Boerenblog

20 reacties

Hè, bah! Ik wil biologisch!

Een achtjarig jongetje komt bij ons eten. Het ventje heeft een geheel eigen mening over voedsel. Van wie zou hij die nu hebben?

De ouders van een jongetje waarmee mijn zoontje wel eens speelt, vragen me of hun achtjarig zoontje bij ons mocht logeren. De ouders hebben een belangrijke afspraak. Geen probleem, laat hem maar hier komen, zeg ik. Tijdens het eten ontspint zich de volgende dialoog.
Dialoog
- O lekker, eten! Ik heb honger! Wat eten we?

- Gehaktballen met gebakken champignons, aardappelen en rode kool met appeltjes en kaneel.
- O nee, bah! Ik eet geen gehaktballen, die vind ik vies.

- Ik heb nog kip in de koelkast, zal ik dat dan voor je opbakken?
- Nee, ik eet geen vlees. En die rode kool lust ik ook niet, want die komt uit een pot. Mijn moeder maakt dat vers uit onze moestuin, dat lust ik wel.

- Wil je een lekker glaasje melk? De koeien zijn net gemolken, verser kan niet.

- Zeker niet! Melk zit vol met olie en dat is héél slecht zegt mijn moeder. Ik drink wel biologische melk.

- Je bedoelt sojamelk? Tja, die hebben we niet. Wil je dan een glaasje limonade? Je moet wel wat drinken hoor. (Ik zet een glas frambozenlimonade neer).
- Wat is dat? Aanmaaklimonade? O nee, dat drink ik niet, dat zit vol met suiker! Mijn moeder zegt dat je van zo veel suiker pukkels krijgt. Suiker is héél erg slecht! Nee, ik wil ook geen appelsap want die jullie hebben is niet biologisch. Geef maar een beker water, dat drink ik wel.
- Ik heb net kwetsen geplukt. Zullen we vanmiddag muffins bakken met de kwetsen erin?
- Nee nee, dat lust ik niet.
- Ik heb toetjes in de koelkast, lust je die zo wel? Je hebt alleen maar een paar aardappelen gegeten, zonder jus.
- Wat hebben jullie? O, chocolade en vanille ... Nee, die wil ik niet, want dat is vla met slagroom er al op. Dat is niet bio en zit vol met suiker en kleurstoffen en E-nummers en zo. Mijn moeder maakt zelf vla, daar zitten geen slechte dingen in.

- Goed... Ik heb ook verse yoghurt, biologische, kijk maar op het etiket, met honing.

- Nee bah, ik lust geen honing.

Veganistisch
Jongetje staat zonder te vragen op van tafel en gaat voor de tv zitten, ons in verbijstering achterlatend. Dan mompelt mijn boer: "Acht jaar oud? Dat is toch geen kind meer! Zoals hij doet en praat lijkt hij wel een bejaarde! Dat kind wordt precies zoals zijn moeder." (Zij is van vegetarisch op veganistisch overgegaan en leeft van haar moestuinen.)
Ik heb later aan het jongetje gevraagd waarom hij geen vlees meer eet. Omdat het zielig is voor de dieren, luidde zijn antwoord. Waarop ik antwoordde dat kinderen van zijn leeftijd juist vlees en eieren en melkproducten moeten eten, omdat dat nodig is voor een goede groeiontwikkeling. Al eet je maar een beetje vlees.

Hoe komt een kind dat uit principe geen melk drinkt, geen vlees eet en zelfs snoep laat staan, aan calcium en vitamine B12 voor een normale groei? Dat de moeder er bewust voor kiest om veganistisch te leven, dat snap ik. Maar een jongetje van acht jaar?

Eten wat de pot schaft
Als kind van 'eten wat de pot schaft'-ouders, die de hongerwinter nog hadden meegemaakt, keek ik tegen de boeren uit ons dorp op. Zij zorgden voor brood op de plank. Maar dat was nog in de tijd dat ons dorp twee bakkers en drie groenteboeren had, waarvan een met eigen grote moestuin. Daarnaast waren er drie slagers, drie 3 kruideniers en natuurlijk de boer waar ik een paar keer per week heenging om versgemolken melk, eieren en af en toe een kippetje te halen. Sinds Albert Heijn, Aldi, Lidl en anderen deze winkels aan huis niet meer levensvatbaar hebben gemaakt, merk je dat de band die ik als 'burgerkind' wel had met de natuur, de boeren en het 'niet voorverpakte' leven, bij de kinderen van nu ver te zoeken is.

Voeding en hersenen
Voeding beïnvloedt de werking van de hersenen. Je zou bijna gaan geloven dat het niet eten van dierlijke producten iets in de hersenen laat veranderen waardoor een persoon bijvoorbeeld sneller orthorexia kan krijgen, d.w.z. een obsessie voor gezond, eerst vegetarisch, daarna veganistisch eten. Zou daarnaar wel eens onderzoek naar zijn gedaan?
Wie herinnert zich nog die elfjarige jongen, Tom Kenter, die alleen rauwe groenten te eten kreeg van zijn moeder? Daar is nog een documentaire over gemaakt. Ga er maar eens voor zitten ...

Laatste reacties

 • John*

  Dit zegt dus meer over de slechte en veelal verkeerde voorlichting die wordt gegeven..

 • somporn

  Lijkt meer op een hersenspoeling van een extremistische moeder.
  Soja troep is natuurlijk helemaal geweldig en smaakt natuurlijk veeeeel
  lekkerder dan melk direct uit de tank (of pudding gemaakt van echte melk)

 • Martin Oldenhof

  Ik ben benieuwd wat de moeder voor argumenten heeft om extreem te leven. Is het beter...........? Ik denk het niet. En om kinderen te 'hersenspoelen' is al helemaal verkeerd. Hier zou de kinderbescherming eens naar moeten kijken.

 • boerke brabant

  dan eet die het toch niet. Is zijn eigen moeder verantwoordelijk voor.
  Eens kijken als dat jongetje volwassen is of die nog steeds voor veganistisch kiest. Mensen mogen er voor kiezen , zijn moeder mag ervoor kiezen haar kind zo op te voeden. Ze zal het met de beste bedoelingen doen. En zoals het haar goed recht is veganistisch te leven, zo is het mijn goed recht een lekker stukje vlees te eten.

 • Zandhaasjes

  Bekijk het als kans. De bevolking is erg gevoelig voor marketing. Nu sturen de supermarkten dit. Hier ligt een enorme kans voor onze sector om dit beter en slimmer te doen. De consument weet helemaal niet hoe goed ons Nederlandse product(biologisch of gangbaar) werkelijk is. En eet net zo lief zuid amerikaanse kippetjes onder een asbestdak vandaan. Als er maar een mooi verhaal door de verkoper wordt verteld en het niets kost........

 • info460

  De volkstuin van mevrouw wordt bemest met dierenmest? DIER. Ze hebben leren schoenen of leren jas? DIER. Slikken ze af en toe medicijnen? DIER. Gebruiken ze shampoo? DIER, of zeep? DIER. Er is een boekje in omloop met daarin allerlei producten wat er van een dier gemaakt wordt. Geef dat die mevrouw eens, zou ik zeggen. Als je dus geen producten wilt eten of gebruiken waar iets van een dier in terug komt, dan lukt dat niet. Wel consequent zijn, hè?

 • .....

  Een Folkertje in de dop....................

 • John*

  ach die komt straks in de pubertijd en ziet iedereen om zich heen frikandellen en kroketten eten en zegt dan zoek het maar uit met die bras.

 • ed12345

  Monique,dat was dus een erg frustrerende middag of avond met zo'n manneke op bezoek

 • pinkeltje

  Laat ze het gewoon lekker uitzoeken. Punt is alleen dat ze een ander niet moeten gaan opdringen te leven zoals ze zelf willen leven. Beetje net als met een geloofsovertuiging. Geloof en leef gerust zoals je meent dat het hoort maar draai een ander niet de kop af omdat je meent dat die niet het ware geloof aanhangt. Maar ga vooral niet proberen deze mensen van je eigen gelijk te overtuigen want dat wordt een kansloze bezigheid waar je alleen jezelf tekort mee doet.

 • Bert Roeleveld

  Nodig de ouders eens uit voor een rondleiding op jullie bedrijf

 • ACB

  Zon moeder is er een , die de klok heeft horen luiden maar geen idee heeft, waar de klepel hangt. Ze denken goed bezig te zijn, maar echt verstand van zaken?.. De eerste die honderdvijftig wordt moet ik nog tegen komen.

 • Hans Brasil

  <>

 • farmerbn

  Helemaal eens met pinkeltje.

 • koestal

  we hadden jaren geleden ook eens zo,n jongentje op bezoek van vegetarische ouders ,hij vertelde dat ze alleen maar worst aten ,maar hij wist niet dat ook van vlees gemaakt was,we moesten er erg om lachen

 • agratax2

  Monique mensen die wensen te leven zoals jij deze moeder beschrijft, ontkennen de natuurwet 'Eten of gegeten worden'. De hele natuur is gebaseert op de voedselketen waarin de ene de andere consumeert. Mensen zijn niet als planteneters gemaakt maar als alles eters en dat betelkent eenvoudig dat ze zowel dierlijk als plantaardig voedsel nodig hebben. Ik heb medelijden met dit jongetje, dat op zijn achtste jaar al buiten de wereld staat en op school niet als volwaardig wordt aangezien en vermoedelijk de -pispaal- is / wordt. Hoe ouders hun kind kunnen mishandelen.

 • alco1

  Je staat soms ook te kijken hoe verwent zelfs boerenzoons zijn.
  Met veel stagiaires heb ik dit ondervonden.
  Wat ben ik blij dat mijn vrouw nooit geen aparte porties gemaakt heeft.
  Het is bij ons eten wat de pot schaft en anders maar niets.

 • veldzicht

  Moeilijk voor te stellen dat een kind van 8 zo praat,is er niet het een of ander bij verzonnen en wat aan gedikt.weet wel dat veel kinderen
  stront verwent zijn maar ik zou zeggen dit of niks, ook al is het mijn eigen neefje of nichtje.

 • @meelmuisje

  Nee zeer zeker niet. Vandaar dat het ventje door velen de kleine professor word genoemd. Voordat ik ze kende werd me al verteld dat het jongetje als een volwassene werd opgevoed. Dat kon ik me niet voorstellen dacht dat ze het aandikten net als jij @veldzicht dat over bovenstaande denkt. Nu weet ik beter, maar wat ik afgelopen weekeind meemaakte verbijstert me nog steeds. Ik heb het neergeschreven, zoals het gelopen is. Mijn zoontje is 1 1/2 jaar ouder maar veel kinderlijker. Kan je je voorstellen hoe dat kind reageerde toen mijn zoontje zei 'als ik groot ben bouw ik een heel grote stal, net als verderop, waar wel 1000 koeien inkunnen? Het is hier in deze omgeving best moeilijk om vriendjes te hebben, vandaar dat die twee met elkaar omgaan. Nog wel. Het jongetje komt hier heel graag om dat ze thuis geen tv hebben, ivm evt slechte invloeden...

  Als ik het niet zelf zou meemaken, @veldzicht, zou ik precies hetzelfde reageren als in uw reactie:-)

 • @meelmuisje

  Mijn boer moppert nu nog 'Olie in de melk, hoe komt ie erbij' :-) Ik heb het met de vader kort over gehad en die zei dat het klopte dat je van suiker pukkels krijgt. Dan zouden er op dit moment toch heel wat kinderen onder moeten zitten...

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.