Redactieblog

30 reacties

NVV-voorzitter Jansen gaat strijd aan met Thieme

Plotseling is ze er. De jonge vrouwelijke voorzitter van de NVV, Ingrid Jansen. Een vrouw met uitstraling, een vrouw met een mening. Dat bleek uit een groot interview in een landelijk dagblad.

Eigenlijk de laatste die je bij NVV zou verwachten. Daar denk je aan een strijdbaar Wien van den Brink-type, die tijdens zijn leven op de barricaden voor de varkenshouderij vakbond stond. Actie stond voorop, niet het overleg.

De overheid en de consument moesten maar zorgen dat de hardwerkende varkenshouderijsector een goed inkomen kreeg. En zich vooral niet bemoeien met de varkenshouder. Dat kon de boer zelf wel en daar hoefden ambtenaren zich niet mee te vermoeien en bemoeien.

Dat was het beeld. Met de nieuwe NVV-voorzitter Jansen wordt het beleid gans anders. Zij wil het imago van de varkenshouderij versterken en maatschappelijk acceptabel maken. Daar moeten de varkenshouders voor zorgen en zo de maatschappij overtuigen. De deuren open en de zaak op orde.

Ze is ook strijdbaar. Toen ik kort geleden in een column wees op te veel organisaties in de varkenshouders, diende ze me ferm van repliek. Daarnaast noemt ze zichzelf nadrukkelijk anti-Thieme. Daar wil ze de strijd graag mee aangaan.

Dat biedt perspectief. Jansen heeft minstens zoveel charme als Thieme, veel meer kennis en (Brusselse) ervaring en is tien jaar jonger. Zij is nog fris en fruitig, terwijl Thieme zo langzamerhand toch een grijsgedraaide grammofoonplaat wordt.

Dat kan een leuke strijd worden tussen die twee. Jong tegen al wat ouder, een nieuw geluid tegenover de eentonigheid van een strijdlied van voorbije tijden. Want dat is natuurlijk de kretologie van Thieme en haar Partij voor de Dieren.

Eén zorg heb ik. En dat is dat de achterban van de NVV nog niet klaar is voor de wijze waarop Ingrid Jansen de strijd gaat voeren. Niet meer actievoeren, maar op een andere wijze op de barricaden en Thieme vloeren.

De NVV was de laatste tijd al onderweg op het pad van overleg. Ik hoop dat ze nu als één man achter de nieuwe voorvrouw gaan staan.

Laatste reacties

 • maartje gussinklo

  Klinkt alsof jullie blij mogen zijn met deze nieuwe voorzitter!

 • veldzicht

  Is het wel verstandig de strijd aan gaan met Thieme?hoe meer publiciteit
  des te meer aanhang voor de PvdD,een strijd die de varkenshouders
  (en kippenhouders)altijd verliezen,de dieren worden nu eenmaal
  gedood en geslacht en de gemiddelde burger wil daar het liefst maar niet aan denken,het is onmogelijk aan de wensen van de consument te voldoen en de PvdD die daar handig op inspringt.

 • agratax2

  @veldzicht. Ik geef het nieuwe boegbeeld van de varkenshouders het voordeel van de twijfel. Niet alleen de ideologie van de PvdD is doorslaggevend bij de massa, maar het boegbeeld en haar tot de verbeelding sprekende retoriek. Deze zal vanaf nu bij de boeren -nieuw- zijn en niet meer uit de mond van een varkensboer komen, maar uit de mond van een jonge en ik neem aan slimme vrouw. Waren dit niet eens de ingredienten van de PvdD en nu zijn het de ingredienten van de varkenshouderij. Mij is altijd geleerd, je moet de vijand met zijn eigen wapens verslaan.

 • alco1

  @veldzicht. Wat jij oppert is juist wat het LTO al jaren heeft gedaan. Pappen en nat houden wordt het ook wel genoemd, waarbij de landbouw onbelemmerd allerlei onwaarheden over zich heen kreeg.
  Transparant zijn is het sleutel woord.
  Alle mensen die nog opgevoed zijn met het varken nog aan de ladder zijn bijna geen één van allen vegetariër!!

 • Burnetti

  Jansen kan zo een hoofdrol in sneeuwwitje krijgen. Prachtig en betrouwbaar.

 • BW

  Vergaderboer, je zegt de zorg te hebben dat de achterban niet klaar is voor de ingeslagen weg van Ingrid. Misschien is dat wel zo, maar de achterban van de NVV weet dat 20 jaar vechten en actie voeren, niet het resultaat heeft gebracht wat we verwacht hadden. Dus dat we met Ingrid een nieuwe weg in slaan is een goede zaak. Zij weet hoe de politiek en de consument WERKELIJK in elkaar steekt, en wij varkenshouders DENKEN het te weten. Dus Ingrid zet hem op!!

 • abtje

  Het is toch ook bezopen dat het land met de meest diervriendelijke methodes en een voorbeeld is voor de wereld een stelletje idioten in de tweede kamer leugen na leugen ongestoord laat verkondigen.
  En is het geen leugen, dan wel weer een verdraaiing van de feiten waar niemand ooit op reageert.
  Zou het dan eindelijk wel gaan gebeuren? Heel veel succes meid en weer een stapje dichter bij het einde van de LTO.

 • gjh

  juist abtje als we moeten wachten op LTO dan zijn er geen boeren meer. eindelijk iemand die de waarheid spreekt.

 • agratax2

  @abtje. Je hebt wel gelijk maar helaas is de tegenspeler van de dierhouderij een 'geloofs extremist' en deze doen en zeggen wat ze willen. Het resultaat is dat er heel veel mensen achteraan lopen en steun betuigen voor de hele en halve onwaarheden. Het feit dat er 2 zetels in de Kamer voor de PvdD zijn steekt de andere partijen en dus nemen ze actie door mee te huilen met de PvdD in de hoop zo het zetel aantal van dePvdD klein te houden en hun eigen dierenvrienden in de bus te houden.

 • W Geverink

  Volgens de pvvd wil de maatschappij dit en wil de maatschappij dat. De boeren laten zich daar door heerlijk opnaaien. Gezien de verkoop van bijvoorbeeld de reguliere braadkuikens kan de 'maatschappij' waar de pvvd het over heeft nooit meer dan een paar procent van de bevolking zijn. De rest ergerd zich net zo aan de pvvd als de boeren doen.

 • Jan van het Zand

  Met dit weer is het goed barbecuen. Daar doet die Thieme helemaal niks aan. En op de barbecue komt ook varkensvlees en plofkippenvlees te liggen naast de hamburgers. En dat hebben de boeren toch maar mooi voor een lage prijs geproduceerd voor de lieve consument. Eet smakelijk deze week in de tuin of op het balkon.

 • veldzicht

  Het laatste jaar hoor en zie ik trouwens weinig meer van Thieme en trawanten,zou ze weer een boek schrijven?(in de baas zijn tijd)
  wakker dier heeft zeker het stokje over genomen, je kan de radio niet aanzetten of je hoort ze over de plofkip en staart loze biggetjes.

 • koestal

  dame met charme,ze kan dat prima doen !

 • j.verstraten1

  Ingrid Janssen zoekt ( net als voorganger Wyno) nadrukkelijk de samenwerking met LTO op ( en vice versa) wetende dat strijd tussen deze twee het krimpend aantal varkenshouders niet gaat helpen. Maar op dit forum zijn er dan toch weer een aantal die het belangrijker lijken te vinden dat LTO het onderspit delft. Dat zijn nou net het type boeren waar vergaderboer zich zorgen over maakt: die zijn niet klaar voor haar koers. Ik hoop dat Ingrid zich niet laat verleiden tot een rechtstreeks duel met thieme en dat varkenshouders ( en dat geld net zo goed voor andere veehouders) begrijpen dat je een beter imago moet verdienen door in gesprek te gaan met de samenleving, niet door stoïcijns je eigen gelijk te verkondigen al willen boeren dat wel graag horen.

 • Elevage

  Hoera eindelijk staat er eens iemand op die bereid is een boegbeeld te zijn. Dus omarm deze dame en steun haar!! Nu nog zo iemand voor de kippen en runderen en we kunnen een sterk front vormen tegen welke partij dan ook. Succes Jansen!!

 • trijnie

  #5 Burnetti, het is alweer even geleden dat ik Sneeuwwitje las, maar werd Sneeuwwitje niet vergiftigd door een prachtige appel??

 • Mozes

  Nee @trijnie, Sneeuwwitje werd vergiftigd met een vegaburger.

 • w v gemert

  De toekomstvisie van de NVV is unaniem door het landelijk bestuur aangenomen en Ingrid Jansen draagt deze visie uit als voorzitter.(uitstekend) Zo werkt de vakbond al 20 jaar.

 • abtje

  @j.verstraten1 Samenwerking is door LTO altijd gezien als iets onrein.
  De macht was al van LTO, dus waarom zouden ze iets afstaan van hun invloed? Maar daar gaat het hier niet om. LTO heeft altijd nagelaten om een tegengeluid tegen Wakker Dier en de PVVD te produceren, net zoals Alco dat prachtig iedere keer verwoord.
  Nu staat er eindelijk iemand op die doet wat de LTO had moeten doen.
  Dat is het, niets meer en niets minder.

 • trijnie

  Mozes dat is niet waar, die vegaburgers bestonden nog niet. Je moet die kinderen niet in de war maken..

 • gjh

  ja verstraten ze probeert de schade in te halen die door jouw LTO gemaakt is. zo is het en niet anders. eindelijk iemand die voor de sector opkomt.

 • evanderpasch1

  geert wilders word toch ook niet serieus genomen waarom thieme dan wel

 • porky01

  De nvv voert al jaren geen actie meer zoals vergaderboer beschrijft. De nvv zit al jaren aan de overleg tafel, dat we niet altijd achter de ja knikkers aanlopen en dat de pers dat oppikt als actie voeren is hun termologie. Ik denk dat Jansen die dieren poes wel rauw lust!!! En anders voeren we nog een keer .....

 • j.verstraten1

  Ach w. van gemert. Zo heeft LTO ook altijd gewerkt. Het hoofdbestuur neemt het unaniem aan en de voorzitter draagt het uit. Maar of dat nu altijd de beste route is........? Die valkuil trapt NVV hoop ik niet in. Gelukkig heeft de NVV een zeer trouwe achterban en geniet schijnbaar blindelings vertrouwen, die kan wel een stootje hebben. Ben benieuwd hoe lang deze accepteren dat NVV partnership zoekt bij LTO. Als ik GJH zo beluister over zijn lijk.

 • abtje

  @j.verstraten
  Wat wil je nu? Eerst mogen de LTO en NVV geen ruzie maken, moeten samen optrekken . Gaan ze dat doen is het weer niet goed.
  Besef wel dat de NVV haar bestaansrecht ontleent aan het falen van de LTO.

 • japke33

  een vrouw met ballen!! Succes.

 • sprinkler

  Waarom de strijd aangaan met Thieme, zo houdt je haar belangrijk terwijl zij maar een minimaal deel van de bevolking vertegenwoordigt en vastgeroest zit in haar ideeën.
  Verloren energie.
  Beter is de varkenshouderij zodanig neer te zetten en te promoten bij het veruit overgrote deel van de bevolking om weer een maatschappelijk geaccepteerde plaats te verwerven.

 • veldzicht

  Laat Thieme daar maar lekker zitten.dat rare mens neemt toch niemand serieus,als ze lijsttrekker van mijn partij( C.D.A.)zou zijn, zou ik mij
  doodschamen en hard weglopen.

 • henk11

  De kennis van mansen haalt meer dan de kretologie van thieme

 • henk11

  Met mansen bedoelde ik JANSEN

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.