Redactieblog

2238 x bekeken 9 reacties

Fosfaat splijt Noord en Zuid

Opnieuw laat het mestdossier van zich horen. Even geen ammoniak in relatie tot uitbreidingsvergunningen, dat jaagt boeren en provincies al in de gordijnen door naïviteit van gedeputeerden.

Nu is het fosfaat dat de agenda bepaalt: de marge die er nu nog is en naar welk beleid we toe gaan wanneer we door het plafond gaan. De 6 miljoen kilo die we nog verwijderd zijn van de overschrijding mag naar de veehouderij, daar is in dierhoudend Nederland geen discussie over. Varkens en kippen komen er niet aan te pas. Waaraan niet moet je mij niet vragen. Tussen de zuivelbestuurders en de LTO'ers is het dikke bonje. De ene groep wil de 6 miljoen kilo doen toekomen aan weidende koeboeren en de anderen willen een meer generieke toewijzing.

In oktober is er een extra vergadering van de Tweede Kamer over deze problematiek en mevrouw Dijksma wil er uit komen. Wanneer er geen besluit komt, gaat haar referentie teldatum van 23 januari 2013 het niet halen en zij is daar wel op gebrand. Zuidelijke boeren verzamelen de laatste tijd al extra vee voor het geval de referentie in 2014 komt te liggen. Hadden onze zuidelijke collega's al de hoogste melkintensiteit per hectare voor 2013, doen ze er voor het eventuele 2014  nog een veewagen vol bovenop. Ja, vrijheid in ondernemerschap noemen we dat.

De noordelijke boer kocht in die tussentijd een aantal hectares erbij en ging een nieuwe stal bouwen, die na 2015 gevuld zou worden. Nu van die grondgebondenheid niets overblijft, gaat die vlieger voor de noordelijke boer niet op. Het collectief erop wijzen dat er een inspanningsverplichting is, werkt niet; dat geldt voor de buurman.

Het uur U komt dichterbij; melkquotum eraf, fosfaatregulering doet zijn entree. Het dierrijke derogatie bedreigende Zuiden trekt aan het langste eind.

Edoch, voor alle boeren gaat gelden dat fosfaatreductie in voer, minder jongvee en fors hogere productie en mestbewerking soelaas bieden voor de 15 tot 20 procent meer melk die we toch willen melken.

Het wordt nog een hete nazomer!

Laatste reacties

 • ruben1979

  Jan, pluimvee/varkenshouders hebben al een fosfaatquotum, in de vorm van pluimvee/varkens rechten.

 • ed12345

  Jammer dat de grote plas er tussen zit anders kunnen we hier best een beetje gebruiken

 • Piet Piraat

  OOhw Jantje, daar heb je weer een Noord/Zuid column geschreven. Volgens mij is het niet alleen die zuidelijke boer die zijn best doet, maar ook zijn er noordelijke boeren die dat doen. Tja, de geschiedenis kennende zijn die het beste af.

 • kiepel

  Varkens en pluimvee mogen inschrijven via de POR2 regeling om zo hun fosfaatruimte uit te breiden. Zonder rechten te kopen. Ik woon in het zuiden en ben flink extensief. Grondgebondenproduktie moet mogelijk blijven. Wanneer ik 10 koeien meer houd in 2015. Dan moet ik voor die 10 koeien de mest 100%verwerken. Terwijl ik op mijn grond nog wel 600M3 mest aan mag voeren. Dit alles dankzij die groeiende boertjes zoals Jan v Weperen.

 • frl

  Intensieve bedrijven konden groeien,omdat ze de mest kwijt konden bij de extensieve,veelal met BOER FRAUDE BOER TRANSPORT.
  Nu de extensieve de grond zelf weer willen benutten lijkt het mij logisch dat intensieve nu weer een stapje terug doen.

 • boeren

  Het is heel simpel, gewoon grondgebonden houden als je niet genoeg grond hebt voor je koeien moet je grond kopen. En anders groei je maar niet. Wat als de derogatie over 4 jaar naar 170kg gaat hoe gaan we het dan oplossen???

 • mldijkstra

  Door de jaren heen is de, op komende wetgeving, speculerende boer altijd het beste af geweest. De speculerende boer noemt zichzelf overigens steevast 'ondernemende' boer. Door speculatie komt de wetgeving sneller. Zolang de speculaties leiden tot gevestigde belangen die in wetgeving beloond worden zal dit alleen maar leiden tot meer speculatie. Wanneer objectieve wetgeving nadelig uit zou pakken voor een speculerende boer kan ik de hoog oplopende emoties voorspellen. Maar gokken met succes garantie, ten koste van anderen, voelt weer redelijk egoïstisch aan.
  Dat de speculaties vaak op gespannen voet staan met het beoogde doel, een duurzame landbouw, wordt helaas vaak vergeten. Na mij de zondvloed is het niet hardop uitgesproken credo.

 • peter 103

  Het is heel simpel, iedereen 15000 liter melk per hectare. Wie meer wil, alles, 100%, verplicht verwerken.
  Zoals het nu lijkt is het extensieve boertje weer de klos, mag niet uit breiden. De grote intensieve boer wordt weer de handen boven het hoofd gehouden, heeft nu al een fors fosfaat overschot naar hoeft dit niet te verwerken. Meten met twee maten met dank aan LTO, moet ik dan toch mijn lidmaatschap heroverwegen???

 • minasblunders1

  Niet heroverwegen maar onmiddellijk opzeggen! Jouw belangen als extensieve boer worden al jaren door de (Z)LTO verkwanseld. Niet omdat je niet uit mag breiden, maar omdat je als extensieve boer gedwongen wordt je grond uit te mergelen. Met dank aan de (Z)LTO die inderdaad alleen de belangen van de intensieve bedrijven hoog heeft.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.