AlgemeenOpinie

NVV-voorzitter Jansen gaat strijd aan met Thieme

Plotseling is ze er. De jonge vrouwelijke voorzitter van de NVV, Ingrid Jansen. Een vrouw met uitstraling, een vrouw met een mening. Dat bleek uit een groot interview in een landelijk dagblad.

Eigenlijk de laatste die je bij NVV zou verwachten. Daar denk je aan een strijdbaar Wien van den Brink-type, die tijdens zijn leven op de barricaden voor de varkenshouderij vakbond stond. Actie stond voorop, niet het overleg.

De overheid en de consument moesten maar zorgen dat de hardwerkende varkenshouderijsector een goed inkomen kreeg. En zich vooral niet bemoeien met de varkenshouder. Dat kon de boer zelf wel en daar hoefden ambtenaren zich niet mee te vermoeien en bemoeien.

Dat was het beeld. Met de nieuwe NVV-voorzitter Jansen wordt het beleid gans anders. Zij wil het imago van de varkenshouderij versterken en maatschappelijk acceptabel maken. Daar moeten de varkenshouders voor zorgen en zo de maatschappij overtuigen. De deuren open en de zaak op orde.

Ze is ook strijdbaar. Toen ik kort geleden in een column wees op te veel organisaties in de varkenshouders, diende ze me ferm van repliek. Daarnaast noemt ze zichzelf nadrukkelijk anti-Thieme. Daar wil ze de strijd graag mee aangaan.

Dat biedt perspectief. Jansen heeft minstens zoveel charme als Thieme, veel meer kennis en (Brusselse) ervaring en is tien jaar jonger. Zij is nog fris en fruitig, terwijl Thieme zo langzamerhand toch een grijsgedraaide grammofoonplaat wordt.

Dat kan een leuke strijd worden tussen die twee. Jong tegen al wat ouder, een nieuw geluid tegenover de eentonigheid van een strijdlied van voorbije tijden. Want dat is natuurlijk de kretologie van Thieme en haar Partij voor de Dieren.

Eén zorg heb ik. En dat is dat de achterban van de NVV nog niet klaar is voor de wijze waarop Ingrid Jansen de strijd gaat voeren. Niet meer actievoeren, maar op een andere wijze op de barricaden en Thieme vloeren.

De NVV was de laatste tijd al onderweg op het pad van overleg. Ik hoop dat ze nu als één man achter de nieuwe voorvrouw gaan staan.

Beheer
WP Admin