Commentaar

9 reacties

Houd Mark Rutte aan zijn woord

Lovende woorden van de premier voor de landbouw zijn niet vrijblijvend.

Terwijl de landelijke economie opkrabbelt, dalen in de landbouw de prijzen over de hele linie. Er is eigenlijk niks om vrolijk over te zijn. Aardappelen, uien, zuivel, varkensvlees, alles is lager aan de prijs dan we afgelopen tijd gewend waren. Zelfs mais is goedkoper, al is dat voor afnemers uiteraard gunstig. Al met al is de stemming precies omgekeerd aan die in andere economische sectoren. Het optimisme daar klonk duidelijk door in de begroting die het kabinet afgelopen dinsdag presenteerde. Tegen die achtergrond zijn de opstekers die de sector kreeg tijdens Prinsjesdag en de algemene politieke beschouwingen extra leuk. De eerste kwam van niemand minder dan koning Willem-Alexander. Hij sprak in de troonrede lovende woorden over de agrarische sector: 'Met een blik op de mondiaal toonaangevende topsectoren als landbouw en voedsel (...) is er zeker reden tot optimisme'.

Premier Mark Rutte deed er tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer nog een schepje bovenop: "Ik vind het bewonderenswaardig dat de Nederlandse agrarische sector er ondanks de strenge wetgeving, die echt pittig is, in slaagt toonaangevend te zijn in deze wereld."

Rutte had wel een zetje nodig voor hij dit zei. Dat kwam nota bene van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. Zij wilde van Rutte juist het tegenovergestelde horen. Ze vroeg hem of Nederland niet eens moet ophouden met het 'mensonterend opstapelen van varkens', refererend aan een uitspraak die Rutte zelf ooit zou hebben gedaan. Maar de premier staat nu op het standpunt dat de regels op het gebied van milieu en dierenwelzijn streng genoeg zijn.

Zo'n uitspraak is niet vrijblijvend. Het is zaak de premier en zijn kabinet hieraan te houden als het op uitvoering aankomt van een aantal belangrijke en zware maatregelen. Denk aan het mestbeleid dat in uitvoering is en het ammoniakbeleid (PAS), dat in de steigers staat.

Geweldig, zo'n opsteker. Laat het niet bij loze woorden blijven.

Laatste reacties

 • niek brabant

  we zien nu al dat het niets betekent ammoniak aangescherpt fijnstof aangescherpt leuk zo'n uitspraak. weer extra kosten. weet onderhand niet meer waar ik het van moet betalen zoveel nieuwe investeringen en iedere keer weer nooit genoeg. politiek word nu toch eens wakker.

 • Sjaak

  Tja, ik vind het altijd verwarrend als ik iets lees met VVD...

  Zowel de afkorting, als betrouwbaarheid en uitspraken lijken soms veel op elkaar. Zowel van Wakker Dier als VVD....;)

 • vink

  VVD, als je die mannen praat kan alles, maar er komt nooit iets van terecht. CDA niks beter.

 • info460

  Woorden zijn geen daden.
  1) Als ze nou zouden beginnen om de nertsenhouderij weer in Nederland te laten, en de kwaliteit van de houderij steeds verbeteren, ook al is dat in Nederland het allerbeste geregeld.
  2) Vervolgens nooit meer praten over de wens om de transporttijd voor dieren naar maximaal 8 uur te brengen, maar de kwaliteit van het transport nóg verder verbeteren. Ook al is dat in Nederland het allerbeste geregeld.
  3) Het woord megastal uit het woordenboek schrappen. Want door meer dieren op één bedrijf, is er meer ruimte voor investeringen in dierenwelzijn. Ook al is dat in Nederland het allerbeste geregeld.
  4) Ruimte geven aan ondernemers; => Die zorgen vervolgens wel dat het economisch floreert in Nederland.
  Verder hoeft de politiek niets te doen, alleen niet overal in de weg gaan staan, regeltechnisch gezien dan hè? Dán kunnen we gaan PRATEN.
  Eerst maar eens DADEN. Maar geloof mij maar, die daden zullen niet komen van de huidige politici. Helaas ook niet van de VVD.

 • .....

  Dat zou wel heel bijzonder zijn als die vent zich aan zijn woord hield

 • schoenmakers1

  juist info460, zo makkelijk kan het zijn, maar dan zou alles zomaar goed kunnen komen en bleek wel dat de politiek alleen maar een last is en ze willen zich zo graag profileren dat ze zo belangrijk zijn

 • Ishtar

  Rutte zijn rol is, om af en toe complimenten uit te delen als premier.
  Ook zal hij het wel menen.

  Belangrijker is idd aardappelen, uien, zuivel, varkensvlees, groente, fruit en over een paar jaar de melk prijs etc etc.
  Dus het systeem, WHO, ratrace qua blinde visie, power play America.
  Dus belangrijker is het te vragen aan andere personen, en dus niet Rutte, die de huidige problem veroorzaakt hebben, die dit systeem gemaakt hebben, en heiliger dan heilig verklaart hebben.
  Of met andere woorden, die niets anders bedacht hebben omdat politiek stemvee toch kritiekloos en blind cda, sgp of vvd stemmen.
  Dus een mooie serie zou zijn om opinies te krijgen van volgende personen ==>
  -SGP, Elbert Dijkgraaf immers huidige problemen is resultaat van zijn anti mens partij.
  -CDA'er Annie Schreijer-Pierik die tientallen jaren NL visie maakte, in 2e kamer, en nu in EP, maar schijnbaar weing visie had?
  -VVD'er Janneke Snijder-Hazelhoff die ook tientallen jaren in 2e kamer zat, noem eens 3 vb van haar wat zij nu als toegevoegde waarde bereikt heeft voor NL sector
  qua minder ratrace model?
  -Aalt Dijkhuizen die voor een nog groter intensievering is.......
  -Louise Fresco die de intensivering heilig verklaard hebben, en alles wat geldo pleverd belangrijker vind, dat echt onderzoek te doen voor de mensheid.

 • koestal

  De nieuwe regel is al weer gelanceerd,GPS voor dierentransport ,ik hoor de echo nog van Rutte over nieuwe regels

 • koestal

  Nu afwachten wat de woorden van Rutte waard zijn.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.