AlgemeenOpinie

Mestovereenkomst snel regelen

De vraag is glashelder, het antwoord blijft gehuld in een dikke mistwolk: schiet het een beetje op met de mestverwerking?

Er zijn vorderingen, maar met veel slagen om de arm, blijkt uit de nieuwste inventarisatie. Toch maakt het onderzoek van Bureau Mest Afzet en Projectbureau Lokale Mest Verwerking dat deze week verscheen een paar dingen pijnlijk duidelijk.

Ten eerste de sleutelrol van de pluimveehouderij. De enorme berg kippenmest die in Moerdijk jaarlijks wordt verbrand, is onmisbaar bij het wegwerken van het totale Nederlandse mestoverschot.

Ten tweede blijkt dat er wel degelijk initiatieven zijn. Dit jaar wordt ruim 3 miljoen kilo fosfaat meer verwerkt dan vorig jaar. Volgend jaar is er nog eens ruim 4 miljoen kilo extra verwerkingscapaciteit bijgebouwd. Daarnaast ligt voor bijna 5 miljoen kilo capaciteit de financieringsaanvraag bij de bank.

Ten derde blijkt dat het mestoverschot vooral een kwestie is van een goede verdeling van de mest over de beschikbare ruimte. Daarvoor is het wel nodig dat twee partijen snel in actie komen. De overheid moet duidelijkheid geven over de verplichte mestverwerkingspercentages voor volgend jaar. Daar hangt immers de omvang van het mestoverschot in 2015 van af. En veehouders die hun mestverwerkingsplicht van dit jaar willen overdragen via een zogeheten VVO, moeten dat als de wiedeweerga regelen.

Het jaar is bijna om. De tijd van afwachten is voorbij, er moet beweging komen.

Beheer
WP Admin