehouders,de landbouw wordt helemaal fijngemalen door al die regeldrift,en de VVD ziet het allemaal gemoedelijk aan .De VVD heeft altijd goede verkiezingsprogramma,s ,maar als de verkiezingen voorbij zijn is het niet meer dan WC papier.

 • koestal

  Als het maar geen loos alarm is van de VVD

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.